ОбществоРегионалниСамоков

Картина на Танер Мерт със специална награда от конкурс за историческа живопис „Българска азбука“

Анна Манова

Картината на Танер Мерт „Изгревът за един народ“ участва в единствената в света изложба за историческа живопис на тема „Българската азбука и нейното разпространение по света“. Тя е създадена от  Исторически парк.

Платното на Мерт получи специална награда, сред голяма конкуренция на над 300 художници от 20 държави. Времевият период, за който се отнасяше темата, е създаването на българската азбука до края на XV век. Желанието на организаторите бе да се представят сюжети от създаването и разпространението на българската азбука по света. Всички художници имаха възможността да представят творбите си, а посетителите да се насладят на създаденото от тях. Оценките и наградените се формираха от компетентно жури в състав – проф. Маргарита Ваклинова, проф. Аксиния Джурова и Андрей Янев и от гласуване в сайта на Исторически парк или на място на изложбата. Оценката се формира 50 на 50 от посетители и жури. Наградените творби станаха ясни навръх 24 май – Деня на славянската писменост и култура.

Първите три картини остават собственост на Исторически парк, а всички останали ще бъдат върнати на собствениците им или закупени от някой посетител на договорена цена между художника и купувача.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close