ОбществоРегионалниСамоков

Кметът Владимир Георгиев присъства на събрание в село Гуцал

“Самоков 365”

Градоначалникът Владимир Георгиев присъства на общоселско събрание в село Гуцал. То се състоя по инициатива на кметския наместник Ангел Христов.

На срещата бяха дошли доста хора, за да вземат участие в обсъждането на най-належащите проблеми и да дискутират възможните решения. Един от основните е преминаването през селото на ТИР-ове, което застрашава живота и спокойствието на жителите. Кметът Георгиев преди година сезира АПИ и ОД на МВР за проблема. Известно време имаше патрул, поставени бяха и знаци за забрана, но за по-малко от месец знаците бяха откраднати и проблемът продължи да стои на дневен ред. Една от причините е и лошото състояние на пътя Боровец – Радуил, по който е забранено преминаването на тежкотоварни камиони.

Добрата новина е, че от АПИ вече са провели процедурите и са избрали изпълнители за укрепване на свлачищата и за ремонт на настилката. За момента отново ще бъде поставен знак за забрана на транзитно преминаващи. Общината ще вземе мерки за поставянето на т.нар. „легнали полицаи”, чрез които да ограничи скоростта по главната улица на кметството. Обсъдена бе възможността за преминаване на Гуцал под юрисдикцията на РУ – Самоков и ВиК – Самоков, тъй като към момента селото се обслужва от управленията на Долна баня.

Кметът Георгиев пое ангажимент да изготви писмо, в което да се включат и Марица и Радуил. По предложение от присъстващите, кметът ще назначи комисия за обследване на състоянието на мостовете по главния път и ще търси възможности за финансиране на ремонта им по линия на бедствия и аварии.

Кметския наместник Ангел Христов представи проблемите, както и инициативите от страна на жителите, свързани с поддържане на чистотата и зелените площи. В момента се благоустроява района около езерото, което е една атракция за селото. Представени бяха и строителните и благоустройствените дейности.

На събранието бяха обсъдени въпроси, свързани с чистотата. Уточнено бе да се повери възможността за смяна на графика за извозване на контейнерите от селото, който сега е петък, да се премести за понеделник или вторник, тъй като съдовете се запълват основно през почивните дни. В тази връзка бе уточнено, че ще бъдат определени места за изхвърляне на зелени отпадъци, които да се компостират. За да се спре нерегламентираното образуване на мини сметища от строителни отпадъци, ще се обособи площадка за депониране, която ще се почиства периодично.

Обсъден бе и въпросът за създаването на пенсионерски клуб, като кметът Георгиев каза, че има готово помещение, което ще бъде предоставено за тази цел. Ще се търсят начини и за отварянето на магазин в селото, какъвто за момента няма. Ще се водят и преговори с превозвачи за осигуряване на редовен транспорт от и до селото. Хората изразиха подкрепата си към кметския наместник Ангел Христов, както и задоволството му от работата до момента. В самото село има доста инициативни жители, които заявиха, че са съгласни да се включат в помощ за решаване на проблемите, както и за поддържане на чистотата и зелените площи. До момента те вече реализираха няколко инициативи.

 

Related Articles

One Comment

  1. Беше коментиран и проблемът с новата кадастрална карта, където всяка втора къща е засегната от неправилно заснемане. Както и проблема на имоти с влязъл в сила ПУП и разрешителни за строеж, които се водят земеделска земя в предложения проект за кадастрална карта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close