Самоков

Китаристите на Христов подариха на публиката неувяхващи хитове в обновения Младежки дом

Анна Манова

Китаристите от „Акустика” подариха на своята публика букет от неувяхващи хитове в акустичен вариант. Звукът от тънките струни изпълни пространството на обновения Младежки дом на 13 май. Концертът бе посветен на Деня на славянската писменост и култура – 24 май, а също като препратка към отминалия 11 май – Ден за почит към светите братя Кирил и Методий.

Началото на концерта тематично бе поставено с изпълнение на  химна на българската просвета „Върви народе, възродени”. Той прозвуча много нежно, изсвирено от талантливите млади китаристи. След това Криси, Лори, Тео, Стефи, Таня, Венеса, Райко, Борко и най-малките Люси и Гого, показаха колко много са научили в часовете по китара, под ръководството на своя неуморен преподавател Христо Христов. Те „разходиха” публиката до различни точки на света, изпълнявайки етюди в руски стил, американски мелодии, преминавайки с лекота от парчетата на Карлос Сантана до „Бийтълс”. Публиката, съставена от близки и познати, реагираше сърцато на всяко индивидуално и групово изпълнение на музикантите. Дори най-малките не отстъпваха по старание на по-големите от тях. Един от най-малките китаристи от групата на Христов – Гого, който свири от съвсем скоро, се изяви на сцена за първи път. Концертът на „Акустика” е първото културно събитие, което се случва в обновения салон на Младежкия дом.

Дългогодишният отговорник на Дома Латинка Щъркелова поздрави всички присъстващи и изрази задоволството си от положителната промяна на институцията, която по думите й е придобила европейски вид. Според статистиката, която тя води повече от 30 години, откакто е на тази длъжност, това е 9 000 мероприятие. Тя подчерта, че през годините са правени опити за закриване на Младежкия дом или минаването му под друга форма и ръководство. Но с много усилия това не се е случило до този момент.

„Младежкият дом оцеля, съществува и ще пребъде във времето. Радващото е, че той не последва съдбата на много други подобни институции в други градове, които са закрити в годините или извършват друга дейност. На многая лета!”, сподели Щъркелова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close