Слайд категория

КАТ призовават: „Пазете децата на пътя”

snPaziDeteto 0322През дългите летни дни шофьорите трябва да са особено внимателни зад волана. Когато пък става въпрос за деца, концентрацията си е направо задължителна и то в двойна доза. На 1-ви юни на територията на Софийска област стартира традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” Инициативата е насочена към ограничаване на причините и условията за ПТП с малолетни и непълнолетни през лятната ваканция.

Кампанията се организира във връзка с приключването на учебната 2013/ 2014 година и с цел ограничаване на пътнотранспортните произшествия, при които загиват или биват ранени деца, и като се има предвид, че летният период се характеризира с увеличаване използването на двуколесни пътни превозни средства, управлявани от подрастващи, както и с повишаване на риска от пътни инциденти с участието на пешеходци в различни възрасти, в това число и деца, оставени без родителски надзор през светлата част на денонощието.

В дните на официално закриване на учебната година в районите на учебните заведения ще има засилено полицейско присъствие и контрол на пътното движение. Ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения, предимството на пешеходците, управлението на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни, използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца, управление на велосипеди по тротоарите или пешеходните пътеки.

В рамките на акцията “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” са планирани и заключителни 15- минутни беседи, както и други подходящи формати по пътна безопасност с учениците 5-11 клас. В изнасянето на беседите ще се включат и инспекторите от детска педагогическа стая.

СТАТИСТИЧЕСКИ ДАННИ ЗА ЗАГИНАЛИ И РАНЕНИ ДЕЦА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОДМВР- СОФИЯ

В  ОДМВР- София е изготвен анализ за първите четири месеца на 2014 г., както и кратък анализ на настъпилите ПТП със загинали и ранени деца за периода 01. 06. 2013 г. – 30. 09. 2013 г.

По отношение на една от уязвимите групи участници в движението – лицата до 17-годишна възраст, първите четири месеца на настоящата година се характеризират, както следва:
В резултат на ПТП са загинали 2 деца  и са били ранени 7. По вид на участник в ПТП травматизмът е, както следва:
– пътници – 1 загинали и 6 ранени;
– пешеходци – няма
– водачи – 2 неправоспособни загинали.
Травматизмът е най висок във възрастовата група:
•  от 15 до 17 години – 1 загинал и 3 ранени;
•  от 6 до 9 години – 1 загинал и 2 ранени;
•  до 6 години – 2 ранени;
•  от 10 до 14 години – няма загинали и  ранени.
Нивото на травматизма е високо поради неспазване на скоростните режими в населените места, недостатъчния контрол от страна на родителите над децата навън, агресивното поведение на водачите, както и недостатъчно обезопасяване (неизползване на обезопасителни системи) при превоз на деца в МПС.
Периодът 01. 06. 2013 г. – 30. 09. 2013 г. по отношение на същата група уязвими участници в движението се характеризира, както следва:
– Във възрастова група до 13 години е загубило живота си 1 дете/ пешеходец/, а ранените са 12.
– Във възрастова група от 14 до 15 години  е ранено 1 дете/ пътник/.
– Във възрастова група от 16 до 17 години 1 дете е загинало и 1 е ранено/ и двете като пътници/.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close