Седмицата

Клуб „Чакър войвода” с дарение за оръжие уникат

4akyr voivodaМиналата седмица Клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода” направи дарение на Исторически музей Самоков. То има важна стойност, тъй като представлява част от ценен експонат – тежка картечница, направена от самоковеца Христо Николов. Дарението е „затворът” й. В присъствието на заместник-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев и директора на музея Нина Христовска членовете на клуба направиха дарението, като поставиха липсващата част на мястото й. Това отключи разговори и спомени за личността на големия самоковец Христо Николов, за неговата нелека съдба и неоцененост от страна на родината към него. zatvor

Този вариант на картечницата е уникат и допреди няколко години е била съхранявана от неговите наследници, а от 2008 година е експонат в музея. Христо Николов започва работа по създаване на българската картечница през 1919 година, като работи успоредно и по двата проекта и за лека, и за тежка картечница. Като само за леката получава патент. И въпреки трудностите и спънките, с който се е сблъскал изобретателят по това време, той не се отказва. Леката картечница става част от червената армия като той подарява патента на съветското посолство. Днес в музея се съхранява освен тежката картечница, ръкописът на автобиографичната му книга „Бледи следи”, ръкопис „Разсъждения върху класическите пехотни оръжия- специално автоматичните такива” и сборник със статии и материали за делото на о.з подполковник Христо Николов.

Тази година се навършват 120 години от рождението на изобретателя и директор на фабрика „Чугун”.

Клубът на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода” са родолюбци и поради тази причина се интересуват от всеки един детайл от историята ни, особено на нашия край. По този начин се запълват пукнатините и се дава гласност на делото на подобни личности, каквато безспорно е тази на изобретателя Христо Николов. За дарението те споделиха: „Картечницата не е комплектована и започнахме да търсим документи и попаднахме на човек, който е съхранявал затвора й. Този човек пожела да остане анонимен и чрез нашия клуб да дари тази важна част от оръжието. Това, което ни впечатли е, че въпреки лошото си финансово положение, този човек не пожела да му заплатим някаква сума, просто обясни, че го прави от добро сърце. Нямаме обяснение защо от картечницата липсват дребни части, но имаме желание да ги намерим чрез документи и хора. Важно е да се подчертае, че това е уникално оръжие. От особено значение е, когато правиш нещо подобно, да намираш съпричастност, такава изразиха и Община Самоков, и Градския исторически музей. Приеха ни много радушно, за което сме им благодарни”, обясни председателят на клуба Георги Николчов.

Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода” са радетели за запазване на старината и историята. Те призоваха всички, които имат запазени стари оръжия и носии да се свържат с тях, като те са готови да ги откупят от собствениците, за да им се предаде един втори живот и за да се използват за музейни сбирки като водещата идеята е съхраняването на старината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close