ЛичностиОбществоРегионалниСамоков

Кметът Владимир Георгиев: „Доста сериозна работа ни предстои през 2018 г.” Общината очаква 20 млн. лв. външно финансиране по проекти

Анелия Балабанова

Всеки край е повод за равносметка, а всяко начало е и време за нови планове. В началото на 2018 г. обръщаме поглед назад към 2017 г., която изпратихме преди броени дни.  За Самоков беше шарена и изпъстрена с наглед традиционни събития. Някои форсмажорни събития и обстоятелства успяха да разчупят стереотипите. Паметно от гледна точка на историята ще останат наводненията, които сполетяха града ни на 3-ти юли. Бедствието и невижданите поройни дъждове нанесоха поражения и в много от селата. Така отново попаднахме в полезрението на националните медии. Включително с крупната телефонна измама на възрастен човек от Драгушиново. Мъжът „олекна” с 34 хиляди лв. Средностатическият самоковец със сигурност би отчел като положителна промяна през последните 365 дни оформянето на Крайречната зона, както и настъпването на няколко нови търговски вериги в града ни. Нов облик придоби и централната градска част на Самоков. Това обаче остава в миналото. 2018 г. обещава да ни донесе много нови неща. Едно от тях ще бъде паметникът на опълченците, който предстои да бъде изграден.

Какво още – разберете от интервюто с кмета Владимир Георгиев. В думите си той връща лентата назад затова каква беше 2017 г.  за община Самоков.

Г-н Георгиев,  в началото на 2018 г. и връщайки се към 2017, каква беше тя за Община Самоков?

Доста интересна, шарена. Според мен като цяло беше трудна. Имахме природни бедствия и различни други перипетии по време на цялата година. Всички кметове на общини очаквахме с пълна сила да тръгнат европроектите. В тази насока 2017 г. беше успешна, защото по повечето получихме одобрение. За да стигнем до този етап обаче се извърши изключително много работа. Тези проекти все още не са стартирали. Доста динамична година изпратихме с оглед и на капиталовата програма, която трябваше да изпълняваме. Наложи ни се да се справим и с природното бедствие. Годината мина много бързо и неусетно, но беше и успешна в много аспекти.

Споменахте проектите. Кои по-конкретно визирате и бихте набелязали като стратегически?

Аз ги деля на различни видове проекти. Мога да кажа, че например по Националната програма за енергийна ефективност направихме всички процедури и заложените десет блока се изпълниха в рамките на годината. Минаха Приемателни комисии за всички обекти. От справката, предоставена от Областната администрация мога да кажа, че не само като брой на обекти, но и това, че са изпълнени в рамките на годината сме на първо място в цялата област. Разбира се, не можем да се сравняваме с големи градове като Бургас, Благоевград, но за територията на София област ние сме на челно място. Към настоящия момент и тази процедура е направена така, че през 2018 г. предстои изпълнението на още седем такива обекта. Относно европейските програми се хвърлиха много усилия, за да може Общината да кандидатства по „Региони в растеж” и Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. Изключително съм доволен, че спечелихме тази битка и към настоящия момент имаме подписани договори за 8.5 млн. лв. по програма „Региони в растеж”. Ще се санира сградата на ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, РУП-Самоков и общинската администрация. Тя е така е направена, че да има включени както обществени, така и частни сгради. С остатъчния ресурс предвиждаме да се санират  още около 30-40 сгради в града. Всяка включена община в Програмата за развитие на селските райони можеше да кандидатства с до три проекта. Ние имаме одобрени два. Ще бъде финансиран на 100% ремонтът на пътища, които обхващат една голяма територия от селата и от общината. Става въпрос за пътя към Доспей, Белчин- Белчин бани и Драгушиново-Злокучане. Вторият успешен проект е за улиците. Изискването беше повече хора да ползват тези улици затова се насочихме към „Преспа”, „Христо Ботев”, „Мусала”, „Христо Смирненски” заедно с прилежащите тротоари и велоалеи по някои от тях. Това, което ще се направи е за 7 млн. лв.

Тема, по която се работи през цялата година е одобрението на Местната инициативна група. Имахме минимални шансове, но сме доволни, че в края на годината попаднахме сред одобрените общини. В Самоков нямаше Местна инициативна група, а създаването й е вариант за подкрепа на малкия и среден бизнес. Не на последно място са и допълнителните средства, които ще дойдат. Стратегията на Местната инициативна група е за 6 млн. лв., с които ще подпомогнем малкия и среден бизнес. Ние сме първа резерва и в Местната инициативна рибарска група. Имаме надежда, че финансирането, което ще остане от предходните обекти ще се насочи към нашата община. Самоков е една от малкото общини в България, които ще имат възможност да работят и по двете групи и се видя, че имаме изключителен потенциал в тази насока.

Каква част от капиталовата програма успяхте да изпълните?

Доста усилия се положиха за обектите, включени в капиталовата програма. С повечето от тях се справихме. Има и такива, които не успяхме да изпълним през 2017 г. Една от причините е, че направихме много процедури по европейските проекти, за да не изпуснем външно финансиране. Доста успяхме да реализираме и със средства от държавния бюджет, каквато е например Националната програма за енергийна ефективност. Накрая се насочихме и към капиталовата програма, защото това са собствени средства на Общината. Дори и да не се изпълнят, не се губят. Отиват в следващата година. Осъществиха се важни проекти за Общината, каквито са Крайречната зона, централната градска част и „Ридо”, който е почти завършен. Това ставаше паралелно с благоустрояването по града и селата. Не можахме да изпълним във всички села това,  което искахме. Бяхме заделили по 5-10 хил. лв. на село, но станаха много повече и това е една от причините да не стигне за всички населени места. Другата е, че имахме сериозен проект, който изпълнихме по ПУДООС. Приключи първият етап за водопроводите и каналите на Боровец, след две седмици предстои Приемателна комисия. Веднага след това идва подготовката за втория етап. Там се хвърлиха и доста средства за асфалтиране, за да не са улиците на кръпки. Паралелно с това тече архитектурният конкурс и съгласуването на уличната регулация.Това не са никак маловажни неща с оглед на това, че искаме да се развиваме в сферата на туризма. По отношение на сигурността се доизгради на 100% уличното осветление. Още 36 камери се монтираха и освен в града видеонаблюдение има и в осем от селата. Ще продължим и през 2018 г. да заделяме такива средства, защото амбицията ни е до края на мандата всички села да имат видеонаблюдение, както и голяма част от града. Доста ремонти се направиха по детските градини като почти завършихме  дворовете. Във връзка с тези в училищата, процедурата вече е направена и това ще се случи през 2018 г. Очакваме да приключи и изграждането на физкултурния салон в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Радвам се, че всички тези усилия се забелязват. Не само от съседните общини, но и на национално ниво. Затова получихме толкова награди. Получихме такава от областната администрация, която ни поставя добре не само в цялата област, но и в страната. От МРРБ – също, Френското посолство ни отличи, бяхме наградени и в сферата на туризма. Заслугата е на целия екип и на цялата общинска администрация. Без тях нито проектите, нито наградите щяха да са факт.

Вече вървят процедурите по изготвянето и приемането на новия бюджет. Кои ще бъдат основните приоритети в него?

Доста сериозна работа ни предстои през 2018 г. имайки предвид, че от порядъка на 20 млн. лв. външно финансиране ще влязат в община Самоков. Има процедури и проекти, които ще стартират тепърва. За Центъра за обществена подкрепа също сме одобрени и ще получим финансиране за 420 хил. лв., отново европейски средства. Колкото и трудно да става ще продължаваме да инвестираме и във водопроводите, защото това е задължение на ВиК оператора, но ние не можем да пренебрегнем проблемите. Продължаваме да заделяме средства за водопроводни  части и съвместно с ВиК дружеството да ремонтираме определени участъци. Имаме места, на които се проектира допълнително поставяне на улично осветление. В общи линии това ще бъде насоката и най-вече образователната, спортна инфраструктура. Планираме да засилим вниманието си и по отношение на социалните дейности. Знаете, че ежегодно подкрепяме болницата със закупуване на апаратура, с облекчаване на някои от техните ремонтни разходи в отделенията. Ще продължим в тази насока, защото здравеопазването е най-важният сектор, в който трябва ние да работим. Колкото и в национален мащаб да е трудно, все още съхраняваме нашата болница. Това, което очакваме е от Министерство на здравеопазването да получим възможност и по европейска програма да се изгради Центърът за спешна медицинска помощ. Изключително сериозна програма е това за кратък период от време – една година.

В Самоков и Боровец ще има синя зона. Защо се решихте на тази стъпка и в този момент?

Това не е единствено и само мое решение. Тази тема се дискутира поне от 10 години насам. Още като бях съветник, а и преди това. Забелязва се, че все повече и повече стават автомобилите в града. Доста голяма част от колите, които спират в центъра са на хора от други градове, дошли да свършат някаква работа. Прави впечатление това, че много по-малки градове и общини въведоха платено паркиране. Самоковци също плащаме като отидем в София. Желанието ми е за Боровец също да въведем SMS паркиране, за да може да се избегне човешкият фактор. Средствата ще отидат за инфраструктура. Вече няма накъде повече да се правят паркинги. Всичко са частни парцели и имоти. Синята зона няма толкова много да касае хората, които живеят в центъра, защото особено тези с един автомобил няма да плащат. Жителите с настоящ и постоянен адрес пък ще имат съответните абонаменти. И все пак се касае за периода на работното време. Платеното паркиране ще въведе допълнителен ред,  а с контрола на синята зона ще се контролира и кой как спира на другите места, това целим.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close