Самоков

Клуб „Приятели на природата” към ОУ „Митр. Авксентий Велешки” почистиха пространството при „Самоковска комуна”

Анна Манова

Възпитаници от ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, заедно с две преподавателки се включиха днес в националната кампания „Да изчистим България заедно”. Децата са част от сформирания миналата година към училището  клуб „Приятели на природата – здрави в бъдеще”, който се реализира по проект „Твоя час”.  Учениците са от 3 и 6 клас. Ръководители на клуба са двете преподавателки Ирена Василева и Иванка Терзийска.  Още със старта на учебната година те записват едно положително дело като клуб. Първоначалната им идея е да почистят в Лаго, като няколко пъти правят опит да се регистрират в картата на организаторите на „Да изчистим България заедно”, но не успяват. Това не ги отказва, а в съботната сутрин /16 септември/ ентусиазирано двете учителки Василева и Терзийска тръгват с част от групата, подготвени с чували и ръкавици. По пътя установяват, че пространството при  „Самоковска комуна” се нуждае от сериозно почистване и без да се замислят се залавят с тази задача. Голяма част от приготвените чували бързо са напълнени с всякакъв вид отпадъци.

„Идеята ни беше да изчистим в Лаго, но като видяхме колко е мръсно при моста на „Самоковска комуна” решихме да започнем именно оттам. Хубавото е, че децата бяха много ентусиазирани. Направи ми впечатление реакцията на част от тях, които казаха: „Много е готино да събираме боклуци”. Видяхме и  доста хора, които почистваха около кв. „Самоково”. И те като нас бяха проявили самоинициатива. Радващото е, че децата възприеха положително тази акция и пожелаха и следващите почивни дни да почистваме заедно”, обясни Ирена Василева.

Около два часа им отнема да изчистят пространството, което е било затрупано с отпадъци. И се отправят на заслужена разходка към Лаго, където също са решени ако има боклук да го почистят. Другата им основна задача е да нагледат посадените от тях фиданки. Децата оставят доволни от прекараното навън време и от полезната дейност.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close