Политика

Кметовете и новият ОбС се заклеха!

клетва2Анна Манова

На 9 ноември от 11:00 часа в салона на Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” се проведе първото тържествено заседание на Общински съвет Самоков. То протече под ръководството на Областния управител на София област Росица Иванова. По протокол първо клетва положи кметът Владимир Георгиев, а след него общинските съветници и кметовете на селата, избрани на първи тур. Останалите ще се заклеват официално на първия работен ден на ОбС, който ще е на 26.11.15 г.

Областният управител Росица Иванова покани на трибуната кмета Георгиев с думите: „Получихте най-високия кредит на доверие от вашите избиратели, със сигурност го приемате като огромна заслуга и награда за положените усилия и постигнати резултати. Приемете го и като изключителна отговорност и задължение, че през следващите 4 години трябва да оправдаете напълно доверието на вашите съграждани, трябва да работите всеотдайно, в екип така, че наистина да подобрите качеството на живот в Община Самоков. Да преобразите Самоков в един съвременен европейски град. Пожелавам ви сили и неизчерпаема енергия. На добър час и успех!”

Кметът Владимир Георгиев прие гласувания му кредит на доверие и се закле пред препълнената зала в читалището. Така стартира вторият му мандат.

„Уважаеми дами и господа народни представители, уважаема госпожо Областен управител, уважаеми общински съветници и кметове на населени места, скъпи съграждани и приятели, благодаря. Искам да започна първо с тази дума, защото подкрепата, която получих беше изключително важна за мен. Не толкова заради самата победа, а за да получа вашата оценка, дали това, което сме предприели като начални действия в Общината вие го одобрявате. От днес нататък ни очаква много работа, като тук е мястото да се обърна към новоизбраните съветници с апела да мислим заедно за община Самоков. Искам всички хубави идеи, които се родиха по време на предизборната надпревара, и които ще се родят в процеса на работа на ОбС да застанем зад тях, за да може нашите съграждани да разберат, че всички ние ще работим за тях. Оценявам това, което се случи на 25–ти и тази отговорност ще ни тежи на всички нас, но от предизвикателствата и от работата въобще не се плаша. Подкрепяйте ни и ви уверявам, че лично аз, надявам се и с помощта на целия ОбС, да защитаваме вашите права и интереси, за да може Самоков и селата да стават по-привлекателни и по-красиви за нас за живеене, за нашите съграждани и гости. Благодаря ви, нека всички да бъдем живи и здрави и да вървим напред”, каза кметът Георгиев.

По протокол първото тържествено заседание се ръководи от доайена сред общинските съветници, в случая почетното председателство се падна на Ангел Немов. Той побърза да отправи благодарност към всички съграждани за проявената активна гражданска позиция на местни избори 2015. Като призова да се работи в посока на това Общината да има европейско бъдеще и всички политически пристрастия да бъдат оставени на прага на ОбС, за да може да се работи колективно в посока на развитие на Общината и гласуваният мандат да бъде успешен.

След това се пристъпи към избор на комисия за тайно гласуване за председател на Общинския съвет. Комисията беше от петима членове – Емил Кривошиев, Георги Големинов, Марияна Дренска, Александър Боев и председател Мая Христева. А единственият предложен за тази позиция беше досегашният председател Силвия Стоичева, което от една страна не изненада никого, а от друга се загуби състезателният принцип. След проведеното тайно гласуване стана ясно, че от 27 гласували имаше 8 недействителни бюлетини и 19 броя в полза на Стойчева.

Силвия Стойчева благодари на всички дали своя глас за нея, както и на онези, който не са я избрали. Като обясни, че през дългия си политически опит в работата си винаги е стояла над политическата си принадлежност при взимането на важни управленчески решения. Като прикани колегите си от новия Общински съвет да опровергаят прокрадналите се слухове, че това е най-слабият съвет до този момент и да работят здраво заедно. Пожела успех и кураж на кмета Владимир Георгиев.

Церемонията продължи с водосвет и с насрочена дата на първо заседание в края на месец ноември – 26.11.15 година.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close