Любопитно

Киновечер се състоя в зографската школа в Самоков

Холандката Соня Вайс представи филма си „Зимна тишина”, подготвя инсталация със символ от града

Анна Манова

film 2Холандската кинорежисьорка Соня Вайс представи своя филм „Зимна тишина” /”Winter Silence”/ в Доспевската къща /зографската школа/ в Самоков, на 11 август от 19:30 часа. Прожекцията на авторския филм е част от провеждащия се в момента Втори международен симпозиум по живопис и скулптура в града, който събира на едно място творци от няколко държави. Филмът е отличен с редица престижни награди, участвал е на кинофестивали в Прага, Берлин, Амстердам и др.

Автобиографията на Соня Вайс е доста богата и разнообразна, родена е в Холандия, завършила е Академията за изкуство и дизайн „Герит Ритвелд“ в Амстердам, а по-късно и Филмовата академия на Холандия. Участвала е в много международни изложби и филмови фестивали и е получила множество награди и отличия. Нейните видео инсталации и експериментални филми са излъчвани по национални и международни телевизионни канали, галерии, музеи. Първоначално нейно вдъхновение и обект на творческия й труд са стъкло, дърво и направата на цели инсталации в стаи. Но търсейки  промяна започва работа с видео, което може да създаде усещане за минало, настояще, бъдеще и очаквания. Във филмите, които прави намира вдъхновение в темите, свързани със семейните й корени в Швейцария, обича да изследва въздействието на традициите и природата, както и взаимоотношенията в малките общности, които са далеч от цивилизацията, както и техните суеверия, ритуали и обичаи. Очарованието на нейните филми се крие в съчетанието на две основни теми: крехката красота и загубата на невинност. В творбите си Соня не разказва ситуациите, не ги обяснява, но ги изобразява красиво и въздействащо.film

Филмът „Зимна тишина” е експериментална фантастика, с продължителност от 70 мин. Това е първият й дългометражен филм. Заснет е в едно малко селце, където живеят общо 7 души, 2 семейства. Място, където половин година не изгрява слънце. Историята разказва за една вдовица и четирите й пораснали дъщери, който загубват опората в семейството – техния съпруг и баща. Силната им католическа вяра ги обрича на дълъг траур и целомъдрие. Невъзможността да получат любов измъчва младите жени в продължение на години. До появата на мистични мъже, преобразени като елени, което променя всичко. Филм, в който липсват реплики, всичко е на базата на внушения и асоциации. И както самата авторка подчерта преди старта на прожекцията: „Искам да обясня, че това е арт филм и не винаги е нещо, което ще се разбере. Разгледайте го като поема. Насладете се. В процеса на направата на филма разбрах, че колкото по-малко изречения има, толкова по-важни са думите и внушенията”. „Зимна тишина” печели наградата „Златен телец” и е избран за престижния фестивал „Берлинале” /2009/. След прожекцията присъстващите имаха възможност да поговорят с авторката, да зададат своите въпроси, да споделят впечатления. Самата Вайс сподели, че тълкуването за всеки е различно, при срещите и си със различни зрители част от тях са искали дефиниции на различни моменти, а друга част предпочитали да оставят собственото усещане за събитията във филма и мистиката около него.

Друго интересно, което подготвя Соня Вайс е една инсталация, свързана с един от символите на града ни. В работата си тя се интересува от отношенията между майка –дъщеря. Идвайки в Самоков е разбрала ЦНСТ – Самоков и настанените там деца, лишени от родителски грижи. Посетила е и Девическия манастир „Покров Богородичен”, където е разбрала, че някои от монахините са там от много ранна детска възраст. ”Направих паралел между израстването на тези деца без родители, но по различен начин. Разбрах, че монахините работят с тези деца. И направих инсталация, която да съчетае тези две неща”, споделя Вайс.

Изработеното от Соня Вайс, както и от другите творци, може да бъде видяно днес – 12 август от 18:30 часа в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”, когато ще бъде поставен официалният финал на Втори международен симпозиум по живопис и скулптура Самоков – 2016.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close