Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Катерина Вукова: Обичам да се срещам с нови хора, а образованието в чужбина дава точно това

Жанета Стоянова

В миналия брой ви запознахме с едно момиче, което неуморно преследва мечтите си. Знаем колко вдъхновяващи са младите хора, които имат желанието да се развиват постоянно. Днес ви срещаме с една самоковка, която учи и живее в Англия, пример за млад и деен човек.

Катерина Вукова завършва хуманитарна паралелка с немски език в ПГ „Константин Фотинов“. В момента учи „International business management“ или иначе казано „Международни икономически взаимоотношения“ в Англия. В свободното си време залага на неща, които й помагат да разпуска от ученето, да подобрява концентрацията и настроението си. Спортува във фитнес, тренира бокс, а от скоро и спининг. Обожава пътешествията, запознанствата с нови и различни хора. Споделя, че това я обогатява като човек и личност, което е сред основните й цели – да се развива непрестанно. Ако се чудите как едно младо момиче има време за учене, спорт и пътешествия, вижте в следващите редове.

Здравей, Катерина. В момента учиш в университета „Ланкастър“ в град Ланкастър в Англия, в специалност „Международни икономически взаимоотношения“, защо избра образованието извън граница?

Избрах образованието извън граница, защото ми дава много големи възможности за реализация. Обичам да се срещам с нови хора, а образованието в чужбина дава точно това. Човек се среща и създава контакти с хора от цял свят. Другата причина е системата на образование. Харесвам начина на преподаване, това че държат не само да научим материала, но и да разсъждаваме, да мислим и да отстояваме позициите си.

Какви са предимствата му пред това в България, мислиш ли, че е по-качествено?

Да, има предимства пред образованието в България. Мотивацията тук е много важна част и имам възможността почти всяка седмица да срещам мениджъри и лидери на успешни компании. Също така много често работя в екип, което е изключително полезно. Комуникирам с хора от цял свят и това подобрява работата и общуването ми с различните култури.

Как избра точно какво и къде да следваш? Някои насочи ли те или го беше решила предварително?

Избрах Англия, тъй като се е доказала като страната с една от най-добрите образователни системи. Винаги съм искала да уча бизнес, дава ми свободата да се реализирам в различни сфери, да работя в компания, да създам собствен бизнес. Интересно е и ми доставя удоволствие. Избрах този, тъй като „Ланкастър“ е университет на годината за 2017 и за 2018. Повлияха ми коментарите на завършилите тук, всички разкази за това колко отдадени са лекторите, тюторите, които са преподавателите наставници на академичните групи, подобно на класния ръководител в средното образование. Кампуса на университе, специалността – всичко това ме убеди, че е правилният университет за мен. Родителите ми до някаква степен ме насочиха, тъй като аз имах колебания между няколко държави. Винаги съм им била изключително благодарна за това, че ми дадоха свободата да избера това, което искам, харесвам и мисля, че е най-доброто за мен. Подкрепиха ме и продължават да ме подкрепят страшно много.

Колко време ти отне подготовката за приемните изпити и трудни ли бяха те?

Готвих се година и то много интензивно за изпитите. Тогава ми се сториха трудни, но на фона на сегашните, те бяха „песен“.

Какво представлява твоята специалност, какво се изучава в нея и колко време трае обучението?

Моята специалност се следва четири години. Изучавам политика, счетоводство и финанси, бизнес анализиране, маркетинг, мениджмънт, организация на работата и мениджмънт – основни проблеми и дебати. Правим маркетингови проучвания, много презентации пред лектори и тютори, както вече споменах работа в екип. Направих първия си бизнес анализ, което беше доста трудно и интересно. Пишем много есета, имала съм по три на седмица. Това е доста труд и учене, но всичко е много интересно.

Какви са предимствата й, виждаш ли бъдещето си в тази професия?

Предимствата са много, мога да се развивам и реализирам в различни сфери като мода, коли, храна. Това че имам толкова различни предмети, също е голям плюс, защото в бъдеще мога да избера в каква посока да се насоча, например маркетинг или счетоводство.

Къде би предпочела да живееш и работиш като завършиш?

В момента съм се фокусирала над поставянето на основите и на трупането на знания и опит. Още не съм решила къде точно искам да живея. Много зависи от възможностите, които ще получа. Определено искам топло място с топли хора.

Забелязвам, че се интересуваш също от мода. Самата ти винаги си стилна и елегантна. Замисляла ли си се да развиеш такъв собствен бизнес?

Интересувам се от мода и това ми доставя удоволствие. Често се замислях че може би един ден бизнесът ми ще бъде свързан с дрехи. След среща в университета с лидер на голяма американска компания аз поговорих с него, тъй като той ни разказа за това как е стартирал собствения си бизнес и ме мотивира и заинтересова. Реших да започна да се занимавам с това което харесвам. Родителите ми ме подкрепиха за което много им благодаря и винаги ме съветват. Целта ми беше и още е да избирам интересни и различни дрехи за магазина си . Харесвам различното и оригиналното. Държа и на качеството и затова избирам качествени дрехи. Идеята ми е жените да се чувстват елегантни и удобно в това което носят, да не се притесняват да носят нещо различно и нещо което ще ги открои. Това е и мото на магазина “Сила и стил”. Стилни, горди, независими жени.

Сподели, че обичаш да пътуваш и го правиш в свободното си време, къде по света се чувстваш най-добре?

Тази година с родителите ми посетихме една от моите мечтани дестинации, а именно Аруба. Това е едно райско място от всяка една гледна точка. Изключително красиво, много вкусна храна и най-щастливите хора на света. Неслучайно наричат острова “Един щастлив остров”. Други мечтани дестинации за мен са Хавай и Фиджи. Обичам топли места. Трудно е да избера място, което ме е впечатлило най-много. Всяко място има различна атмосфера, различна култура, чар и дава различна емоция и тръпка. Все пак бих отбелязала като любими Аруба, Рио де Жанейро и  Канкун, Мексико. На топлите места обикновено хората са топли и щастливи, такава им е културата просто. Тези места те учат, че най-важното в живота е щастието и позитивизмът. Човек привлича това, което мисли и ако е благодарен за нещата, които има, ще му се случват все по-хубави.

Какъв съвет би дала в избора на професия на сега завършващите ученици?

Бих посъветвала хората да избират професии, които харесват. Все пак това е нещо, което ще правят цял живот и то трябва да ги прави щастливи. Човек, когато прави това, което обича винаги дава 100% от себе си и е мотивиран. Това е много важно за неговата реализация и ще го изгради като професионалист в дадената област.

И не на последно място, какво пожелаваш на нашите читатели?

Пожелавам на вашите читатели да бъдат здрави, щастливи, вдъхновени и да прекарат страхотно лято изпълнено с приятни емоции.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close