Злободневно

Кметът Владимир Георгиев: „От 30 години пътят Самоков – Дупница само се кърпи”

Анна Манова

Пътят Самоков – Дупница за пореден път става обект на полемики. Видимо лошото му и опасно състояние провокира общественото недоволство. Хората, които ежедневно пътуват в този участък попадат в капан от дупки, коя от коя по-големи. Пътят е тесен, без мантинели и осева линия. За сметка на което по него се движат непрекъснато тирове и автомобили. От получения в началото май отговор от Агенция „Пътна инфраструктура” стана ясно, че тази линия не е в плана за 2017 година и за нея няма средства.

На самоковци обаче им писна от обещания, обикновено по изборно време и липсата на всякакви действия след това. Планираният протест за затварянето на пътя Самоков – Дупница на 20 май /събота/ среща сериозни спънки. АПИ, с писмо адресирано до Община Самоков и организаторите на протестните действия, категорично отказа съгласие за провеждането на мероприятието. Като основание е написано следното: „Всички дейности, извършени в обхвата на републиканските пътища, който застрашават безопасността на движението, представляват използване на пътищата извън тяхното предназначение и предизвикват прекъсване, отклоняване или спиране на движението, съставляват административни нарушения по смисъл а на чл. 53 от Закона за пътищата”, упомената е и глоба в размер от 1000- 5000 лв.

Потърсихме кметa на Самоков Владимир Георгиев за коментар по темата.

„Многократно сме искали писмено и сме алармирали за състоянието на пътя Самоков – Дупница. Включително и в качеството си на член на УС на Националното сдружение на общините съм поставял въпроса пред тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. По това време стана ясно, че АПИ ще кандидатства по европейски програми именно за изграждане на такива пътища. Павлова увери, че ще се пусне процедура. И тя беше пусната, ако не се бъркам преди около година, година и половина, и включваше 12 пътни участъка. Самоков – Дупница беше на 13 място. Тогава пак зададох въпроса защо не сме в тези 12 приоритетни. Павлова каза, че почти е сигурна, че ще останат някакви средства от процедурата. Но вече минаха много години. Подкрепям протеста за затваряне на пътя Самоков – Дупница. Толкова пъти в качеството си на кмет се опитвам да алармирам по законен начин за състоянието му. Факт е, че няколко пъти се пуска процедура, стига се до избор на изпълнител и се спира. Не веднъж сме опитвали да протестираме. АПИ и друг път са спирали протестите, затова сега не се изненадвам от реакцията им. Искаме цялостна рехабилитация и разширяване, където е наложително,  а не изкърпване на дупките. Това е път от Републиканската пътна мрежа, който е в ужасно състояние. В момента се прави поредното изкърпване. Видяхте и с протестите с винетките какво стана. Цената им се вдигна въпреки всичко. Последното писмо, което изпратихме във връзка с пътя беше до служебното правителство. В началото на май получихме отговор от тях, че и през тази година няма предвидени средства за този път. Хората се надяваха, че през 2017 ще се случи промяната и ще има решение. Този път от над 30 години не е оправян, в нашия участък само е кърпен. От Дървена до Самоков сме към Софийско областно управление. Останалата част е към Кюстендилско областно управление. Пътят Самоков – Дупница трябва да се разшири цялостно и да се рехабилитира”, заяви пред вестник „Самоков 365” градоначалникът.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close