БоровецРегионалниСки и зимни спортовеСпорт

Клуб „БороБорд” сред най-добрите в страната

Анна Манова

Силен сезон отбеляза самоковският клуб „БороБорд”, като се нареди сред най-добрите в страната. Зад тези успехи, обаче, стоят общите усилия на треньорите Христо и Константин Ахтаподови и техните състезатели. Равносметката показва, че за сезон 2016/2017 те имат в актива си спечелени множество отличия. Само от Детския шампионат имат завоювани 19 златни, 6 сребърни и 5 бронзови медали. Едни от последните призове са спечелената купа „България”- мъже фрийстайл и купа „България”- мъже бордъркрос. И двете отличия са за Петър Гьошарков. Купа „България” – жени фрийстайл, отиде в актива на Росина Ганчева. А при децата купа „Надежди” за момичетата беше присъдена на Неда Пенчева, а за момчетата – на  Борис Петров.

Клубът е един от най-прогресивно развиващите се в страната, в него тренират общо 35 състезатели, във всички възрастови групи. Поради големия брой деца, желаещи да практивкуват този спорт помощник – треньори са Даниел Москов, а при по-малката група Димона Савчова. И двамата са част от клуба и са донесли доста медали за него.

Сезонът стартира с Детския шампионат, където първото състезание от календара при децата беше купа „Пампорово”/U13 и U15/, той се проведе на 13.01 – 15.01, в три дисциплини – гигантски слалом, слалом и слоупстайл. При най-големите момчета Борис Петров взе 3 златни медала в трите дисциплини. Възпитаникът на СУ„Никола Велчев” беше най-бърз от състезателите във всички дисциплини. Неда Пенчева стана първа в гигантския слалом и при големите и при малките момичета /13 и 15 години/. Специално за това състезание взе участие и Марто Бойчев, който стана шампион на купа „Пампорово” в слоупстайла.

След купа „Пампорово” състезателите от клуб „БороБорд” взеха участие на Държавно първенство U13, U15 и Национална купа за деца U11, което се провежда в Осогово, Кюстендил /25-26.02.17г/. То е в две дисциплини бордъркрос и слалом. В бордъркроса участие записаха отново Борис Петров и Неда Пенчева. Борис е класира 3-ти. Неда в кроса – 4-та, а в слалом втора. По същото време се проведе и Пети Младежки олимпийски фестивал в зимните спортове /21-22.02/. Борис е първи сред всички явили се, Неда е втора. А най-малките състезатели – Иван Ахтаподов и Антоний Антонов, бяха наградени от Олимпийския комитет за млади перспективни олимпийски надежди.

„Това всъщност е най-новата малка група, която от другата година официално ще влезе в календара. Тя ще бъде във възрастовия диапазон 6-8 години. До този момент групата от най-малките е U11, което реално пречи на най-малките деца да се стимулират и участват. А техният брой не е малък – 10. Тази година ние бяхме основните инициатори на купа „БороБорд”, където тази група си е отделена самостоятелно”, обясни треньорът Христо Ахтаподов.

При купа „БороБорд” Дария Митрева, сестрата на един от най-добрите фрийстайлъри – Симеон Митрев, взе среброто в бордъркроса. В следващите дисциплини едни от най-малките състезатели – Иван Ахтаподов и Антоний Антовнов се конкурираха успешно като си разменяха местата. В слалома Антоний Антонов е втори, Иван Ахтаподов – трети. В бордъркроса Антоний Антонов е втори, Иван Ахтаподов е трети, а в слоупстайла Иван Ахтаподов е първи, а Антоний Антонов – 3-ти. Това е първото такова състезание за най-малката група.

На 19 март се проведе и последното състезание – Държавно първенство по слоупстайл на Ветровала, Витоша. Където вицешампион е Борис Петров в неговата група. Неда Пенчева е първа и при големите и при малките. Марто Бойчев е републикански шампион при най-малките.

След Световната купа в Банско по бордъркрос и слалом, се състоя Държавен шампионат по бордъркрос – за юноши и мъже, жени и девойки. Там нашите надежди също показаха отлични резултати. Със сребро се окичи Михаела Варошкина, която се класира и на второ място във провеждащия се по същото време FIS. Републикански шампион при мъжете стана Петър Гьошарков. Ивайло Христов е бронзов медалист при юношите. Валентин Миладинов е втори при мъжете, а Димона Савчова е 3-та при девойките.

На последния кръг от Държавния шампионат за юноши, мъже, жени и девойки,  провел се на 28.03-31.03. в Пампорово, Петър Гьошарков стана републикански шампион за мъже в слоупстайла. Росина Ганчева стана републиканска шампионка при жените. Димона Савчова се класира трета при жените и втора при девойките. На следващия ден се проведе състезание по бикеър. При мъжете Петър Гьошарков е първи, а Симеон Митрев се оказа на втората позиция. След което при юношите Митрев се окичи с първото място. В слалома при юношите Митрев грабна първото място  и се класира втори в гигантския слалом. Валентин Миладинов е втори при юношите. В слалома Пепо Гьошарков е 3 –ти при мъжете, Ивайло Христов е втори при юношите, а Валентин Миладинов е трети при юношите. По този начин челните три места са за юношите на клуб „БороБорд”. Димона Савчова е трета при девойки.

Последното състезание, с което беше поставен и финалът на сезона, се състоя на 9 април. Това беше общинският шампионат, организиран от фонд „Петър Попангелов и приятели”. Основни организатори са „Бороспорт АД”, а съорганизатори са „БороБорд”. То беше в дисциплината бикеър, а състезателите на клуб „БороБорд” обраха наградите. При най-малката група /2009 – 2011/ първото място грабна Антоний Антонов, след него на втора позиция се нареди Иван Ахтаподов. Четвъртата позиция в тази възрастова категория също е за едно наше дете – Камен Докузов. При момчетата 2006- 2008 година Марто Бойчев е на призовата първа позиция, Кристиян Крумов е втори. Борис Петров стана първи, а Симеон Чалъков на четвърта позиция при момчета 2002-2004 година. Симеон Митрев се нареди първи при юношите, а при мъжете Христо Ахтаподов е на втора позиция, следван от Георги Демирев. При жените също има отличия, а те са за Неда Пенчева – второ място и Росина Ганчева – трето. Това е цялостното представяне на отбора.

„Като цяло статистиката, направена спрямо другите отбори показа, че отново клуб „БороБорд” е номер едно в страната, на базата на резултатите и медалите. Това е по един критерии. По втори критерии – в Детския шампионат и в юноши и мъже, и жени и девойки сме доста сериозни фаворити. Равносметката от броя на медалите посочва, че сме един от най-серизоните клубове в страната като медали във вътрешния шампионат”, посочват треньорите Ахтаподови.

Призовите места, извън българския шампионат, са следните – Валентин Миладинов има две трети и две първи места от Чехия. А в Юношеския световен шампионат е на 21 място. Миладинов е покрил изцяло целите от Българската федерация по ски, има  100 FIS точки, което му дава право за участие на Световна купа оттук нататък. Други резултатни състезатели са Петър Гьошарков и Симеон Митрев.

„Симеон Митрев е много добър технически състезател, но има по-трудна успеваемост за разлика от Петър Гьошарков, което е въпрос на психика. По принцип критерият е спортният резултат, но в случая аз като треньор мога да дам реална оценка, че двамата са на едно много добро ниво. Митрев в началото на сезона направи два ФИС-а в Сърбия в слопстайл и бикеър. В слопстайл е първи, в бикеъра е втори. Пепо пък даде уникално класиране в Европейската купа, която се проведе в Чепеларе, където първия ден се класира втори, във втория ден – трети. Митрев и Гьошарков взеха участие в Европейската купа в началото на сезона в Холандия, в зала, където дадоха много добро класиране. Рангът на състезанието беше доста висок. И двамата се класираха във финалите, като Пепо беше единият ден 10-ти, на втория ден 12-ти. Мони беше съответно 14-ти и 16-ти. Като в момента Пепо Гьошарков е трети в Европйеската купа в крайното класиране. Той има реалния шанс да стане европейски шампион, защото предстои още една Европейска купа, която ще бъде на 18 април в Швейцария. Ако той успее да направи добър резултат там може да стане новият европейски шампион. Другото важно за Пепо е, че той покри единия критерии за Олимпиадата през 2018 в Южна Корея. Това беше основна цел на тези двама състезатели. Но Мони няма да успее да се пребори за такава квота, защото е далече от първи критерии, който е да се класираш в 30-те на Световна купа, което Пепо успя да направи на 8-9 февруари в Америка. Класира се на 27 място. Ако той успее да го направи ще се случи историческо събитие в нашия спорт, защото в тази дисциплина дори не сме си помисляли да имаме човек на Олимпиада. Това е второто провеждане на Олимпиада в тази дисциплина”, поясни Христо Ахтаподов. „За отбора най-големият успех тази година е провеждането на купа „БороБорд” на клубно ниво, проведе се в три дисциплини. Взеха участие 73 деца –  това за нас беше голям успех. Само за сравнение – миналата година бяха 30 деца. Появиха се и нови клубове, което говори като цяло за интерес към този вид спорт в района. Това е стимул всеки клуб да работи повече и да изгражда повече състезатели. Големи поздрави от екипа ни на новите деца, които се представиха много добре на Детския шампионат и които бяха близо до медалите”, заключи треньорът Христо Ахтаподов.

В момента усилията на треньорите от клуб „БороБорд” са насочени към откриване на нова спортна паралелка по сноуборд в СУ „Никола Велчев” за новата учебна година. Петима състезатели от клуба ще бъдат записани в нея. Друга основана цел са нови и нови класирания и подиуми, във всички възрастови групи и стилове.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close