ОбществоРегионални

Кметът Владимир Георгиев – делегат на среща от високо ниво за политиките на ЕС в областта на туризма

Самоков 365

Кметът Владимир Георгиев беше делегат на срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите членки на ЕС, която се проведе днес /13 февруари/ в НДК, София в рамките на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Домакин е министърът на туризма на България Николина Ангелкова. В престижния форум под надслов „Туризъм и икономически растеж”  участие взеха 30 държави от ЕС и Балканите. Ресорните министри обсъдиха как да се развива устойчиво туризма като икономически отрасъл, който създава 10% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз и възможностите той да е двигател за икономиките в Европа и региона. Приходите от международен туризъм в страните от ЕС са над 341 млрд. евро през 2016 г. Очаква се те да са още по-високи през 2017 г., информират от Министерството на туризма.

Министрите се фокусираха върху три теми: политиките на Съюза в туризма, сигурността и възможностите за сътрудничество в сектора между Европа и Китай. Предмет на обсъжданията беше споделената икономика и прилагането на регулаторните политики на ЕС в туризма. Подобряването на сигурността и привлекателността на туристическата дестинация беше в центъра на втората дискусия. Инициативата „2018 г. – Година на туризма ЕС – Китай“ беше третата основна тема на срещата.

Сред присъстващите бяха Даниел  Панов – председател на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново, кметовете на Силистра, Банско, Първомай, Габрово, Златоград, Чепеларе, много представители на общини, както и изпълнителният директор на Сдружението Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ. Един от фокусите на срещата беше върху туристическата индустрия като устойчив фактор за икономически растеж, регионална интеграция и мир. Участниците обсъдиха политиките на ЕС за интеграция със специален акцент върху сближаването и сигурността в туризма. По време на форума те имаха възможност да споделят кратки истории за успеха по отношение на туристически проекти в съответните страни.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close