Общество

Кампанията „Бъди човек” пoказа, че в Самоков има човеци!

Бяха раздадени 250 пакети с храни

Анна Манова

12434346_10205878458541703_621848933_nКоледа е специално време от годината. Тогава и невъзможното става възможно. Вярата и доброто намират пролуки и в най-тежно залостените двери и проправят пътеки. Всъщност в това се сътои тайната на коледния дух – в добротворчеството и в даването. Това да дадеш е много по-стойностно от вечно доминиращото в делника ни чувство и желание за вземане.

Така в Самоков, малко преди Коледа, група младежи решават, че да нахраниш някого, който е гладен, е по-ценно от всеки материален дар. Инициативата, която ги обединява е „Бъди човек” в основата, на която е подкрепата към социално слаби хора. Тя е извадена от национален мащаб още миналата година, когато Радослав Христов заедно с двама – трима приятели събират средства и купуват хранителни продукти за няколко човека. После повтарят идеята за Великден. Тази година обаче Радослав решава, че не е невъзможно да се подаде ръка на повече хора, живеещи на прага на бедността. И организира кампанията по-мащабно чрез медиите и социалната мрежа. Важно е да има повече протегнати ръце към доброто, а въвлекат ли се повече хора, тогава мисията е изпълнена.

Идеята е проста, всеки да отдели спрямо собствените си възможности средства, а с тях да се закупят хранителни продукти и плодове. Първоначалната идея е да се помогне на 10 домакинства, като се закупят продукти от първа необходимост, а където има дечица и лакомства за тях. В инициативата се включват повече от очакваното хора и се събират доста средства, което от своя страна прави възможно да се помогне на още и още домакинства.

Подтикнати от хубавата идея към нея се присъединяват и учениците от ОУ „Христо Максимов” и в продължение на един месец събират хранителни продукти, които да направят на пакети. Всичко е организирано под мотото „Подари обяд на социално слаб”. И заедно да ги занесат и раздадат на нуждаещи се хора в „Кутна хора” и ЦСРИ с управител Димитрина Миленкова. Като със събраното от тях успяват да зарадват и възрастните хора от Клуб на пенсионера в кв. „Самоково”. Общият брой на направените от учениците пакети е 130.

12435993_10205878458181694_1534384827_nМеждувременно заплануваните 10 пакета под организацията на Радослав стават 22. А желаещи да се включат с каквото могат не спират дори след обявения финал на кампанията, който беше с дата 21.12. Така са раздадени 22 пакета с хранителни продукти от първа необходимост до домовете на нуждаещите се в града и селата. И кампанията остава отворена и в нея се включват няколко фирми и отделни лица, което прави възможно опаковането на още пакети. Така техният брой се увеличава на 89. А те са занесени на хората ден преди Бъдни вечер.

Така сумарният брой на раздадените пакети с хранителни продукти става 250!

Това за пореден път доказва, че доброто дреме в хората и е необходимо някои да го събуди, за да се получат положителни неща. Кампанията доказва, че да си човек не е трудно.

„Показахме на света, на своите близки и познати, че добрите сърцати хора не са свършили. Благодаря на всички, които се включиха. Видях сълзи в очите на голяма част от хората, с които се срещнахме. Всеки, който иска да участва може да отиде до близкия магазин и да напазарува, каквото прецени и да го поднесе на някои възрастен човек или на някои бездомен”, каза Радослав Христов.

Така всички, които са се включили се превръщат в продължители на идеята и добротворци, защото за повечето хора тази на вид малка помощ всъщност е безценна.

 12436135_10205878457741683_775714248_n

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close