Култура

Китарен звън и Коледно настроение – подарък от „Акустика” и Христо Христов в Младежки дом

kitariАнна Манова

 

„Коледа е едно вълшебно време, преливащо от топли емоции и уют. Някои си припомнят вярата в Дядо Коледа, други в чудесата, трети в доброто. “Добре дошли на Коледния концерт на китарен ансамбъл „Акустика”, с ръководител Христо Христов. Нежен китарен звън тази вечер ще рисува за вас пейзажи от красота, които вие да облечете в сезона, в който пожелаете”, с тези думи водещата Зоя Станкова въведе присъстващите към предстояшия концерт.

 

И наистина, думите и се оказаха самата истина. Задушевна атмосфера, пълна зала на Младежки дом Самоков и много, много талант. Приятните звуци от китарите пренасяха присъстващите в нови светове. Началото на коцерта беше поставен от Веси, Рая и Симона, които изпълниха „Тиха нощ, свята нощ”, „Моето огнище” и „Балкански нощи”. Малко след началото на сцената беше поканен отговорникът на Дома Латинка Щъркелова, която поздрави присъстващите и с видимо вълнение съобщи, че от клуб „Арт палитра” (чийто ръководител е тя), от благотворителния базар, провел се на 19.12.14 г., на който се продаваха ръчноизработени бижута са събрани 40 лв. Тази сума и заедно с още 200 лв. бяха връчени на майката на Веско Стоянов като подарък за коледните светли празници.

 

И за да се затвърди твърдението, че по Коледа доброто наистина и съвсем реално съществува, майката на Веско Емилия дари сумата на друга нуждаеща се майка. „Искаме да продължим тази традиция и нашата дейност да се превърне в мисия предай нататък добро. И нека сме способни на добротворчество не само по Коледа”, заключи Л. Щъркелова. Самият Веско не успя да присъства на концерта, но беше изпратил поздравителна картичка, в знак на благодарност.

 

След тази приятна вметка концертът на китарен ансамбъл „Акустика” продължи с изпълненията на Райко, Никол и Мария. След тях се представиха  Даниел и Ванката, като Ванката показа и атрактивно свирене на китара, поставяйки я на гърба си. След тях бяха Александра, Криси, Симона, Борислава, Кристиян и Калоян. Те изпълниха разообразни произведения като се започне от коледни песни, премине се през италиански, испански, немски, френски, и стигнем до химна на Европа и по-горещите ритми на тангото на любовта. Цялата тази пъстра палитра и всичките си умения събрани в едно. Като „навигатор” на случващото се на сцената беше ръководителят на всички тези талантливи млади хора Христо Христов. Той за пореден път доказа, че литературата и музиката могат да вървят ръка за ръка и да се превръщат в една приятна симбиоза, да бъдат взаимно допълващи се.

 

Предпоследни в програмата бяха Енцо, Мариета, Ванката и Амун. Те бяха подготвили „Зимна песен”, „Говори ми тихо”, „Препъвам се”, „Черният Орфей”, „Шан-з- Елизе” и „Как се сади оризът”.

 

За финал на концерта остана група „Out cast”, състояща се от Алек, Божидара, Амун и Николай. Те поздравиха присъстващите с няколко неостаряващи хита, като освен акомпанимент на китара, показаха и как добре се справят с пеенето. Така тази иначе наглед обикновена вторнишка вечер се превърна в едно приятно изживяване за сетивата, предколеден подарък, поднесен с много вкус от Христо Христов и неговите талантливи последователи и творци.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close