Политика

Калин Мутафчийски „Трябва да се мъчим освен да изкарваме пари да казваме как трябва да бъдат харчени”

kalin mutafchiiskiАнна Манова

Калин Мутафчийски е едно младо и ново лице на самоковския политически небосклон.  До този момент той не е бил политически обвързан с нито една партия, но интересите му като гражданин на тази държава са повече социално и съответно ляво ориентирани. Причината да се впусне в политиката е, че му е омръзнало 25 години да вижда едни и същи политически хамелеони, които си разпределят властта, а народът все остава някъде по средата. Преференциалният вот му дава надежда, че все пак хората ще имат възможност да гласуват за личности. Хванахме го да гласува в 12 секция в ПГ „Константин Фотинов” и съответно беше подложен на нашите блиц въпроси, отправени към всички самоковци, разположени до 5-то място в листите.

На какво залагате на тези избори?

Залагаме на една по-висока избирателна активност, за да може да се убие евентуално купения и контролирания вот, който ще се случи в тази държава. По очаквания на БАН това са около половин милион гласа и те трябва да бъдат неутрализирани по някакъв начин.

Смятате ли, че посланията, които отправихте са стигнали до избирателите?

С тези, с които успяхме да се срещнем лично би трябвало да са стигнали и да са били разбрани. За всички останали се надявам думите ми да са били предавани и разбрани правилно. Изключително важна е комуникацията между кандидатите от различните партии и техните потенциални избиратели.

Кое е ключовото във вашата програма?

Може би на първо място, че трябва да има една силна държава, защото през последната една година се видя, че държава няма. Тя тотално отсъства! Не може да се случват толкова много бедствия и да няма адекватни действия спрямо тях.  Има служби, които трябва да реагират бързо и своевременно. Аз съм сигурен, че службите са работещи и в тях има добре подготвени кадри, но им липсва оборудване. Недопустимо е пожарникарите да нямат осветление или да нямат възможност да изпомпват вода някъде, където се налага и то по спешност.

Какви са очакванията Ви, след 05.10.14? Ще има ли България стабилно и функциониращо правителство и съответно самоковски депутати?

Самоковските депутати очаквам да са трима или четирима, пожелавам на града да са четирима. Надявам се да се състави правителство, без значение от изборния резултат, по простата причина, че октомври и ноември трябва да има бюджет в държавата. Този бюджет може да бъде преправян от следващ парламент, но три месеца трябва да работи това правителство, за да има бюджет, по който да се водят дебати и да се работи.  Държавата ще спре да функционира, ако не се случи това нещо.

Ще изиграе ли роля преференцията?

Преференцията в чистия и вид, в който беше на европейските избори, беше унищожена за съжаление. Ще изиграе роля, но не такава, каквато се очаква от хората. Но трябва да се гласува с преференция, защото ми омръзна 25 години да гледам едни и същи хора да се въртят в различни партии и все пак да участват в политическия ни живот.

Прави впечатление, че тази година предизборната кампания върви доста вяло. На какво е сигнал това?

Някъде казаха, че това било за уредена власт. Надявам се, че просто политическия елит са усетили, че са неприятни на хората и затова са се покрили. Имаше много силни отделни изказвания, много добре проведени кампания, но като цяло сякаш не се заложи толкова много на медийни отразявания.  Много трудно може да се убеди някой, който е решил вече за кого да гласува да избере друг. Смятам че повечето от мненията са се формирали още през лятото.

Ако хората все пак останат вкъщи, какъв вот ще е това?

Ще бъде по-изкривен от този, който имахме миналата година. Миналата година може би 2/3 от населението остана не представено в парламента, което се отрази много ясно върху продължителността на съществуването на този парламент и начина, по които той работеше. Ако сега пак се повтори такава ниска избирателна активност се очаква този парламент да има по-къс живот от предходния.

Вие имате добра професия, какво ви накара да се насочите към политиката?

Аз вече го казах, не издържах тази година да наблюдавам какво се случва в държавата през тази една година. Имаме една хубава страна с възможност да е богата и едни калпави хора, които я управляват. Фактът, че в момента има преференции ме накара да се включа, защото разчитам на подкрепата на местната общественост, за да може да се промени нещо.

Пазаруването на гласове по избори нов национален спорт ли е?

Мисля, че стана традиция, не спорт. Това е нещо изкривено. За 50 лв. не си струва. Защото тези пари не са най-лесно изкараните. Реално погледнато един гласоподавател носи на партията 12 лв. като субсидия за една година, което за 4 години прави 48 лв. от един глас. Отделно се получава доста голяма сума за всеки депутатски мандат на съответната партия, което допълнително тежи на бюджета. После се чудим, защо няма средства за майчински например. Аз като представител на младите хора смятам, че в момента точно ние сме най-работоспособната част от населението и трябва да се мъчим освен да изкарваме пари, да казваме как трябва да бъдат харчени.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close