Политика

Кандидатът за кметския стол Зинаида Хаджимитова – „Градът не е на кмета, а кметът е на града”

zinaАнна Манова

Мария Галчева

Настъпва време изборно. И на политическия небосклон започва да се „жужи”, да се появяват нови и нови кандидати за кметския стол. Един от претендентите в битката тази есен е Зинаида Хаджимитова. Името й е познато в града предимно с културната дейност, от изявите и на самоковската сцена, както и като автор на няколко книги. Но с това не се изчерпва биографията на Хаджимитова. Тя завършва ВИФ „Георги Димитров” с две специалности – Преподавател по масово оздравителна физкултура и учител по физическо възпитание. Завършила е също УНСС със специалност Организация и управление на социален отдих и туризъм. По второто си висше има солиден стаж зад гърба си. Работила е 30 години в сферата на туризма още по времето на профсъюзите, на „Балкан турист”, работила е в х-л „Самоков” от създаването му. И както самата Зина спомена е свидетел на разрухата, която се случва в к.к Боровец.

Нейната кандидатура е издигната от ПП Движение за радикална промяна „Българската пролет”, чийто председател и основател е независимият депутат Велизар Енчев. Личната й амбиция е да влезе в управлението на града, в който е израсла, с който е емоционално свързана, който иска да управлява с култура и с морал.

Жена – кмет? Как виждате себе си в тази роля и не се ли страхувате, че в нашия скромен патриархален свят мястото на жената е незаслужено пренебрегвано?

Много интересен въпрос. Още повече, че аз скоро написах книга на тема, свързана с мястото на жената в света – „Дъщерите на огъня”. Аз смятам, че жените са по-отговорни към живота изобщо. И това е така, защото жената е тази, която дава живот, отглежда го и вгражда всички изконни ценности в децата си. А да си и жена и  кмет, е двойна отговорност.

Вашата програма на какво залага? Листата ви каква е?

Движение за радикална промяна „Българската пролет”, с председател Велизар Енчев – човек, политик, журналист, преподавател с висок морал и култура, се роди в интернет пространството. Инициирано е от стотици хиляди българи, които омерзени от неслучващите се обещания и излъгани надежди, се обединиха и поискаха да се роди такава партия за коренна промяна в политическия, социалния и икономическия модел на България. За никой не е тайна, че през последните 25 години в България беше наложен криминален преход. Нека да си го кажем директно. Затова нашата програма започва с девиз: „С култура и морал да върнем възрожденския дух на града ни”. Ние не обещаваме – ние гарантираме, че с култура и морал ще работим за достойното управление на Община Самоков. Като под култура разбираме  всичко – култура в общуването между отделните личности, независимо на какви позиции са,  култура е да се взима отношение по проблемите и да не се страхуваш да назоваваш нещата с истинските им имена. Моралът е културно поведение, моралът е да издигнеш като приоритет обществените интереси пред собствените. И двете са етични понятия. Питате за листата ни – в нея участват интелектуалци от град Самоков – режисьорът Любомир Малинов, краеведът Иван Ненов, учители, адвокати. Условието беше да са честни, почтени хора и професионалисти.

А политиката сама по себе си като понятие не е ли показала и показва, че културата и етиката абсолютно отсъстват? Това не е ли оксиморон?

Би трябвало да не ги изключва. Най-общо казано, моралът е поведението на човека в общността, която го е избрала да се грижи приоритетно за обществените интереси. Синонимите на морал са доброта и полезност. И тук опираме всъщност до личната ценностна система. Въпросът е в какво се е превърнала днес политиката без морал и култура? Докато не престанем да избираме тези, които не заслужават нашето доверие – тези думи култура, морал и политика ще са взаимно изключващи се. Преди 4 години се наслушах на хубави предизборни обещания. Сега с интерес следя  отчета на съветниците, на кмета, на всички тези с хора, които бяха във властта. Какво направиха тези хора, които с години са в този Общински съвет? Те обезцениха тези ценности, за които говоря. Аз чух изречения от рода: „Да сложим Самоков на неговото място” и се запитах – кое е мястото на Самоков? На мен не ми харесва това, в което се е превърнал градът ни. А вие харесвате ли го? Прочетох едно изказване, в което признаваха, че не са доволни от присъствието си в този общински съвет, оправдаваха се, че не може нищо да се направи с няколко човека. В друго интервю се хвалеха и гордееха с това, че в този ОбС не са се карали, че са работили като единен орган. Но те са там именно да разискват, да се противопоставят, да назовават нещата с истинските си имена, да няма корупция,  сделки под масата. И знаете ли, когато писахме нашата програма, много трудно ни беше да използваме тези понятия, с които се е злоупотребявало. Кметът е местен едноличен орган на изпълнителната власт с обща компетентност. Кметът е орган на изпълнителната власт, а не на местното самоуправление – Общинския съвет. Кметът управлява общината, но решенията за това какво да прави се взимат от Общинския съвет. Т.е градът не е на кмета, а кметът е на града. Всеки нов човек, който идва във властта няма да открива колелото. Смятам, че трябва да стъпи на всичко най-добро, което е направеното и да гради. Също смятам, че всеки, който тръгва към позицията кмет тръгва с добри намерения. Но къде потъват те? Вярна ще излезе сентенцията, че „Пътят към ада е покрит с добри намерения”.

Имате отношение по въпросите с туризма и сте с дългогодишен стаж в сферата. Какви се случи през последните няколко години?

Туризмът в нашата община се свързва предимно с Боровец. В последните години и със селския, историческия и с еко туризма. Както в цялата страна проблемите в този сектор са много, а някои даже критични. Но смятам, че далеч не са фатални и нерешими. Трябва да се създаде адекватна среда за повишаване на качеството в туризма – говоря за държавни и общински регулации и инфраструктура. Да се опростят сложните административни процедури, за да може частната инициатива да участва по-пълноценно във всичко.

Как оценявате претендентите и конкуренцията?

Аз ще цитирам г-н Велизар Енчев, който каза от трибуната на Народното събрание колко е цинично, че нашето Народно събрание се състои от милионери и как те ще отговорят на нуждите на обикновения човек, който е докаран до просешка тояга. В нашия местен парламент също има наличие на местни олигарси. Лично аз им нямам доверие. Една от причините да се кандидатирам за кмет е да кажа: „Хайде стига!” Приели сме като кауза, че Самоков не е загиващ град. Искаме да покажем, че имаме грижа за града. Мен ме боли в какво се превръща град с вековна традиция и уникалност. А за всички други няма да правя предварителни оценки. Мога само да им пожелая честни избори.

Какво означава град, добър за живеене?

Градът е моят дом. Аз съм една от вас и искам да живея тук. Каква визия трябва да има този град, за да остана в него? Това е заложено и в нашата програма. А аз, както всички хора по света искам: да има ред и законност, за да съм на сигурно място в дома си. Изключително важно е да има равенство пред закона, стига спекулации на етническа основа. Ние имаме закони и те трябва да се прилагат, за да се живее безопасно и да има повече сигурност в хората. Да има работа и качествена заетост, която ще допринесе жизненият стандарт да е по-добър, а качеството на живот по-високо. Аз искам моят град да е красив, но не е само централна градска част, а като тръгна от горния край до долния да бъде еднакво направено, да има красиви градинки и фонтани във всеки квартал. Т.е. инфраструктура, равна за всички и привлекателна жизнена среда. Да има качествено и достъпно здравеопазване. Конкурентно образование и условия, задържащи младите хора в града. Да има условия за етнически мир. Аз не си спомням в моето детство да е имало етническо напрежение.

По темата с безработицата – каква е Вашата визия?

За да има работа, трябва качествено нов подход. Някъде прочетох, че Общината се отдръпва от това да бъде работодател. Защо? Аз смятам, че трябва да се работи и в тази посока. Ние залагаме и на това, да се изработят специални програми за преференциални условия за потенциалните инвеститори. Пример са дългосрочните концесии. Ще работим за подобряване на бизнес средата – по-добре работеща администрация, административни стимули и насърчаване на дребния и среден бизнес. Ще искаме изработване на специални програми за подпомагане на малкото действащи предприятия в града.

 Има ли възможност някой от „Българска пролет” да бъде глас на съвестта и да се избяга от удобното мълчане?

И защо някой?! Всеки един човек може да издигне гласа си и да бъде коректив на властта. Тук отново опираме до личния морал, съвест и страх. Аз смятам, че без решителна и качествена промяна в съзнанието на всеки един от нас, без лична отговорност и морал нищо не може да се промени. За да бъде достойно и успешно нашето представяне в Общинския съвет, ще работим по няколко направления. Едно от тях е да се приемат ясни правила за провеждане на местни референдуми по въпроси свързани с обществено значими проблеми за общината. В момента следя темата с депото.

Да, това е актуалната тема в момента. Как си обяснявате 21 гласа и абсолютно мнозинство? Не беше ли това един звучен шамар за демокрацията?

Това не беше само шамар. Това беше незачитане на волята на хората, беше предателство. И тези хора, които са гласували против референдума, сега ни обещават предизборно, че ще правят за нас чудеса. Защо ги е страх от референдум? Аз съм съгласна с кмета Георгиев, че старото сметище е опасно и трябва да има депо. Но можеше да се направи открито, прозрачно и да се спазят всички закони и изисквания. Това, което ме шокира е как едно в същността си добро начинание, заради информационно затъмнение и неспазване на закона работи против волята на избирателите си. Остава едно горчиво чувство, че нас са ни излъгали. Затова се кандидатирам за кмет, за да гарантирам, че ще се уважава  гласът на всеки един от нас.

Как се осъществява финансирането на кампанията ви?

Ние не сме икономически обвързани. Нашата партия разчита на членския внос на всеки член, на дарения от съмишленици и симпатизанти. Разчитаме на малки суми от много хора. За разлика от другите партии ние не приемаме дарения от олигарси и незаконно. Това не подлежи на съмнение.

На какво залага най-вече вашата кампания?

Ние ще заложим най-вече на хората. Разчитаме на личности с висок морал, добро име и лични качества. Хора, които до този момент са изтикани от властта или по една или друга причина не са имали желание да участват в нея. Така че ние искаме водещите интелектуалци на местно ниво да могат да влязат в този Общински съвет и да участват в разпределението на обществените поръчки. Иска ни се тези финансови активи да са в ръцете на хора, с чиста съвест и висок морал. Аз като кандидат за кмет обещавам, че ще защитавам интересите на общината, ще зачитам волята на хората, ще защитавам достойнството на всеки човек. Гарантирам, че всичко ще се решава открито, че няма да вървя по ръба на закона. Но и хората в Самоков и общината трябва да се обединят и да отстояват своите права. Ще цитирам Бенджамин Франклин: „Първата отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта”.

Какво е вашето мнение по отношение на стари – нови лица в Общинския съвет?

Те ще си останат същите, ако градът позволи. Всичко е в ръцете ни. Без решителна и качествена промяна във всеки един от нас нищо няма да се промени. Да си самоковец е привилегия! Нека тези избори да бъдат различни, за да се направи градът добро място за живеене, за да се изберат хора, които няма да погазват нашето достойнство.

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close