Общество

Кан Алцек се „завърна” в Италия

Самоковска фирма подкрепи идеята

Анна Манова

кан алцекБронзов паметник на българския кан Алцек беше официално открит на 7 юни 2016 г. в градът, чийто основател е той – Челе ди Булгерия, Италия.  През 7 век той кръщава планината, в подножието на която се намира италианското градче, Булгерия.

Кан Алцек е най-малкият брат на кан Аспарух и син на кан Кубрат, който поема с хората си към Апенините. Той пристига в северната част на Италия със своите 50 000 поданици, установява се там и от една на пръв поглед неблагоприятна за живот блатиста местност той превъща в отлично място за живеене. Дава му името през 667 година – Челе ди Булгерия, обработват се земите, укрепват се стари римски крепости, създава своя администрация, която се славела като една от най-справедливите, ето защо всички искали да станат поданици на Алцек.

Голямата обвързаност на българския владетел с Челе ди Булгерия и неговата историческа свързаност провокира и от българска и от италианска страна да бъде почетена личността му чрез направата на паметник на кан Алцек в града. Партньор в инициативата от българска страна е фондацията на д-р Дамян Попхристов „Български Център Просветление”, за който идеята да бъде направен такъв паметник се превръща в мечта.  В реализацията му се включват доста физически лица и фирми, една от които е самоковска. Подкрепа оказва г-н Сотир Немов, собственик на „Си Комерсиал 7” ЕООД, който през годините се е доказал като човек, милеещ за българското.

Историята на създаването на паметника на кан Алцек започва през 2015 година по линия на фондацията на проф. Дамян Попхристов, който организира пътуващ семинар „По стъпките на предците ни” в Италия. Целта е да се проследи присъствието на българите на Апенините. Така той се среща с д-р Паскуале Карели, който освен техен гид е автор на историята на Челе ди Булгерия, където специално място е отделено на Алцек. И така от дума на дума става ясно, че д-р Карели смята, че е логично да има паметник на основателя на града, намиращ се на централно място. Идеята изключително увлича проф. Дамян Попхристов, който започва да търси начини за реализацията. Той получва подкрепа от италианска страна и от кмета на Челе ди Булгерия Джино Марота.

И така година по-късно, на 7 юни паметникът на българския владетел вече е факт в Италия. Той е 3-метрова бронзова фигура в цял ръст дело на скулптора Дишко Дишков.

В своята история по пътя за създаването му проф. Попхристов е изключително емоционален, разкава с голям плам за желанието му неговата мечта да стане факт. Това, което той споделя, че най-много го е развълнувало е решението на местния градски съвет не просто да постави паметник на кан Алцек в града, а да преименува площада, където той се намира на името на Алцек – “Piazzetta Khan Alzeco”. В деня на откриването на паметника местното население посреща гостите от България с плакати на кирилица „Добре дошли”, както и с многобройни български трибагреници. На събитието присъстват и видни представители на българския бизнес, които са помогнали във финансирането на бронзовия паметник на кан Алцек.

„Български Център Просветление“ поднасяме шепа българска пръст като символ на духовния мост, който изграждаме между нашите два народа.
Кан Алцек, в пълно бойно снаряжение, поглежда гордо напред – към планината Булгерия, от където започва всичко, а зад гърба му се простира долината, населявана някога от гордите му българи…Спокойният му поглед обаче гледа и напред към бъдещето… към бъдещето на едно приятелство между два народа, между хора от различна националност, но с общи исторически корени…бъдеще, което да ги сплоти, обедини и обогати…Една мечта на толкова много хора – италианци и българи – намери своята реализация благодарение на българското родолюбие – триметровата бронзова статуята на кан Алцек се изправя сред площада на Челе ди Булгерия, за да увековечи българския дух. Българи и италианци с основание могат да бъдат горди”, споделя вълнението си проф. Дамян Попхристов и неговата фондация, която е партньор в инициативата, „Български Център Просветление”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close