ОбществоРегионалниСамоков

Кирил Симчев спечели гласовете на публиката от първото издание на „Фестивал на картината“

Анна Манова                                                                  

 Кирил Симчев спечели гласовете на публиката от първото издание на „Фестивал на картината“, провел се в Самоков от 22 април до 7 май в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“.

Изложбата събра седемнадесет творци и общо 140 платна на едно място. Като присъстващите на откриването и посетителите на фестивала имаха възможността да гласуват за картината, която ги е впечатлила най-много. Най-голям брой гласове събра едно от платната на самоковеца Кирил Симчев. Той получи лично от организатора Танер Мерт парична сума от 300 лв., дарена от личности, подкрепящи събитието.

Кирил Симчев е роден в Самоков през 1974 година. Шест години учи в школа „Захарий Зограф“ при Елена Белстойнева /от 1980 – 1986/. През 1986 година получава първата си награда на Републикански пионерски конкурс. Завършва Художествено училище за сценични кадри. Висшето му образование е по Педагогика на изобразителните изкуства, с профил живопис. Кирил Симчев има една самостоятелна изложба в родния Самоков през 2001 година в Художествената галерия. През същата година има самостоятелна изложба в Копенхаген. Година по-късно прави още една самостоятелна изложба в Американския университет в Благоевград. Симчев има участия в пленер в гр. Гевгелия, Македония, през 2003 година. Над 500 негови платна са притежание на частни клиенти в България, Германия, Англия, Италия, Дания, Франция, Канада, Америка. От 2005 година до сега развива дейност в сферата на интериорни дизайн и има ателие с дейност в областта на изящните изкуства.

„Намирам, че в тези времена подобна инициатива е много подходяща, за да може да действа възпитателно и да насочи погледа на хората към изкуството. Мисля си, че всички хора, които се занимават с изкуство трябва да се обединяват върху общи красиви идеи и да показват творчеството си“, подчерта Симчев след получаване на наградата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close