ПолитикаРегионалниСамоков

Кандидатът за кмет от ПП ГЕРБ Ангел Джоргов: Приемам кандидатурата си отговорно и ще работя за развитието на Самоков

„Самоков 365“

Ангел Джоргов е новата кандидатура на ПП ГЕРБ за кметското място в Самоков. Джоргов е на 38 години, семеен с едно дете, родом от Самоков. На изборите в края на октомври той се впуска в надпревара с още петима кандидати за тази позиция. Джоргов няма опит в политиката и в участието в избори, но споделя, че приема отговорно кандидатурата си.

Ангел Джоргов завършва средно образование в СУ „Отец Паисий“ – Самоков през 2004 г. специалност „Информатика и информационни технологии“ с разширено изучаване на математика и физика. Продължава в Минно-геоложкия университет в София, специалност „Подземно строителство“. Има магистърска степен и докторантура по минно строителство. Той е бакалавър инженер по подземно строителство, магистър инженер по подземно строителство, доктор по минно строителство.

От 2008 г. работи в „Метрополитен“ ЕАД – София на различни позиции, включително член на Съвета на директорите. Работи там 12 години там, като ¾ от изграждането на метрото е точно в този период. Разширенията на 1 линия, втора и трета са от този период също. „Метрото е най-добрият проект в България, изграждан с европейски средства“,  казва председателя на Европейската комисия и е споделяно от всички политици, независимо от партийната зависимост.

От 2020 година досега е заместник-кмет в Столична община, направление „Обществено строителство“. Бюджетът на ръководеното от него направление е над 250 млн. лв годишно. В екипа си работи с 60 души и 12 ръководен персонал.

Джоргов споделя, че обича родния Самоков и иска да работи в посока на това той да бъде едно по-добро и привлекателно място за живеене. А желанието му е самият той да допринесе с опита и професионалната си експертиза за това.

Г-н Джоргов, след като бяхте зам.- кмет в Столична община се завръщате в родния град като кандидат за кметския пост? Кое според Вас е по-голямото предизвикателство?

И двете са предизвикателства, които са големи и носят своята отговорност.  Убеден съм, че опита, който съм натрупал особено през последните три години като заместник – кмет в Столична община, ще ми бъде изключително полезен. Много ще се радвам, ако самоковци ми гласуват това доверие за кметското място, да приложа целия ми опит от тежката позиция, на която бях до този момент в полза за развитието на родния ми град.

Какви са основните прилики и разлики между това да си зам.- кмет в Столична община и кмет на по-малко населено място като Община Самоков?

Ресорът, който ми бе поверен, бе най-тежкият в Столична община – инфраструктурното строителство. Това са дейности, с които съм изключително добре запознат. Наясно съм с целия процес по кандидатстването, получаването и съответно реализацията на проекти с европейски средства. Цял живот с това се занимавам. Преди това 12 години работих в столичното метро. Само за пример ще дам, че над 2,5 млрд. лв. европейски средства са вложени в неговото изграждане. Така, че конкретно в тази сфера опитът ми, вярвам, е безценен.

Кога дойде предложението да се кандидатирате от редиците на ГЕРБ за кандидат за кмет на Самоков?

Предложението дойде преди няколко седмици. Да си призная отне ми известно време да го взема като решение, тъй като си давам сметка колко е отговорно участието в изборите. Аз не съм се занимавал с политика, не съм участвал в избори до сега, но наистина много обичам Самоков. И от първия ден приемам кандидатурата си като нещо наистина сериозно и отговорно. През последните 15 години работя директно и индиректно в Столична община, в столичното метро, а последните три години съм зам.-кмет на г-жа Йорданка Фандъкова. Смятам, че най-правилното е да съм кандидат за кметската позиция именно от тази политическа партия.

Как се работи с г-жа Фандъкова?

Работи се чудесно. Проблемите на София са много, защото градът е много голям. 1/3 от България е съсредоточена в него. Постоянно прииждат нови хора, млади, в активна възраст, водени от различни интереси, от нуждата за работа и реализация. На моменти е доста напрегнато. Но мога да каже, че и като началник и като човек много добре се работи с г-жа Фандъкова.

Какво оставихте недовършено?

Много неща свършихме, но и много имат да се довършат. Аз си спомням до ден днешен думите на моя бивш шеф от „Метрополитен“ инж. Кирил Зайков. Когато тръгнах към общината той ми каза следното: „Ангеле, ти ще се справиш, но ще имаш един голям проблем. Ти не си свикнал да оставяш днешната работа за утре, а в една администрация винаги има дейности, които не можеш да ги свършиш наведнъж“. Мисля че аз и колегите ми свършихте твърде много работа за тези три години, в които бях в Столична община. И съм сигурен, че сме подготвили нещата, като различни проекти са на различни етапи. Някои се изпълняват, някои са подготвени като проектиране, обществени поръчки има. Всички важни проекти са стартирани. Така че от ноември месец, който и да заеме моята длъжност ще може да му върви гладко работата.

Какво е за Вас Самоков?

Това е най-хубавото място. Имал съм възможност докато спортувах, а и заемайки различни длъжности да обиколя много градове в България и в чужбина. Но според мен Самоков – чисто географски, с природата и всички дадености, е най-хубавото място на света. Тук е семейството ми, тук са приятелите ми, тук са бабите и дядото на детето ми. Самоков е синоним на дом.

Какво трябва да се промени в облика на града? И какъв е механизмът да остават младите хора да се развиват тук, в родното място?

Бягството на младите хора на 90% е свързано с липсата на възможност за кариерно развитие и чисто по финансови причини. Има го този проблем и на други места в страната. Самоков има дадености, които ако се използват и се вземат правилните управленски решения, може да се промени тази тенденция. Това може да стане с насърчаване на бизнеса и на хората, които създават работни места, най-вече за кариерно развитие на млади образовани хора, които искат да си отглеждат децата тук, тук да живеят и тук да остареят. Не са необходими толкова финансови средства. Става чрез по-добра транспортна схема, с наличие на по-добра инфраструктура, която да обезпечи фабрики, заводи, предприятия. С мерки, които да подпомагат младите хора, които са решили тук да започнат работа. С осигуряване на бърз коридор или на „зелена писта“ на хора, които доказано са добри и коректни работодатели, плащат осигуровки, спазват работно време. По този начин в лицето на Общината да виждат един партньор и когато имат някакъв проблем за решаване, той да се изчиства приоритетно.

Няма как да не попитам за довеждащата пътната инфраструктура до Самоков, курорта Боровец, столицата, Ихтиман и Костенец. Как може да се реши този въпрос кардинално, защото касае много хора, които ежедневно пътуват по тези маршрути?

Добре е хората да знаят, че тези пътища, за които става въпрос са собственост на държавата, в лицето на АПИ. Но какво може да направи един кмет на община като нашата? Да настоява непрекъснато пред Агенция „Пътна инфраструктура“ и Регионалното министерство, че това са пътища с приоритет. Оосбено пътят Самоков – София, по който минава голям трафик, най-малкото за да стигне до Боровец или Мальовица.

Интензивен трафик има и в направлението Самоков – Ихтиман. Там пътят е разкопан от години. Трябва да се покаже на държавата, че приоритетно трябва да ремонтира тези пътища. Има проект, който е остарял и трябва да се актуализира и за София – Самоков и за Ихтиман – Самоков. Това, разбира се, няма как да се случи сега, защото вече сме октомври месец, в края на годината, но през пролетта е възможно.

Относно инфраструктурата, която си е в нашите населени места и в селата и е ангажимент на общината, има нужда от много ремонти.  Друг проблем на хората е ВиК инфраструктурата в двата й аспекта – загубата на налягане, заради лошото състояние и безводието в летните месеци, по-малкото налягане в по-високите етажи, както е в кв. Самоково. Аз живея на 4 етаж, изключително слабо е налягането. И другият проблем, е липсата на канализация на някои места. Това, разбира се, е свързано с разходването на доста средства от страна на общината. Това, което може да се направи е, там където е приоритетно веднага да се възложи направата на изработване и проектиране, така че когато има възможност при наличие на пари по европейски програми да може да се реагира. И приоритетно да се подменят водопроводи там, където най-често аварират.

Друго, което ми прави впечатление, е където има авария на водопровод, газопровод или някой си е вързал канал като сградно отклонение, много време след това не се възстановява асфалтът. Това се случва за половин година или година, което за мен не е обяснимо. Доколкото знам даже така е организирано от общината когато си правиш сградно отклонение заплащаш за възстановяване и не е нормално след три месеца да се оправя. Това вендъж е дупка за колите, после е кал и прах за пешеходците. Трябва да се подобри.

Ежедневно се срещате с жителите на Самоков. Какво очертават те като проблеми?

Да, сега имам тази възможност да разговарям с много и различни хора. И те ми споделят различни неща. На последните срещи хората се оплакаха от лошата организация на движение в града, от проблеми със Спешния център, от инфраструктурата в селата, от липсата на вода в селата. Всяко село си има конкретни проблеми. Кметовете по места са запознати много добре с тях, затова е наложително да им се дава възможност да казват как най-разумно да бъдат разходвани събраните пари от данъци. Таксиметровите шофьори ми споделиха и за техен проблем. Необходимо е създаването на общинска полиция в града, за да има по-засилен контрол. Има начини, стига човек да иска. Аз искам и смятам, че мога и ако ми се доверите ще работя за развитието на Самоков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close