ПолитикаРегионалниСамоков

Кандидатът за общински съветник от БСП Радослав Христов: “Има нужда от повече млади хора в управлението на Самоков”

Радослав Христов е сред новите млади лица в редиците на БСП. Той е част от листата на социалистите за местни избори на 27 октомври. Това, което го подтиква да се включи в надпреварата е желанието му да има повече млади хора в управлението на Самоков, които да инвестират знанието и компетенциите си именно тук, а онези които са си тръгнали от родния град да намерят обратно път към него.

Г-н Христов, Вие сте от новите и млади лица в листата на БСП- Самоков. Защо решихте да се впуснете в политиката? И защо в редиците на социалистите?

Реших да участвам на местните избори тази есен, защото вярвам че в политиката има нужда от млади хора, идващи с нови идеи и със своя по-различен поглед. Това бе и причината да избера социалистите, защото виждам, че местната структура залага на млади и активни лица.  Силно се надявам, че именно младите хора ще подпомогнат за това Самоков да има едно по-добро бъдеще. Но за тази цел и това наистина да се случи е важна и добрата приемственост и взаимен обмен, защото новаторският поглед на младите не може без опита на по-зрялото поколение. Смятам че това е едно от най-важните неща – не да се търси противопоставянето между поколенията, а да се открие синхронът, симбиозата, диалогът, обмяната на идеи.

Нямате предишен политически опит. Смятате ли, че това по някакъв начин е минус или напротив?

Напротив. В Общинския съвет има нужда от професионалисти – икономисти, инженери, юристи, учители, еколози и т.н. Местната власт трябва да бъде по-скоро експертно присъствие, отколкото политическо. Аз определено искам да бъда част от новия ОбС, а моето участие да мотивира още млади хора да останат тук и да работят за развитието на Самоков.

Вие станахте разпознаваем с благотворителната кампания „Бъди човек“, която се превърна в една от най-мащабните за страната. Помагате на възрастни хора, осигурявайки им хранителни продукти за големите празници като Великден и Коледа, а и извън тях. Защо започнахте да се занимавате с благотворителност? И ако станете общински съветник ще продължите ли?

От малък изпитвам нужда да помагам на хората и това е нещото, което ме зарежда с енергия и ме прави щастлив. „Бъди човек” е естествено продължение на това. Кампанията стартира през 2013 година и радващото е, че вече шест години успешно я реализираме. Казвам реализираме, защото в нея се включват много доброволци, акцията стана разпознаваема и най-вече спечели доверието на самите хора. В начало стартирахме с няколко приятели като направихме 10 пакета с базисни хранителни продукти, които предоставихме на социално слаби лица. Казахме си, че ще го повторим за големите християнски празници – Великден и Коледа. Много е тъжно именно в такива семейни дни да се чувстваш сам и изоставен. А още повече да нямаш нищо на трапезата си. Така всеки път към нас се включваха нови и нови хора и през изминалата Коледа, изключително радващо за мен е, че успяхме да раздадем 700 пакета на нуждаещи се в града и селата. Много съм щастлив, че доброто наистина се оказа заразно, а кампанията се превърна в една от най-мащабните и устойчиви в страната. Вярвам, че подтикнахме много хора да мислят и помагат на голяма част от социално слабите в Самоков и региона.

В никакъв случай не съм си и помислил да се отказвам, напротив трябва да създаваме още инициативи, да бъдем по-дейни. От трибуната на общинския съвет да бъдем пример и да мотивираме повече хора, които да се присъединяват към каузи или да създават свои инициативи. Мисля че такива неща не само допринасят за ползата да сме в помощ, но смятам, че ще обедини местната власт в общата работа, неподвластна на партийни пристрастия и интереси.

Като млад човек, който живее в Самоков и развива собствен бизнес тук, какви според Вас са най-големите проблеми на града? И съответно какви са пътищата за разрешаването им?

Сериозен проблем са бездомните кучета и спешно трябва да се вземат мерки, за да не се стига до инциденти. Знам, че общината работи в посока за създаване на приют. Но моето мнение е, че това няма да е достатъчно, защото непрекъснато се изхвърлят домашни любимци на улицата. Трябва да се помисли за по-сериозен контрол, който да дава дългосрочни решения. Друга много важна тема е сигурността по селата. Хората масово там са самотни и възрастни, необходимо е да им осигурим едни спокойни старини. Проблемите по селата са доста, една голяма част от тях са свързани със старите водопроводи и лошата довеждаща инфраструктура. Истината е, че се обновиха входно-изходните артерии на Белчин, Доспей, Драгушиново и Злокучене. На доста места се изградиха детски площадки. Трябва да се работи в тази посока. Нерегламентираните сметища са друга тема от дневния ред на града и околността. Не е решение общината непрекъснато да чисти, което ме кара да се замисля дали да не се създаде екополиция към Общината. Видя се, че със звеното по обществен ред се сложи в норма безразборното паркиране в центъра. Явно тази формула работи и може да се приложи и в други направления, където е необходимо да се засили контролът. Това е по отношение на най-належащите проблеми, които имат най-сериозен обществен отзвук и нетърпимост.

Има ли развитие за малкия и среден бизнес в Самоков? И има ли път обратно за младите хора за реализация в родния им град?

За мен лично развитието на малкия и средния бизнес трябва да бъде от приоритетите на общината. Може дори да се изготви програма за насърчаване на дребния бизнес. Хубаво е да се провеждат изложения на местните производители или Общината да съдейства за участието в изложения извън Самоков. Градът ни има нужда от млади, компетентни хора в своята област и трябва да направим всичко възможно да върнем отново тук, след приключване на висшето им образование, по-знаещи и по-можещи.

Какъв трябва да е новият Общински съвет?

Общинският съвет ще бъде определен на 27 октомври. Надявам се за едни честни избори.Трябва да бъде съставен от лица, които да бъдат за пример на обществото, да бъдат близо до хората и да работят за решаване на техните проблеми. И наред с това да имат по-мащабна визия, за да успеят да работят за развитието на цялата община.

Как изглеждат Самоков и селата през твоите очи?

Обичам Самоков. За мен тук е най-прекрасното място  – уникални природни дадености и страхотен потенциал на територията. Иска ми се да вярвам, че този потенциал много скоро ще се реализира по най-оптималния начин. Самоков и селата са привлекателно място за отдих и туризъм. Самоков е община с традиции и богата култура. Аз лично обичам да посещавам редица културни събития, както в града така и по селата, и смятам че това е храна за душата. А в днешно време, като че ли имаме огромна нужда от морал, съвест и душевност.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close