ЗлободневноОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

Как „ужилени” туристи прекратиха преждевременно престоя си зад Океана

До Канада и обратно

Анелия Балабанова

Типично по-български, Бай Ганьо отново прояви характера си. Този път под формата на провалена екскурзия, в която имаше включена и самоковска група. Потърпевшите споделиха преживяванията си след преждевременно прекратения воаяж до Аляска и Канада. Заедно с подведените хора от Самоков е имало и ентусиасти Панагюрище и Пазарджик, търсещи приятни изживявания.

Планираното пътуване от 22 юни до 11 юли е трябвало да бъде от две части – едната включваща обиколка на Канада, преминаваща през Торонто, Квебек, Отава и Монреал и планиран круиз във втората част, който първоначално трябваше да започне от Ванкувър до Анкъридж, но в последния момент маршрутът е променен от Сиатъл с пътуване по океана и обратно. „Потърсих в-к „Самоков 365” и Нова телевизия да предпазя хората от измами от фирми, развиващи дейност в областта на туризма. Всякакви писания в други медии и опити за интерпретация по темата са измислици” – коментира Райко Масларски в опит да внесе яснота по темата. Той сподели подробности около това как е протекла екскурзията, организирана от фирма World Travel Mаnagment  с представител Станислава Банкова. Плащането е извършено авансово на три пъти. „Заминахме с много ентусиазъм –  през Варшава, кацнахме в Торонто. Така започна нашата екскурзия, а с това и нашите съмнения, че нещо не е наред. С две думи казано още в самото начало замирисва на нещо гнило. Не закъснява първият сигнал за нередности, който светва като червена лампичка. „В хотела, където отидохме ни казаха, че не са платени четири нощувки, същото се повтори и в Монреал. Платихме си ги отново, както и билетите за България” – разказа още Райко Масларски.

Само добро пожелание си остава и планираният круиз. „В резултат на съмненията, които имахме решихме да направим проверка. Оказа се, че не местата на някои от хората в групата има записани китайци” – коментира още Райко Масларски. В опит да изяснят ситуацията, групата туристи от Пазарджик се среща с ръководството на туроператорската фирма. „Поемаме изцяло отговорността за неволите. Работили сме с глобален доставчик и въпреки предплатените резервации, гарантирани с дебитни карти са се получили неприятни ситуации в хотелите. Обещаваме да компенсираме напълно пътуващите за услугите, които се е наложило да платят” – заявяват в официална позиция от World Travel Mаnagment . „Хубаво е да знаят хората, че с тази фирма не може да се работи точно и ясно” – обобщи Р. Масларски. В търсене на благоприятен изход от ситуацията е решен да потърси съдействие от омбудсмана Мая Манолова, Комисията за защита на потребителите /КЗП/, а след това и Прокуратурата. „Склонен съм и на споразумение” – заключи „ужиленият” самоковец, не успял да сбъдне своето презокеанско приключение. Злополучният си опит той сподели, за да бъде от полза на други потърпевши, които могат да се озоват в същото положение.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close