Седмицата

Каузите на „Ротари” – Самоков

полиомеолит 1Анелия Балабанова

Борбата с полиомиелита е една от най-важните каузи, на които се е посветил „Ротари клуб”.

От учредяването си самоковската структура е извършвала дарение най-малко 1000 долара годишно, а повечето години и по 2000 долара към фондация „Ротари”, която има водеща роля в борба с полиомиелита. Един от членовете Райко Масларски, бивш и бъдещ президент на самоковския клуб  цели шест пъти е номиниран с приза Пол Харис Фелоу и е един от крупните дарители. Като левов еквивалент най-малко поне 25 хиляди лева са дарени през всичките тези години от самоковския клуб.

По отношение на борбата с полиомиелита в световен мащаб, фондация “Ротари” има заслуга за премахването на тази страшна болест чрез ваксиниране в 200 държави. Само в три държави по света тя все още съществува – Афганистан, Пакистан и Нигерия, като унищожението й и там се предвижда за 2018-та година. Партньори в тази кампания са ООН, Уницеф, СЗО, както и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. И един любопитен факт само българските ротарианци са дарили 130 000 долара лични средства. Усилията на “Ротари Интернешънъл” за ликвидиране на полиомиелита са насочени към установяването на активни мрежи за наблюдение и справяне със заболяването във всички страни по света. Програмата, по която се работи е „Полиоплюс” и цели да улесни достъпа до ваксини навсякъде, където има потенциална опасност от развитие на тази нелечима болест.

За тези, които не знаят

Полиомиелитът е силно заразно заболяване, което се пренася лесно от човек на човек и засяга предимно деца. Причинител е един от най-малките РНК вируси, изключително издържлив във външна среда. В ендемични райони могат да бъдат инфектирани практически всички. Около 90% остават само носители, около 8% заболеляват леко, около 1% от менингит, но 1 на всеки 100 заразени остава с трайна парализа, контрактури и деформации в крайниците, остеопороза на костите, атрофии на кожата и мускулатурата. Смъртността се движи между 5 до 8% от заболелите, като е най-висока сред деца и възрастни хора. Един от най-известните преболедували полиомиелит е Франклин Рузвелт, станал 32-я и единствен преизбиран повече от два пъти президент на САЩ /1933-1945/.

Паралелно продължават и останалите инициативи на „Ротари клуб” – Самоков. Официалните сбирки са всеки вторник от 19 часа в Кокошковата къща. На 9-ти май съвместно с театрален състав „Мелпомена” при Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” с режисьор Любомир Малинов ще се проведе благотворителен маскен бал. Място на събитието е хотел „Арена” – Самоков.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close