ОбществоРегионалниСамоков

Кино в Самоков от днес

Анна Манова

Мечтата на множество самоковци вече е факт – да има кино в Самоков. От днес ще бъде възродена загубилата се преди около 20 години традиция на киното в нашия град. Малко по-зрялото поколение си спомня как салонът на кино „Рила“ е събирал всички запалени киномани, за да изгледат някои от най-нашумелите за времето си филми.

Киното отново ще носи старото си име „Рила“ и ще се помещава в обновения салон на Младежкия дом в Самоков. Неговата реализация е факт благодарение на сътрудничеството между инициатора Анатоли Кънински, Община Самоков и културната институция.

Идеята се заражда в последните месеци на 2019 година от Кънински, който в края на 2017 г. създава киното в Сапарева баня. А самият той наследява тази любов към киното от своите родители, които дълги години са се занимавали с това. Оказва се, че киното в курортното селище често е посещавано от самоковци, които му споделят желанието си да имаме такова и в нашия град. Разговорът и идеята за създаването на киното в Самоков всъщност тръгва от набралия популярност български филм „Доза щастие“, в който сериозно се засяга проблемът с наркозависимостта и последиците от нея. Толкова дълбоко е залегнала тази тема, че Министерство на образованието се ангажира с писмо с желание филмът да достигне до възможно по-голям брой български ученици от всички населени места. Има идея той да бъде прожектиран скоро и в Самоков.

„Киното, което предлагаме не само като изживяване, а като техника, изисква малко по-дългосрочна перспектива. Целта ни е да се случват две неща – жителите на общината да имат възможност да гледат хитови заглавия и да реализираме инициативата с „Доза щастие“. Кино се прави доста трудно. Но важно условие да има интерес. Харесвам Самоков и смятам, че вече дошло време да има кино в този град“, каза пред „Самоков 365“ Анатоли Кънински.

И така в началото на март намеренията вече са факт – кино „Рила“ очаква своите посетители. Филмовата седмица по традиция започва от петък. Днес ще се осъществи първата прожекция и тя ще бъде на българския филм „Ятаган“ от 18:00 часа. Билетите са между 7-8 лв., в зависимост дали гледате 2D или 3D. Ще се продават и очила, а ако имате собствени може да си ги ползвате. Ще се предлагат и пуканки. Прожекции ще има и през почивните дни, като киноманите ще имат възможността да изгледат филмите „Напред“, „Лоши момчета“, „Дивото зове“ и  „Червената обувчица и седемте джуджета“. Програмата ще излиза периодично в сряда или четвъртък в специално създадена фейсбук страница с името кино „Рила“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close