ЛичностиОбществоРегионални

Калин Иванов – момчето, което вече всички познават

Младежът замина повторно за Германия на 19 февруари

Анна Манова

Калин Иванов е самоковското момче, което обедини хиляди души в желанието да му помогнат и да му подарят бъдеще. Едва ли в последните няколко години можем да говорим за нещо подобно – като мащабност на акции с благотворителна цел. В нея се включиха различни хора, деца помагаха на дете. Сумата от 70 хил. лв., иначе непосилна за едно средно статическо българско семейство, беше събрана светкавично, в рамките на около месец. Като освен кутии в различни точки, беше направен благотворителен концерт, кросов маратон, а всеки който имаше желание да помогне на самоковеца и неговото семейство, можеше да го направи превеждайки сума, според възможностите и желанието си, на банковата сметка на майката Галина Иванова.

Историята на Калин беше припозната от много хора, като кауза, която определено има смисъл. Социалната мрежа буквално се подпали от коментари за симпатичния младеж с тъжна съдба и споделяне на банковата сметка. В следствие на това Калин, заедно с майка му заминаха за Германия при немското светило в медицината проф. Кристоф Хинчик, а там ги очакваха други самоковци, готови да помогнат. Това се случва през ноември 2016.

Всъщност историята на Калин започва известен период по-рано. Потърсихме го дни преди второто му заминаване за Германия, за да направи една ретроспекция на събитията до момента, както и да разкаже за бъдещото си заминаване. „В началото, когато разбрах за диагнозата /меланом на клепача – бел. ред/ беше трудно. Разбрахме за заболяването преди повече от година. Първоначално ходихме във Варна при доц. Златарова. Оттам тя ни прати на някакъв специален лазер в София. Обясниха ни, че трябва да се следи и на 4  месеца да се правят изследвания. Пак ходихме на Варна, където ми бяха изрязали видимата част, за да могат да я изследват. Това се случи преди да започна новата учебна година /15.09.16г./ Там прекарахме една седмица и се прибрахме. Оттам ни обясниха, че трябва да се махне изцяло, но те не могат да го направят. И всъщност доц. Златарова ни насочи към Германия и конкретно проф. Хинчик. Тя е била неговата студентка. Отидохме в Германия основно и благодарение на нея. Тя ни свърза с него”,  разказва Калин. Към проф. Златарова са насочени преди това от специалист от ИСУЛ, София  – доц. Христова. Както обясни Калин – били са в една въртележка между София и Варна, а след това насочени към Германия.

Преди заминаването за Германия и последвалата консултация става ясно за сумата, която им е необходима за лечението. Така стартира кампания след кампания. И парите са факт. „Обърнахме се за помощ към близки и познати в началото. После ни помогна целия град. Не съм очаквал такава подкрепа”, споделя Калин. А съучениците му го затрупват само с хубави думи и помагат кой с каквото може, за да може момчето да се чувства добре в клас. Активизирали са се изключително много и поради друга причина, загубват свой съученик от коварна болест точно година, преди да стане ясна диагнозата на Калин.

Кампанията в помощ на Калин Иванов стана синоним на добрия пример и че хората могат да се обединяват в нещо смислено. Така самоковецът заедно с майка си заминават за Мюнхен. „Когато събрахме парите бяхме вече готови и за заминаването. Тръгнахме на 20 ноември. Останахме 8 дни. На 21 ноември беше насрочената ми дата за консултация при проф. Хинчик. Прегледаха ме неговите асистенти”, спомня си Калин. Тогава му е насрочена и следващата консултация – за 21 февруари. Тогава при превеждането от немски им оказва помощ Александър Кондоферски.

Калин Иванов заминава за Германия за втори път на 19 февруари, защото следващата среща със специалист им е насрочена за 21 февруари. Той ще бъде придружаван от майка си и най-вероятно от по-големия си брат. За помощ в превеждането ще разчитат на приятели, които живеят там. Ще се настанят в хотел. Пред „Самоков 365” Калин обясни, че не знае колко дълъг ще бъде периодът на престой този път и какво точно ще му правят, но се надява възможно по-бързо да се приберат. А ако не са необходими всички събрани средства за лечението му той и семейството му са готови да помогнат на друг човек в нужда, или за създаването на Фонд за помощ на болни лица. И както самият Калин подчерта, че неговото отношение към подобен тип благотворителни кампании се е преобърнало и вече вижда нещата по съвсем различен начин и би искал да помогне на други лица в беда.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close