Общество

Клисурци на фолкфестивал в Садово

Димитрина Божилова

Ако пътят ти за някъде минава през Пловдив няма начин да не слезеш от автобуса, за да усетиш тръпката на малките и тесни калдъръмени улички, край които се издигат стари достолепни къщи. Старата част на града е толкова привлекателна, че не може да не посветиш поне два часа на галериите, музеите, магазинчетата с чисто български стоки и сувенири.

Така направихме и ние – самодейците от самоковската Клисура. Тръгнали сме на фестивал в Садово и въпреки ръмежа на дъжда се разходихме, за да усетим аромата на къщи, улици, дворове. Пристигаме в Садово, където от една седмица се празнува – изложение на екопродукти, на селскостопански стоки, на ароматни пуканки, понички, печени пилета, пържоли и кебапчета. Садово е център на голяма община, затова и участниците бяха много. Във фоайето на читалището бяха подредени много картини и предмети, в които ученици и деца от детските градини бяха използвали семена от царевица, жито, ориз, слънчоглед и най-вече с фъстък, с който се слави този край.

Имаше подредена голяма фотоизложба на интересни по форма мегалити от Сърнена Средна гора. Не липсваше и етноизложба с предмети от бита и носии. И за да бъде празникът още по-хубав, по-богат, по-интересен, организаторите спретнаха и фолк фестивал. Макар че беше за първи път, тук се събраха танцьори и певци от Поповица, Чешнигирово, Катуница. С техните тракийски носии се смесиха и нашите шопски автентични на повече от 100 години. Жените от ФГ „Иглика” с ръководител Мая Чучукова изпяха така своите песни, че журито им даде сребърен медал. Танцьорите от ТС „Иглика” с ръководител Стоян Димитров бяха само пет, но и тях журито ги оцени и им връчи бронзов медал. Бронзов медал получиха и двамата млади акордеонисти за изпълнението на Кюстендилска копаница. Той стана и чудесен подарък за Адриан Чучуков за неговия 16 рожден ден. Неговият дуетен партньор Иво Иванов остана много щастлив от това признание.

Най-многобройно участие имаха танцьорите от „Катуница”, МТС „Веселие”, ДТС „Хорце”, ДТС „Синчец”. Много талант показаха танцовите състави от Поповица и Садово. Други гости отдалече дойдоха смесена певческа група от с. Ценово, Чирпанска община. Те също бяха оценени високо, а Димитър Данаилов трогна всички с рецитацията на стихотворението „Чирпанската кама”.

Най-малката Ивелина Начева на 6.5 години, другата малка Виктория Начева от Садово, Деляна Манева от Чешнигирово ни омаяха с невероятните си гласове. И понеже фестивалът беше посветен на Георги Пендов, който основава и става ръководител през 1951 на Садовската група. Неговият колега Евгени Захов изсвири народна мелодия на саксофон.

Накрая лично кметът Димитър Здравков връчи наградите и пожела на всички здраве, щастие, успехи и догодина пак да се срещнем. Пътуването ни беше приятно озвучено от песните на жените – изкараха си целия репертоар.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close