Общество

Кметът Владимир Георгиев: „Продължавам да работя, но с опит зад гърба си”

Анелия Балабанова

samokowПочти една година измина от последните местни избори и отново дойде време за отчет на свършеното от страна на общинското ръководство. Използвахме повода и възможността да зададем нашите въпроси към кмета Владимир Георгиев. Вашите – също, в отговор на призива електронно да споделите това, което ви вълнува и притеснява. Някои от темите като тази за бежанците и опасенията дали такива няма да бъдат настанени в бившите казарми вече бяхме повдигали от страниците на вестника. Други проблеми, като например, изсичането на „Ридо” и несправедливото, според мнозина разпределение на социалните помощи така и не намират своето разрешение във времето по ред обективни и субективни причини. Факт е, че всеки изминал ден градът се променя. В каква насока всеки сам би могъл да прецени, както и това дали през последната година властта е успяла да стигне по-близо до хората. До техните ежедневни проблеми, които често пъти биват пренебрегвани или самите институции са безсилни да се справят и си прехвърлят топката. Каква посока на развитие ще поеме общината през следващите 365 дни? Кога да очакваме в готов вид един от най-мащабните обекти в района, който в момента се изгражда – бъдещата крайречна зона? Наш събеседник по актуалните теми е кметът Владимир Георгиев.

 

Г-н Георгиев, измина една година от втория Ви мандат, по-различна ли беше тя от предходните четири и с какво?

Реално всяка една от предходните години от първия и този мандат е различна. В края на всяка година аз и моят екип се отчитаме пред гражданите на община Самоков за това, което сме свършили. Анализираме пропуските и чертаем основните приоритети за работа през следващата година. Разбира се има задачи, които стоят постоянно на дневен ред –реклама на региона като туристическа дестинация, привличане на средства по европейски проекти, подобряване обслужването на гражданите. Радвам се, че общината запази през всичките тези години финансовата си стабилност и успяхме да реализираме редица благоустройствени проекти със собствени средства. От друга страна не мога да не подчертая, че съм изключително удовлетворен, че успяхме да инвестираме и значителни средства в инфраструктурата и благоустрояването на селата.

Първата година от втория мандат беше изключително динамична. През първия мандат си бяхме поставили цели, подготвили проекти, така че на практика започнахме с „летящ старт”. Веднага започнахме реализацията на проектът за енергоефективно осветление в града и всички села, на проектът за видеонаблюдение, на Парк „Крайречна зона”, на проектите за енергийна ефективност на многофункционалните жилищни сгради, където процедурите са много. Новият мандат ни посрещна и с нов Закон за обществените поръчки и ние бяхме една от първите общини, които пуснаха процедури по него. В момента текат много процедури за възлагане на обществени поръчки за изпълнители на проекти, които сме разработили. Много от проблемите, които заварих вече са минало, други изискват повече  време и ресурс. Това по отношение на работата. Отговорно мога да заявя, че през първия мандат общината запази финансовата си стабилност. Заварих депозит от 3 млн. лв. в банка, който и до момента не сме използвали. Успяхме да се справим с това, което имаме като приходи и да изпълним задачите, които си поставихме. Минахме много проверки по финансовите отчети за изпълнението на общинските бюджети през годината и до момента всеки от тях е заверен. Ние сме една от малкото общини, които са със заверени отчети без забележки. В личен план мога да кажа, че в началото на първия си мандат ми предстоеше тепърва да навлизам в същината на работата. Докато в началото на втория мандат вече опитът ми позволява да продължа това, което започнах. Много мои колеги ме съветваха да реализирам плановете си през последната година, защото само направеното тогава се помни, но аз не спрях да работя през всички четири години на първия мандат, не смятам и сега да отлагам и това е видно. Накрая не мога да не отбележа, че втория мандат го започнах с голямата подкрепа, която получих на изборите от гражданите на общината, ме мотивира и амбицира още повече.

 

Кои неща останаха недовършени от предишния мандат и какво е приоритет в момента по отношение на развитието на града?

 

Във всеки един сектор има проблеми, които чакат своето разрешение и касаят гражданите, така че ние нямаме право да степенуваме. Напротив, разпределяме съобразно това, кой е по-належащ и търсим начини за разрешаването му. Всичко е приоритет. Един кмет, според мен, не трябва да степенува по важност образование или социална политика, или инфраструктура…. В края на първия мандат работихме много по подготовка на проекти, с които да кандидатстваме за финансиране по европейските програми. Знаете, че имаше период, в който приключи програмния прозорец 2007-2014, където не бяхме допустими по много от оперативните програми, но пък навсякъде, където бяхме допустими се възползвахме и за мандата имаме привлечени над 30 млн. лв. средства от програми.  Имахме и пропуски, които отстранихме. През миналия програмен период нямахме Местна инициативна група, каквато вече учредихме. Миналия мандат приехме много стратегически документи, които ни позволиха да вече в този програмен период да сме допустими и по Програмата за развитие на селските райони и по Оперативна програма „Региони в растеж”. Отварянето на втория програмен прозорец се забави с около година, но пък ние я използвахме за подготовка, за да имаме готовност да внесем проектите си, ако се отвори подходяща програма. Водихме тежки преговори по отношение на допустимостта на нашата община по различни програми и реално вече имаме много повече възможности.

Работата не се разделя на мандати, тя не спира и не се съобразява с датите на местните избори. Приключихме всички проекти, които бяхме започнали като обекти през 2015.  Училището в село Говедарци е вече с напълно обновена и по-топла сграда. Пуснали сме процедурите за физкултурния салон на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” .

В началото на годината приехме новата инвестиционна програма на общината. Това е постоянна работа….. В предизборната си кампания за първия мандат заложих на мотото за нова визия на община Самоков и смятам, че и гражданите я видяха, затова смятам, че спазих линията, която поех като предизборно обещание през 2011 и продължавам да работя в тази насока, но вече и с опита зад гърба си.

 

За пореден път получихте признанието „кмет на месеца” как приемате подобни отличия?

Като признание за мен и моят екип и като реклама за нашата община.  В тази номинация по-важното е, че победителят се определя чрез гласуване от гражданите, за което искам да им благодаря.

 

Много противоречиви мнения предизвика изграждането на бъдещата крайречна зона. Какви бяха мотивите Ви за поемане на тази стъпка, която излезе над 2 млн. лв. и защо трябваше да се действа с взимане на този кредит?

krayrechna-zona„Противоречиви” мнения имаше и за реконструкцията на Голямата чешма, за благоустрояването на пространството около „Козела”, за „Самоковото”….Винаги ще има разнополюсни мнения. Нали си спомняте, че преди да се започне парка бяха отправяни критики, че в Самоков няма място, където майките да заведат децата си, където да прекарват свободното си време, да се забавляват. Сега можете да попитате скейтърите или майките с малките деца, които нямат търпение да завършим и обезопасим съоръженията и в момента ги ползват. Явно малко известен е фактът, че първоначалния проект, с който общината беше кандидатствала, но беше отхвърлен бе на стойност 5 500 000 лв. За да успеем да го реализираме със собствени сили, ние трябваше да редуцираме първоначалния вариант, но в същото време трябваше да нанесем и допълнения, които щяха пък от своя страна значително да намалят средствата за издръжка на парка. Наложиха се и други допълнения към проекта, които пък бяха икономически съобразни, като например направихме ново водохващане от реката, вместо както беше първоначалния вариант от водопровода. Не мога да не спомена и пречиствателната система на езерото и др. Първият вариант на проекта не включваше такова мащабно детско съоръжение, каквото избрахме. Виждате, че то няма аналог в града. От друга страна обособихме цял детски център, където ще има беседки, специални уреди за деца с увреждания, уреди за по-малки деца и т.н. В първоначалния проект нямаше и скейт парк. Заедно със самоковския клуб „Бороборд” направихме проект на парк, какъвто няма аналог в България. Смисълът беше като се започне реализацията на един проект, той да се изпипа във всички детайли, а не в последствие да отстраняваме пропуски. А проектът за крайречна зона, освен че ще даде нова визия на града ни, дава и доста добър имидж на Самоков като туристически център. Общината усилено работи за подобряване на туристическия продукт, това няма как да се случи, без да бъдем привлекателно място със зони за отдих и развлечение. Знаете, че разработваме цялостен проект за зелената система, която включва парковете Лаго, Ридо и Туристическата градина. Идеята е благоустрояването на всички паркови зони в градските и крайградските паркове, като се обособят зони за отдих и развлечения, да се свържат чрез алеи и велоалеи, да се разширят възможностите им. И да, всичко хубаво струва пари, но аз гледам на средствата за крайречната зона като инвестиция, а не като изхарчени пари.

 

На няколко пъти бяха догласувани допълнително средства за крайречната зона, което подсили общественото недоволство от оскъпяването на проекта. Кога все пак ще видим бъдещото място за отдих в готов вид? Предвиждате ли охрана? В проекта е заложено и кафене-има ли вече процедура за отдаването му под наем?

 

Смятам, че винаги е по-добре, когато в един проект се открият пропуски, те да се отстраняват своевременно, отколкото след това да търпим критики. Вече отговорих защо се наложи гласуване на допълнителни средства и това е представено мотивирано пред общинския съвет, включително подробно обяснено и чрез Вас, медиите. Важно е да мислим в перспектива и да инвестираме сега, за да  намалим и оптимизираме средствата за издръжка.  Виждате, че има изградена стопанска постройка към парка, където ще има персонал, който ще се грижи за него, включително и охрана. В парка ще бъде направено ново светодиодно осветление, ще бъде монтирано и видеонаблюдение.

В парка сме предвидили и изграждане на заведение, кето ще включим в програмата за разпореждане с обекти общинска собственост за 2017 г.

 

Друга актуална тема, касаеща много самоковски семейства е т.нар „Златен триъгълник” в Боровец. Минаха две обществени обсъждания в Самоков и София, до къде стигнаха те? Защо никой от Вашите предшественици през годините не се нае с някакво генерално решение на въпроса с визията и регламентиране на това апетитно място в курорта?

 

zx620_2708310Аз не мога да неглижирам развитието на Боровец  и логично е да се стремя да работя в тази посока. Но всички вие сте свидетели, че това става по един максимално открит начин и с дискусии с граждани, институции и засегнати лица. „Златния триъгълник” безспорно е най-атрактивната част в курорта….ако говорим за инвеститорски интерес. Но това е мястото, което реално определя визията на Боровец. Сами виждате как изглежда то в момента и всички, включително и собствениците на търговски обекти в него са съгласни, че това трябва да се промени. Най-добрият вариант, който избрахме това е чрез конкурс, т.е. чрез повече идеи да определим най-добрата визия. Именно затова решихме да обявим международен конкурс. Двете обществени обсъждания предизвикаха огромен интерес, не само сред наемателите на „Къщичките”, сред хотелиерите в Боровец, но и сред архитектурните среди. Важно е чрез тази стъпка да намерим баланса за територията от една страна, от друга да имат възможност самоковци да развиват бизнеса си в курорта и не на последно място да постигнем нов облик, за да заслужи най-стария зимен курорт в България признанието си в международен план. А това определено изисква работа. Но както виждате всяка стъпка, която предприемаме е подложена на широко обществено обсъждане, именно защото за нас е важно да чуем повече мнения и предложения и да намерим най-печелившата формула. Да не забравяме все пак, че това е лицето на курорта. Ние искаме цялата територия на общината да се развие като туристическа дестинация, но на този етап Боровец е лицето ни и най-известния продукт който предлагаме. Ето защо се надявам че с общи усилия ще постигнем целите, които сме си поставили. Тук е мястото да спомена, че имаме разработен проект за ВиК в Боровец, един належащ проблем, който се надявам да имаме скорошно разрешение. Имаме проект за стария център на Боровец за обособяването му като пешеходна зона, изграждане на сцена и др. Имаме вече приет ПУП на уличната регулация, който ни дава възможност за разработване на територията на парковите зони в курорта. Това е начина – стъпка по стъпка да превърнем Боровец в един курорт от световна величина, какъвто е бил.

 

Общината и в частност Вие членувате в много сдружения и организации. От кое има най-голяма полза?

Чувствам се удовлетворен, че получавам номинации за управителни органи на различни сдружения. Това означава, че работата на местната власт в нашата община се следи и оценява. Всяко сдружение има различна сфера, в която работи и всяко едно членство ни е от полза и като лоби, и като информираност, и като намеса в отношенията на местната с централната власт. Най-силни позиции в тази насока има Националното сдружение на общините в република България. Радвам се, че бях избран за член на управителния съвет и смея да твърдя, че се работи много усилено, за да се защитят интересите на местната власт, включително и при законодателни инициативи.

 

Доста обекти бяха изградени или ремонтирани със средства по европейски програми, какво предвиждате през новия период?

Както споменах над 30 млн. лв. през миналия мандат бяха усвоени по европейски проекти и програми. В момента имаме готовност да кандидатстваме с проекти за ВиК на Искровете, на селата Широки дол, Райово и Продановци, ВиК Боровец, проекти за ремонти на улици и тротоари, проекти за благоустрояване, проекти в сферата на образованието, спорта, културата, имаме проекти за дребномащабни мерки. Чрез създадената Местна инициативна група не само общината, но неправителствени организации и бизнеса ще могат да кандидатстват с проекти. За нас е важно да сме подготвени, защото средствата по европейските програми подпомагат и икономиката в една общината.

 

На един брифинг през лятото стана въпрос, че има още довърширелна работа по централна градска част. До къде стигнаха нещата?

Това всъщност е цялостен проект, който обхваща зоната от Ларгото до Джамията. Видяхте, че през миналата година благоустроихме централната част пред автогарата. Проектът има още два етапа като първия етап включва зоната от Ларгото до вече
благоустроената част. Към тази част се centyrпредвижда и изграждането на мемориал на опълченците, който ще бъде направен по предложение на инициативен комитет. За този етап приключи процедурата по възлагане на обществената поръчка и вече имаме избран изпълнител. Другият етап включва благоустройствени дейности около Байракли джамия и се надявам, че през следващата година ще имаме готовност за изпълнението на тази част.

 

Какво се прави по въпроса с инфраструктурата от и до Самоков?

Доста наболял въпрос. От както съм седнал на кметския стол не съм спирал да използвам всяка възможност, за да сезирам отговорните институции за състоянието на довеждащата инфраструктура. Това е единствения достъп до нашата община и не може, ако искаме да развиваме качествен туризъм, пътищата да бъдат в такова състояние. Сезирал съм Министерство на регионалното развитие и благоустройство, Министерство на туризма, Агенция „Пътна инфраструктура”. На всяко заседание на Националното сдружение на общините в България съм поставял въпроса. Сега предстои Годишната национална среща на сдружението, която ще се проведе от 6 до 8 октомври в Албена. Аз ще бъда модератор и водещ на дискусията с министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.ogromni-dupki

Обнадеждаващата информация, която имам е искането от АПИ към ОбС-Самоков да декларира, че не предвижда дейности на пътя Самоков – Дупница, в частта му в населените места. Това означава, че пътят ще бъде включен в списъка за кандидатстване по европейски програми. Надявам се, че проектът ще бъде одобрен и този дългоочакван ремонт ще бъде реализиран.

 

Кога ще се вземат мерки, за да се спре силната музика в махалата през летния сезон?

По този въпрос съм провел редица срещи с РУ – Самоков. Знам, че вече има и съставени актове. Това е и единият от проблемите, които поставих на заседанието на Местната комисия за обществен ред и сигурност. Успяхме да ограничим музиката във вечерните часове. Наясно съм с проблема, но без полицията няма как да се справим.

 

izboriИмате ли готовност Община Самоков за провеждане на президентските избори?

Да.Знаете, че през миналия мандат избори имахме всяка година, така че опит не ни липсва. Мога отговорно да заявя, че до момента нямаме обжалвания и критики по отношение на подготовката и провеждането на избори.

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close