ОбществоРегионалниСамоков

Кметът Владимир Георгиев: Много е важен личният пример, когато работиш и отглеждаш децата си тук

Aнна Манова  

Досегашният кмет Владимир Георгиев спечели доверието на по-голямата част от гласувалите на местни избори 2019 в Община Самоков. Това му гарантира трети мандат управление, без да се достига до балотаж. Но наред с това и по-голяма отговорност към управлението на Самоков и поетите ангажименти през следващите четири години.

Г-н Георгиев, срещаме се след изборите. Как се чувствате като човек, който за трети път ще оглави Самоков? Удовлетворен ли сте от резултата?

Удовлетворен съм, защото доста хора излязоха и подкрепиха кандидатурата ми. Мисля че постигнахме доста добри резултати от гледна точка на това, че вече два мандата съм кмет и вотът на гражданите реално е тяхната оценка за работата ми. И този мандат, както предишния, хората ми се довериха още на първия тур и не се стигна до балотаж. Разликата между мен и втория кандидат е доста голяма. Определено се чувствам удовлетворен, но в същото време знам каква огромна отговорност е това и колко много ме задължава. Осъзнавам го и от гледна точка на отминалите ми два мандата като кмет. Знам какво е обещано, как трябва да се свърши и колко много работа ме чака. Знам също, че няма да е лесно. Но моето предимство е, че няма нужда от това да се запознавам с естеството работата. Продължаваме с темпото, което наложихме през последните години.

Динамични бяха тези избори не само заради големия брой желаещи да влязат в местната власт, но и заради методите, които използваха. И тази есен отсъстваше истинският дебат, нямаше битка на идеи, нито някаква изградена програма за развитие на Самоков и региона. Имаше обаче такива политически формации, които можехме да видим само на плакати, без реални срещи с избиратели, но със силно присъствие в новия ОбС. Какъв е Вашият анализ на кампанията като цяло?

През годините нещата се променят. На предходни избори е имало и по-голям брой кандидати за кметския стол. Наистина надпреварата за участие в новия общински съвет беше ожесточена, видяхме доста партии и представители. Аз знам какъв труд сме положили за тази кампания. И колко лични средства сме инвестирали. Смятам че водихме една позитивна кампания, в която основно място имаха идеите и проектите, но базирани на реални основи и възможности, а не плод на политическа демагогия. По време на всичките ми срещи с хората не си позволих нито веднъж да кажа нещо лошо за нашите опоненти. Хора от екипа ми, обаче, търпяха последствия заради нападки спрямо мен. Но, въпреки всичко, се радвам, че съумях да остана позитивен и не се подадох на провокации. Мисля че най-голямото ми предимство беше, че аз през всичките изминали години се старах да бъда близо до хората, те да могат да ме виждат, да общуват с мен, да ми споделят какво им харесва и какво ги дразни, какво е направено добре и за кое търпя критика. Мисля че хората подкрепиха този, който винаги е бил близо до тях и не ги търси само по време на избори.

В част от селата имаше балотажи. Един от безспорно най-интересните и с най-чакана развръзка беше този в Бели Искър, заради дългогодишното кметуване на Крум Георгиев. Вие дадохте Вашата подкрепа за него и на тези избори. Очаквахте ли такъв резултат?  

За съжаление законът отне възможността на много села да посочат кметовете си, но аз винаги съм казвал, че ще се съобразя с тяхната воля, независимо, че имам правомощията да назначавам кметските наместници. Интересен бе балотажът в село Говедарци. Ако не знаете, БСП там не сме имали кмет от много години. Там нашата кандидатура обедини хората от селото и те ясно заявиха, че никой друг не може да им определя кой да ги управлява. По отношение на изборите в малките населени места, ще дам пример и с Марица. Там хората подкрепиха млад човек, в който припознаха своя кандидат. По отношение на балотажа в Бели Искър, мога да кажа, че Крум Георгиев винаги ще има нашата подкрепа, защото го е заслужил с цялата си дългогодишна работа за селото. Той винаги ще бъде пример за всеки кмет. За да заслужиш доверието на хората през всички тези години, говори само за едно – че си бил достоен човек, отговорен и добре работещ кмет. Този човек единствено заслужава нашето възхищение и уважение.

Третият мандат задължава. Доста от хората, които са ви гласували доверие ще очакват от Вас още действия, тези които не са ви подкрепили ще следят работата Ви „под лупа“. Кое ще бъде приоритет за Вас още първите дни? През последните месеци имаше критики по отношение на лошата инфраструктура на една част от улиците.

Натоварен съм с доста очаквания, поради темповете на работа, които зададохме през изминалите години. Смея да твърдя, че и хората по селата усещат промяната, комуникацията стана по-различна. И това много задължава. Най-важната ни задача е да започнем да правим бюджета за следващата година. Навсякъде казвам, че не съм стоял три години нищо да не правим и да не работим, а на четвъртата да сме започнали. Изграденото е факт и то от първия ден на втория ми мандат. Промяната се усеща и вижда както по селата, така в кварталите в града.

Ако ни критикуват за лоша инфраструктура и грозно състояние на някои улици, за селата, за курорта, то е защото се вижда че имаме отношение и че там, където се работи, нещата се променят коренно. Истината е, че хората искат всичко да се случва по-бързо. За съжаление, ако щете чисто законово, нещата не могат да се случват като с магическа пръчка.

Не се притеснявам, че ще ни гледат „под лупа“, както се изразихте, защото през всички тези години сме били отворени към хората  – правили сме обществени обсъждания, поставяли сме на дневен ред редица проблеми пред ОбС, подкрепяли сме разумните идейни предложения. Сигурен съм, че хората са усетили, че институцията Община Самоков стана по-открита и по-достъпна за тях. Може би самият факт, че сме били по-отворени към хората, накара толкова много лица да се кандидатират за общински съветници.

Друга тема са бездомните кучета. Имаше редица сигнали от хора, които са нахапани през последните месеци. Ще се случили през този мандат създаването на приют?

Имаме пълна готовност да изградим приют. Имаме воля и желание. Поели сме този ангажимент и ще го изпълним. Очакваме единствено приключване на процедурите по прехвърляне на собствеността на терена и сградата, които сме избрали. Но категорично мога да заявя, че не стоим със скръстени ръце. Докато се чака процедурата, имаме сключен договор с подвижна лаборатория за кастриране, ваксиниране и чипиране на бездомни кучета. Но честно казано, в последните месеци броят на бездомните кучета се увеличи неимоверно. Ще засилим контрола по изхвърлянето на домашни любимци, което също ще спомогне за намаляване броя на бездомните кучета.

Вече са ясни и имената на общинските съветници. Има интересни лица, част от тях са нови, други са добре познати… Ще успеете ли да намерите общ език с по-голямата част от тях по отношение на развитието на Самоков?

Съобразно работата, която сме свършили, нашата група е на второ място в ОбС. В нашата листа заложихме на млади лица. Единственият човек, който е участвал в предходния ОбС, изключвайки себе си, е д-р Ивалина Трендафилова. Останалите петима души са нови за местната власт. Във всеки един от тях виждам необходимото образование и умение да бъде част от комисия и да бъде полезен.

Сега ще бъде конструиран новият Общински съвет, ще видим как ще работят отделните комисии, зам.-председателите и председателите на групите. Искрено се надявам, че хората които са влезли в този ОбС и са давали обещания на своите избиратели носят отговорност за спазването им. В крайна сметка е важно всички заедно да работим за Самоков.

В кампанията и извън нея често се говори за това, че трябва да се задържат или върнат тук младите хора. Само че никъде не чуваме как това може да стане реалност, в повечето случаи е с пожелателен характер. Вие сте баща на две момичета, как ще ги убедите да останат да живеят и да се реализират в родното място?

С личен пример. Това за мен е с най-голяма стойност. Казвам им, че образованието е от изключително значение за добрата им реализация. Самият аз съм имал възможност да живея и работя на друго място, но искрено вярвам, че всеки трябва да направи нещо за мястото, където е роден. Да допринесе за развитието му, да осъзнае, че това зависи и от него, т.е. Самоков зависи от всички нас. В тази връзка се чувствам благодарен, че ми е гласувано това доверие и тази възможност да работя за родния си град. Що се отнася до младите, трябва да накараме тези хора да мислят и да мечтаят за просперитета на града, да осъзнаят, че са част от неговото бъдеще и да им се даде възможност да прилагат тук всичко, което могат и знаят.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close