Култура

Картини – багри представи художничката Мария Ицова

mariya icovaАнна Манова

В нетипично студения априлски ден, този вторник, в салона на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” беше топло. Топло от усмивки, и дружелюбно, и приятелско. Една изключително задушевна атмосфера на споделеното изкуство. Поводът за тези приятни емоции е поредната изложба на самоковската художничка Мария Ицова.

Малко след настъпването на астрономическата пролет от стените на библиотеката греят нови и пъстри картини. Природни пейзажи, минзухари, рози, божури, ириси, люляци и момини сълзи, а уханието им сякаш ни гъделичка по най-тънката сетивност и ни пренася точно там – на поляната, в близост до тях. Чак ти се иска да посегнеш с ръка и да ги откъснеш. Да си направиш букет от тях и да ги занесеш в дома си. Или ако не можеш, поне да си ги вземеш в рамка. Такова усещане оставят картините на Мария след първо виждане. Те са платна от всичко природно, което ни заобикаля и което вълнува твореца в нея. Природата е може би най-силният вдъхновител за Ицова.

Поредната изложба на Мария Ицова бе открита от главния библиотекар Албена Ихтиманска, която поздрави художничката за това, че им подарява поредната доза изкуство.  Всъщност тази година е юбилейна за самоковската художничка, тъй като първата й изложба е била точно преди 10 години, през 2005 година. А това е девето поредно представяне на платна на Ицова в Общинската библиотека. След това думата взе Гиргина Рангочева на приятелска линия, като сподели, че тя не е арт критик, но усеща емоционалното въздействие на картините. И ако преди Мария Ицова е била на везната и дори в някаква „битка” дали да е правист или творец, то сега творецът в нея е победил!

Но едва ли има по-точно обяснение на платната на Мария от това, което самата тя споделя за тях: „Моите най-нови картини – багри от морето и планината, цветя за обичане, вода за съзерцание, игра на сенки и светлини, тихи утрини и спокойни залези… Моят свят, който споделям с радост с всички свои приятели – реални и виртуални”.

Ако искате да се насладите на тези картини – багри или да си закупите от тях, имате възможност да го направите до 4 май, когато е финалът на изложбата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close