Злободневно

Как да спукаш гума по пътя за Бели Искър?

dupka beli iskyrАнна Манова

Много пъти сме писали за това колко лоши всъщност са пътищата ни, особено извън населените места. Чисто приключение си е да тръгнеш някъде с кола, по път осеян с дупки, още по-интересно става, когато действието се развива вечерта. Видимостта е значително по-ниска, а шансът да попаднете в някоя новопоявила се яма е изключително висок.

Ако чество ви се случва да пътувате към селата от Искровете с личния си автомобил, сигурно добре си знаете зоните на опасност и някак по интуиция ги избягвате, дотолкова сте свикнали, че дадена дупка се намира еди–къде си, че вероятно изморени от това да стискате палци да не се „нанижете” в нея, вече просто стискате зъби и преминавате. Може би сте от онези, които знаете, че и да се оплачете някъде гласът ви остава като далечно ехо, а отговорите, които получавате за успокоение карат кръвното ви да варира. Да, отговорът е ясен – конкретният маршрут Самоков – Бели Искър е част от АПИ и Община Самоков е невинна. Но докога? Абсурдите в собствената ни родина, с размери на човешка длан, са на всеки километър.

Точно по този път ежедневно минават множество автомобили, защото за никой не е тайна, че районът на Искровете не е запустяла зона без население. Напротив, даже се налага като предпочитана туристическа дестинация. И къде тук е голямото разминаване? Не е много приятно, ако идваш от далеч и попаднеш на една от ямите, която се намира преди моста за Бели Искър вдясно от банкета и е поне една педя дълбока. И в старанието си по тесния път да се разминете с отсрещния автомобил да попаднете на тази „пътна изненада”. Резултатът – бъркане дълбоко в портфейла. Причината – спукана гума, а като „приятно” допълнение може да получите и изкривена джанта. И като сложим, че средно една зимна гума върви над 70 лв, смяна на джанта над 100, дотук сте с минус около 170 лв., ей така, заради едното взето решение.  А ако стане така, че джантата е за смяна, сумата скача над 250 лв. Ако пък се случи и да се повреди и окачването ви, тогава сметката скача на над 500 лв. Освен това, ако искате да получите помощ и решите да сигнализирате за ситуацията, в която непредвидено сте попаднали на телефон 112 , най-вероятно може да отнесете и акт за несъобразена скорост, като допълнителен бонус. При положение, че сте карали с около 60 км в час, при позволена 90. Тогава едва ли ще ви пука от коя пътна мрежа е съответният маршрут, когато сметката ви излиза доста соленичка. А за капак виждате, че има сходна по големина още една съседна яма на около 100 метра от злополучната и то по средата на платното. И си казвате, че е късмет в коя точно ще попадне гумата ви, ако отсреща има кола. Тогава предвидената разходка се обръща на нерви, а в съзнанието ви текат нецензурни поздрави на всички, без значение към кое звено са.

 

И за финал, ако позволите, бих искала да перефразирам познатата фраза: „О, времена, о, нрави!” на „О, пътища, о, проблеми!”

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close