Интервю

Катя Янакиева: „Личните интереси трябва да бъдат загърбени и да се мисли за всички граждани”

katyaАнелия Балабанова

Продължаваме да ви запознаваме с новите имена в кметските редици и в тези на общинските съветници. Сред тях има и лица, представящи се за пръв път в подобно амплоа. Хора, доказани специалисти и професионалисти в своята област, които в следващите четири години трябва да вземат решения за бъдещето и развитието на Самоков. Колко успешни ще са те, времето ще покаже. Катя Янакиева е от тези млади хора, които правят началните си и доста смели крачки на политическата сцена. Позната с всеотдайната си работа с малчуганите, децата на Самоков, тя вече ще може да помага и като член на Комисията по образование, култура, младежки дейности и спорт. Идеите са много – свързани с развитие на селски туризъм, повече възможности за спорт и развлечения за подрастващите и др. Проблемите също – високата безработица в района и икономическият застой, които рефлектират върху много други области. Коя е първа точка в дневния ред – вижте.
Коя е първата задача, която си поставяте, сядайки на общинския стол. Горещ ли е той?
Ще започна от втория въпрос. Наистина е горещ този стол, като знае човек, че носи отговорност зад едни гласоподаватели, дали своето доверие. И то не малко – 123 преференциални гласа в моя случай. Трябва сериозно и отговорно да се поемат нещата, а задачите са много. Аз попаднах в Комисията по образование, култура, младежки дейности и спорт и работата в нея ще бъде много отговорна. Знаете, че работя в системата на образованието и ми се иска да настъпят някакви промени що се касае по отношение Общината и ангажиментите й в тази област. За спорта – също. Децата в нашата общината трябва да имат по-голяма възможност да спортуват. Постоянно се споменава по статистиките, че българските деца затлъстяват. Така, че трябва да им се дава възможност да имат по-голям достъп до стадионите, до спортните зали – да спортуват, да ангажират позитивно свободното си време.

Трябва ли да бъдат преразгледани и конкретизирани критериите, по които се определят почетните граждани на Самоков?
Имам чувството, че тези почетни граждани понякога остават забравени. А има толкова достойни, толкова авторитетни хора, които заслужават да бъдат отличени – включвам и учители, и спортисти, художници, музиканти, дейци на културата. Предстои една много сериозна работа в това отношение – да се издирят тези хора, да се ползват дори и за съвети. Да се взема техният богат житейски опит и да послужат с това и като един пример и за младите.

Трябва ли партийната принадлежност да бъде загърбена и остане на заден план?
Мисля, че тези 29 човека, които попаднахме в Общинския съвет, трябва да работим в името на нашия град, на нашата община. Партийната окраска в едно или друго отношение има значение, но ние като едно семейство трябва да си подадем ръка и да работим заедно – в името и защитавайки интересите на гражданите. На всички тези хора, които са ни гласували доверие и които разчитат на нас.

Какъв беше водещият мотив, за да се кандидатирате за общински съветник?
Преди четири години отново бях изправена пред сериозно изпитание. Тогава бях кандидат за кмет и наистина едно такова решение да се вземе и да се участва в политиката никак не е лесно. Имам отношение към политиката, защото в семейството си имам хора, които са били винаги с гражданска позиция, ангажирани за благото на хората и аз самата съм съпричастна с обществените проблеми. Искам със своята позиция да направя нещо по-добро за жителите на общината и за хората от селата най-вече. Мога да приема това и като своя лична кауза.

Кои са основните проблеми на общината?
Обикаляйки, около предизборните мероприятия, хората споделяха проблеми с канализация, водопроводна система. Тяхната преценка обаче не винаги е точна, защото нямат достатъчно информация за нещата, които се случват и които се решават в Общината. Оттам се правят грешни изводи и заключения. Иска ми се да не се злоупотребява с имотите на хората, да се спре незаконното изсичане на горите. Иска ми се да има едно по-добро здравеопазване за всички хора. Иска ми се младите да се чувстват добре в нашата община, да има повече места за забавления. Нямаме едно кино в града. Защо да не съществува едно такова място, където младежите да се събират петък и събота. Може да струва някакви средства, но е хубаво да се направи нещо в това отношение. Един от сериозните проблеми на нашата община е безработицата. Младите хора все повече напускат Самоков и търсят поминък в другите близки градове – София, Пловдив. Някои от тях дори напускат пределите на страната. Трябва да мислим за проекти, да се привличат инвеститори, да има повече възможност за работа. Младите хора да избират, защото учат, а след това не могат да се реализират.

В един колективен орган, какъвто е ОбС, може ли човек да заяви собствената си позиция?
Всеки, който е решил да участва в листата като общински съветник трябва сам пред себе си да е бил наясно какво му предстои. Да бъде по-смел, решителен и отговорен . Ако имаш смелост за изразиш собственото си мнение, няма как да не бъдеш чут и това да не бъде взето под внимание. Затова сме там и сме екип. Важно е идеите да се обсъждат и по тях да се дискутира. Ако съответното предложение е правилно и разумно то да мине на гласуване на сесия. Това всичко ще се прави в името на нашата община.

Създалата се партийната конфигурация позволява ли екипна работа и вземане на решения?
Много е шарен и пъстър нашият Общински съвет. Въпреки това ми се струва, че личните интереси трябва да бъдат загърбени и да се мисли за интересите на всички граждани. Да се забрави кой от коя партия е, кой какви позиции има и да се отстоява общото. Не изключвам спорове и диалози, защото така се ражда истината. Струва ми се, че и самите общински съветници трябва да са по-достъпни за хората. Да се интересуват от проблемите, да се правят по-чести срещи с избирателите. Особено в селата, това липсва. Не се правят общоселски събрания, на които хората да си споделят проблемите, за да се вземат под внимание.

Първото заседание вече мина. Забелязва ли се преразпределение на силите и някакви вътрешни коалиции?
Не мога да кажа. Само една сесия е минала и впечатленията са ми още в началото. Дано няма такива и дано всички работим в интерес на гражданите и общината.

Смятате ли за основателни твърденията и нападките, тиражирани в публичното пространство, че това е най-слабият Общински съвет за последните години?
Задавам си въпроса какъв трябва да е съвременният политик? Образован, интелигентен, с едно по-всеобхватно мислене. Да има гражданска позиция и най-вече богата ценностна система. Да застане с открито лице пред хората, да има морал, за да работи за благото на хората. Без задкулисни помисли. След четири години може отново да говорим каква работа ще свърши този парламент. Дано се окажат неверни твърденията, че ще е слаб, защото в него има много нови хора. Включително и аз, които влизаме в политиката и дано успеем да оправдаем доверието на хората, гласували за нас. Времето ще покаже, дали някои от съветниците е трябвало да попаднат в ОбС.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close