ОбществоРегионални

Кметовете на Самоков, Сапарева баня и Дупница с искане за ремонт и трета линия в района на „Дервена”

Самоков 365

Кметът Владимир Георгиев и кметовете на Сапарева баня Калин Гелев и на Дупница Методи Чимев, поискаха участъка от пътя Самоков – Дупница, в местността Дервена, да се включи за ремонт през тази година. С писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и началника на АПИ тримата градоначалници поискаха участъка след село Клисура да бъде предвиден за ремонт, съгласно изготвеното проектно решение.
През 2019 г. стартираха строително-ремонтните дейности на път II -62. Строителната площадка бе обособена в два проекта Лот 27 и Лот 28. При детайлния преглед на техническия проект е установено, че в инвестиционното намерение липсва участък от около 4 км. В представения и съгласуван технически проект същият участък е разработен като проектно решение с изпълнение на допълнителна, трета лента за движение и съответно с по-голям пътен габарит.

Посочения участък преминава през най-критичната точка от целия път – проход „Дервена”, характеризиращ се с голям наклон, с изключително компрометирана асфалтова настилка, причинено от непрекъснато обливане на повърхностни води от целия планински скат. Лошото състояние на този участък и трудностите, породени от самия релеф, предизвикват затруднено предвижване през него, а през зимата и затваряне на прохода. Изчислено е, че по пътя Самоков – Дупница, като най-пряка връзка между магистралите Струма и Тракия, на денонощие преминават по около 4 хил. превозни средства. Път II-62 осъществява и пряката връзка между Европейски транспортен коридор 4 и Европейски транспортен коридор 8. Техническата разработка с допълнителна трета линия ще допринесе за нормално пропускане на пътния трафик и до значително увеличаване на безопасността на преминаване на автомобили и камиони, особено през зимния сезон, когато редовно в този участък аварират тежкотоварни автомобили.

От друга страна проектното предложение дава добро и ефективно решение за отводняване на пътя.Започналия през миналата година ремонт се очаква да приключи през месец август. Това означава, че между двата лота ще остане един изключително компрометиран участък от 4 км, което създава сериозни предпоставки за ПТП. „Благоустрояването на един автомобилен път през планински проход се прави веднъж на много години и е с идеята да се приложи ефективно решение, като трите общински администрации заставаме категорично за прилагане на разработеното, но необезпечено финансово проектно решение с изпълнение на допълнителната лента по цялото трасе от 4 км.” – се казва в писмото.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close