Политика

Кметът Владимир Георгиев пред „Самоков 365”

kmetАнелия Балабанова

 

Какво успяхте да свършите през изминалата година и какво остана за 2015?

 

Основна задача пред едно общинско ръководство е да изпълни финансовия план на общината. Това от своя страна води до успешно реализиране на капиталната програма, подпомагане на образованието, социалната политика и ред други функции и услуги, които изпълнява общината. Радвам се, че за 2014 година можем да се поздравим с изпълнени финансови параметри, добра приходна част и успешно реализирана инвестиционна програма. Предприехме редица мерки, които значително подобриха събираемостта на собствените приходи. Успяхме да запазим финансовата си стабилност и сме сред общините с най-висока оценка за добър бюджетен баланс и най-добра прозрачност и отчетност по изпълнението на бюджета. Това ни даде възможност да инвестираме и в спорта, в нови инфраструктурни обекти, в култура.

Все пак съм абсолютно наясно с проблемите в общината. Най-сериозният от тях си остава безработицата. Високото равнище на безработицата е показател, който ясно отчита развитието на икономиката в общината. Все още нямаме реализирани сериозни инвестиционни намерения, които да водят до разкриването на нови работни места. Високото равнище на безработицата е и показател за стандарта на живот в общината. За съжаление в цялата страна ситуацията е такава, че даже и работещите получават доходи, с които могат да си гарантират единствено оцеляване. Община Самоков използва всички възможности за кандидатстване по програми за заетост. Реализираме проекти, които дават възможност за нови работни места. Но не е добре, че сме най-големия работодател в района.

По отношение на свършеното, не мога да не отбележа едно сериозно постижение. В резултат на редица срещи и писма, един проблем бе решен – пътят за Ихтиман, който беше в изключително тежко състояние, след като многократно бяхме отхвърляни, най-накрая тази година този важен инфраструктурен обект бе рехабилитиран и в момента е в добро състояние. В този ред на мисли бе взето решение за основен ремонт на пътя за Дупница. Бяха отпуснати средства, избран бе изпълнител, но при смяна на правителството процедурите бяха спрени. Трябва да отбележа, че Община Самоков е направила всичко, като процедури и отчуждителни производства, за да може да се реализира проектът. В момента изчакваме, но аз няма да се откажа и ще продължа да сигнализирам за този много сериозен за Самоков проблем. Трагично е състоянието и на пътя Боровец – Костенец. Надявам се, че ще бъде осигурено финансиране и за него. Много е важно да се разбере, че за развитието на Самоков основна роля имат транспортните връзки. Тези пътища не са ангажимент на общината, но го приемам като лична кауза, тъй като те са с огромно значение за общината.

Тази година в общинската улична мрежа инвестирахме близо 2,5 млн. лв. като ремонтирахме улици в града и селата. Разбира се има още много какво да се желае, особено по селата, където уличните настилки са силно компрометирани.

Много съм удовлетворен, че тази година Самоков вече има второ елзахранване, което е инфраструктурен обект от изключителна важност и дава една сигурност и на гражданите на общината и на туристите в курорта Боровец.

Когато говоря с моите съграждани се радвам, че те забелязват, че визията на нашия град се променя към по-добро. Обичам да акцентирам на дребните детайли, но това прави впечатление. Всеки може да види как се промени центъра на града, особено след ремонтите на пространствата около Голямата чешма и Чадър чешма, красиво оформените цветни лехи, алеи, зелени площи, ново парково осветление.

Много от тротоарите бяха подновени, като се съобразихме и с изискванията за достъпна среда за хората с увреждания.

Освен в центъра, редица благоустройствени мероприятия реализирахме и в кварталите. В „Самоково“ през тази година изградихме нова улица, паркинг, нови паркоместа. Едно прекрасно място за спорт е и новоизградената спортна площадка, която вече събира много деца, които се забавляват и спортуват там. Страхотен кът за отдих и развлечение се оформи в двора на Спортното училище, където направихме детска площадка, фитнес на открито, свободна интернет зона.

В кв. „Възраждане“ изградихме също нови паркинги, направихме нова детска площадка и нова комбинирана спортна площадка, а в реновираната сграда на социалната трапезария „Кутна хора“ от нова година вече ще има и дневен център за възрастни хора. Такъв център ще открием и в 4-ти квартал. Там обновихме напълно и градинката, където децата вече се радват на нова и много красива детска площадка. По отношение на отдиха се погрижихме за благоустрояването на Туристическата градина, изградихме връзката й с парк „Лаго“. Парка го свързахме и с централна градска част с новоизградената и вече завършена велоалея покрай коритото на река Искър. Благодарение на направени дарения, поставихме нова паркова мебел. Имаме вече изготвени планове за зелената система, които предвиждат интересни мероприятия в крайградските паркове. Но това ще го видите през следващата година.

 

Споменахте спорта като един от приоритетите на общината. Какво прави Общината за развитието на спорта? От какво се чувствате най-удовлетворен в тази област?

 

Ще започна от последния въпрос. През тази година посрещнах много деца, млади спортисти, завоювали медали от национални и световни първенства. Това всъщност е смисълът на всичко – тези постижения на нашите деца, които не само ни карат да се гордеем, но ни дават надежда, че тази страна има бъдеще.

Общината инвестира над 700 хил. лв. в спорт, като в тази сума влиза издръжката на спортната зала, поддръжката на спортните съоръжения и спортните бази, субсидирането на спортните клубове, издръжката на Ученическата спортна школа, подпомагане на провеждането на международни състезания в Самоков. Само през 2014 бяхме домакини на над 10 международни състезания – световни квалификации по волейбол, балканска лига по баскетбол, европейско първенство по борба, сумо, карате Киокушин, лека атлетика, ски алпийски дисциплини. Тук се проведоха две международни състезания по ориентиране, световна купа по аеробика, източноевропейски шампионат по мотокрос, балкански офроуд маратон, „Рали България“. Имахме честта да бъдем домакини на националното състезание „Пътен полицай на годината“ и на още много държавни първенства и шампионати, Въобще през 2014 г. спортния ни календар бе изключително богат. От друга страна съм удовлетворен, че успяхме да запазим ученическата спортна школа и много деца от Самоков имат възможност да тренират, а спортът не само е здраве, но и възпитава.

 

Казахте, че спортният календар е много богат, но и културният календар също бе много богат  и бяха реализирани много събития през 2014 г.

Културният календар се подготвя в началото на годината. Тук са не само честванията, предвидени в общината, но и програмите на Общинската библиотека, на Историческия музей, на читалищата. Радвам се, че благодарение на читалищната дейност в селата се поддържа жив уникалният ни фолклор и традиции. С подкрепата на общината се реализират и големи фестивали, каквито са „Празник на рилския зелник“ в Бели Искър, „Бобфеста“ в село Радуил, „Празника на дзивата и картофите“ в Поповяне, фестивалът „Дар от природата“ в Говедарци. Това са все мероприятия от национален мащаб.

В общината отбелязваме важни национални дати, но имаме и мероприятия, свързани с историята на Самоков, каквито са Освобождението на Самоков, Чакъровите тържества. Радвам се, че успяхме по инициатива на патриотичен клуб „Чакър войвода“ да ги възстановим и съм сигурен, че всяка следващата година Чакъровите тържества ще бъдат все по-атрактивни и интересни. Във връзка с традициите и фолклора започнахме да правим общоградско честване на Йордановден, с изваждането на Светия кръст, кушията за Тодоровден, Сирни заговезни /Поклади/.

Стремим се всяка година да обогатим и разнообразим културния календар и всяко събитие, заложено в него да го отбележим по запомнящ се начин. Със сигурност прави впечатление, че с всяка изминала година обогатяваме програмата за празника на Самоков, като приобщаваме към честването му все повече институции, фирми, граждани.

Искрено се радвам на инициативите на младите хора, които реализираха новото приключение за семейства – „Фамилитлон“ и за поредна година направиха и младежкия концерт „Ритъмът на планината“. Ние оставаме отворени за техните предложения и ще се радвам да реализираме нови инициативи.

И тази година запазихме вече традиционните есенни научни четения на Асоциация „Онгъл“. Бяхме домакини на „Река на толерантността“, едно мероприятие на фонд „13 века България“. Възобновихме фестивала „Рок в Рила“ и го преместихме в Боровец. За пръв път тази година се проведе Националният фестивал „Нашенско хоро“, като идеята е да стане традиционен и да се провежда през ноември. В Боровец бе сложено началото на фолклорния фестивал „Магията на Рила“. Разбира се запазихме и традиционните мероприятия от културната ни програма. Радвам се, че все повече фирми, институции и граждани ни подкрепят и съдействат. Това е правилният път – публично – частното партньорство. Наистина, събитийният календар през тази година на територията на общината бе много богат и се надявам, че нашите съграждани са доволни.

 

Как ще се реши въпроса  с тока в махалата и електрозахранването на  „Разсадника“?

 

Проблемът в махалата не е токът….той е само следствие. Причината е много по-дълбока. Кварталът няма законни къщи, респективно няма данъчни партиди, няма организирано сметосъбиране. Съответно нямаше как на незаконни постройки да се разкрият законни партиди не само за ток, но също и вода, и канал. Проблемът е с много по-дълбоки корени. Ето защо бе важно да се реши по-кардинално. Надеждата ни е във финансирането на проектите, които имаме за изграждане на социални жилища. Но на този етап започнахме от електрическата мрежа. Мога да заявя, че през тази година започна разрешаването на един 20 – годишен проблем – незаконното присъединяване към електрическат мрежа. Вече имаме и реални резултати. В момента се изгражда нова електрическа мрежа в Седми квартал, към която ще бъдат присъединени 100 абонати. Естествено не стигнахме лесно до тук. Проведохме редица срещи с ЧЕЗ, за да намерим решение на проблема. Изготвихме парцеларен план и обособихме имоти, които отдадохме под наем. С договорите за наем новите наематели подадоха документи за разкриване на законни партиди и се надвам, че от началото на 2015 г. вече ще имаме първите законни потребители в този квартал. Естествено всичко това бе придружено с редица неудобства за живеещите в кварталите около ромската махала. Докато траеха процедурите бяха отрязани незаконните кабели. От своя страна жителите на ромския квартал се присъединиха незаконно, което доведе до претоварване на мрежата и аварии. Разбира се веднага реагирахме и намерихме решение и се надявам, че редовните абонати в близост до ромския квартал няма да имат повече проблеми с елзахранването.

Във връзка с разрешаване на проблемите в ромската махала Общината работи и в друга насока. Изготвихме подробен устройствен план на терена под турските гробища и продаваме парцели за жилищни нужди. Заедно с това изготвихме типови проекти на жилищни сгради, които могат да бъдат закупени на символични цени. По този начин работим за премахване на гетото и създаване на добри условия за живот, естествено с всички задължения произтичащи от това. Тази година изградихме и водопровод в новия квартал, за да могат новоизградените сгради да бъдат присъединени и да бъдат въведени в експлоатация.

Проблемите в ромската махала наистина са много и са сложни, но аз и екипът ми с работата и действията си сме доказали, че имаме воля да се справим.

 

 

Какво прави Общината за стимулиране и разкриване на работни места и инвестиции?

 

Мога да изброя редица преференции, които община Самоков е разработила за насърчаване на инвестициите в района. Приехме общия устройствен план на града и крайградската зона. Имаме обособена Индустриална зона, където са обособени терени, готови да задоволяват инвестиционни намерения. Всички услуги в общината по отношение на инвестиционните намерения са със скъсени срокове и преференции. Общината има разработени Стратегия за развитие и План за развитие. За съжаление, може би на фона на икономиката в цялата страна, липсват инвестиционни намерения. Единственото инвестиционно намерение, което постъпи бе за изграждане на голф игрище и наистина процедурите бяха максимално съкратени и бе оказано пълно съдействие на инвеститора. Чакаме реализацията. Но въпреки че инвеститори липсват, общината не спира да работи и да използва всички възможности за разкриване на нови работни места. Миналата година разкрихме близо 1000 и бяхме обявени от Министерството на труда и социалната политика за „Община – работодател на годината“. През тази година отново кандидатствахме по програми, но за съжаление този път  бройките бяха по-малко. Но се радвам, че повечето от тях дават възможности за реализация на млади хора. От друга страна разкрихме 12 работни места в новия Център за настаняване от семеен тип. В момента набираме кадри за Дневния център, изграден в двора на училище „Петър Берон“.  При отварянето на общинския хотел бяха назначени 45 нови лица на работа. С отварянето на културно-исторически комплекс Цари мали град също намериха своята професионална реализация 12 души. Община Самоков остава най-големият работодател на територията си. И повярвайте ми, не го казвам със задоволство. Сериозен е проблемът, защото основният дял на безработните са нискоквалифицирани, трудно реализиращи се на пазара на труда. Тяхната възможност остават програмите за временна заетост, които през тази година са значително намалени като обем. Но ние продължаваме да работим и да използваме всяка възможност за разкриване на нови работни места. А по отношение на инвеститорите наистина сме готови да предложим отлични условия.

 

 

Преди дни беше открит сезонът в Боровец – какви са проблемите там? Какво е недовършено и какво е подобрено?

 

Боровец е най-старият курорт в България. Живеем в 21 век и не е нормално един световноизвестен зимен курорт да има проблеми с електрозахранването, водоснабдяването, канализацията. На ежегодните срещи, които провеждаме преди началото на активния туристически сезон се поставят ясно проблемите, които съществуват. Смея да заявя, че общината непрекъснато работи за подобряване на условията в курорта. Реализирахме редица благоустройствени дейности – направихме нови велоалеи, изградихме нови автобусни спирки, които са не само удобни, но и идеално се вписват в планинската визия на курорта. Същото направихме и с указателните рекламни табели на входните кръстовища. Изработихме нови проекти и ги реализирахме, така постигнахме обща естетическа визия. Изцяло подменихме уличното осветление на курорта и непрекъснато се грижим за поддръжката му. До голяма степен се справихме с проблема с паркирането. Вече втора година имаме действащо звено, което контролира безразборното паркиране. Само да вметна, че неправилно паркираните коли пречат на снегопочистващите машини, затрудняват придвижването на коли със специален режим на движение – линейка, пожарна. Общината вече три години стопанисва паркингите. Създали сме организация като поставихме електронни системи за отчитане на входящия поток. Има и електронни табла, които указват празните паркоместа. Изключително важен е финализираният проект за второ елзахраване на общината и респективно курорта. Това означава, че вече авариите в елзахранването няма да оказват влияние и да се отразява на нормалното функциониране на курортите. В сферата на значимите инфраструктурни проекти не мога да не отбележа, че изготвихме, кандидатствахме и спечелихме проект за изграждане на ВиК система на Боровец на стойност близо 6 млн. лв. Общината си изпълни всички ангажименти, финализирахме процедурите, избрахме изпълнител, с който сключихме договор. В момента изчакваме развитие по отношение на спрените средства по Оперативна програма „Околна среда“. Разбира се, има още много проблеми за решаване. Старият център на курорта има нужда от обновяване. Ремонтирахме улици, но все още има и такива с компрометирана настилка. Но очакваме реализацията на ВиК проекта и това ни забави, тъй като първо трябва да се поставят тръбите, за да се асфалтира след това.

Харесва ми нещо, което искам да споделя. За пръв път се направи Сдружение на хотелиерите в Боровец, което работи за разнообразяване на културния живот в курорта. Радвам се, че собствениците на туристически обекти разбраха, че трябва да обединят усилията си за развитието на курорта, за връщането на летните му функции, за разнообразяване на туристическите пакети, на атракциите. Общината съдейства на инициативите и подпомагаме реализацията им.

И в контекста на темата за Боровец не мога да не отбележа, че развитието на туризма не се ограничава в курорта, стремежът ни е цялата територия на община Самоков да се превърне в атрактивна туристическа дестинация. Работихме усилено в тази насока. Само през тази година взехме участие в три международни и три национални туризтически изложения, където промотирахме забележителностите и възможностите за туризъм на цялата община. Бяхме домакини на международни първенства по аеробика, ориентиране, лека атлетика, автомобилизъм, сумо, карате Киокошин, борба, волейбол, мотоциклетизъм. Това не е само успешно развитие на спорта в общината. Тези състезания рекламират Самоков. Спортистите от различни страни имат възможност да видят възможностите за туризъм тук. По време на състезанията хотелската база в Боровец и Самоков е пълна. Показателен е фактът, че приходът от туристическия данък е с 25% по-висок в сравнение с 2013. Направихме нови рекламни билборди, нови указателни табелки с културно-историческите и други забележителности. Работим усилено в тази насока, защото туризмът е сред приоритетните отрасли в нашата община и с най-добри възможности за подобряване на икономическите показатели в района.

 

 

Навлизаме в изборна година. Какви са плановете и очакванията Ви?

 

Всъщност година като всяка друга. Странно защо хората очакват аминистрацията и ръководството да започнат да работят именно в годината преди изборите. Е, спокойно мога да заявя, а съм сигурен, че и моите съграждани го виждат, че ние не сме спирали от началото на мандата да си поставяме амбициозни задачи, да реализираме редица инфраструктурни и благоустройствени проекти.

Но изборната година има друг „чар“, който за съжаление няма как да подминем. Вече започват политическите говорения, нападки…..но всичко това е част от играта, наречена политика. И това е част от едно управление… Очаквам да се справим, не защото, а въпреки че, навлизаме в изборна година.

 

В края на всяка година традиционно отправяме пожелания. Какво е Вашето?

 

През новата година си пожелавам да спечелим повече проекти, да привлечем много външни инвеститори, да реализираме благоустройствената си програма, за да подобрим визията на града и селата, да се повиши стандартът на живот.

Коледа и Нова година са едни от най-светлите празници, изключително заредени с позитивизъм и надежда – надежда, че животът ни ще тръгне в по-добра посока. В навечерието на най-хубавия християнски празник – Рождество, искам да пожелая  най-вече здраве, повече топлина и любов в семействата и нека никога да не губим вярата и надеждата, че утрешния ден ще бъде по-добър от днешния. Имайте повече кураж, за да отстоявате амбициите и идеите си, повече усмивки и поводи за радост.

Винаги, когато ме попитат за пожелание се сещам за един разказан ми преди време исторически факт. Преди 300 години султанът на Османската империя в кореспонденцията си, когато е писал за нашия град е наричал Самоков щастлив град. Нека отново нашият град да бъде щастлив, а това ще бъде възможно само ако жителите му са щастливи. Надявам се, че за в бъдеще ще срещам по улиците на Самоков повече усмихнати и доволни хора.

Спорна, щастлива, успешна и пълна с положителни емоции нова 2015 година!

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close