КултураОбщество

Китарен ансамбъл „Акустика” отбелязаха 1 октомври

Анна Манова

akustikaПревърна се в традиция по повод 1 октомври китарен ансамбъл „Акустика” да изнасят концерт в Младежки дом Самоков. Талантливите деца на Христо Христов и тази година показаха своите умения на акустичната китара като изпълниха познати и не толкова известни музикални откъси. Мероприятието, което се състоя ден преди празника, беше открито от отговорника на Дома Латинка Щъркелова, която припомни какво честваме на тази дата.

1 октомври е Международен ден на музиката, който за първи път се отбелязва през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти. Първи октомври е и българският ден на поезията. А Христо Христов, който е ръководител и основател на китарен ансамбъл „Акустика”, има повод да празнува, защото е запленен не само от музиката, но и от поезията. Многократно той е напътствал млади творци, самият той е автор на книги, пише стихове. „Чалгата е моята болка”, заявява той и продължава, че нито едно от децата, които се обучават в школата му не слуша и толерира тази музика. „Учениците ми са интелигентни деца, те се учат на вкус към музиката и класическите произведения”, подчерта Христов.

„Акустика” е и първият китарен ансамбъл в Самоков, който започва да прави концерти в града по повод 1 октомври. Първата им изява е през 1997 година отново в Младежкия дом, а догодина им предстой отбелязването на 20-годишен юбилей. През целия си творчески път са свирили всякаква музика, като най-вече са се основавали на класиката. Участвали са на национални и международни фестивали, а част от любителите на китарата са продължили професионалното си занимание с нея. Единственото разочарование през годините за Христов е тоталната липса на подкрепа от страна на Общината към китарния ансамбъл през всичките тези години.

Близо един час възпитаниците на Христо изпълниха залата на Младежкия дом с музика и талант, като си обещаха догодина пак да изненадат своята публика с хубава и качествена музика.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close