Любопитно

Как да запълним дупките в семейния бюджет?

BudjetЧували ли сте за фирма, чиито собственици да не следят приходите и разходите й?

Да – има такива, които крият доходи от държавата, но не и такива, които не си дават сметка за собствената си отчетност. А замисляли ли сте се, че в семейния бюджет има почти всички графи, които фигурират и в бюджета на една малка фирма.

И в двата случая са включени разходи за данъци, такси, застраховки, кредити, наеми, ток, вода, телефони, интернет, ремонти и др. без които няма как да минем.Това не е малък обем от информация и е много трудно да обхванем всички тези пера, като смятаме само наум. Нито един бизнесмен не би си позволил това с фирмата си.

Защо тогава и ние да не поддържаме в изрядна отчетност разходите си?

Нима това, което лично ни засяга е по-маловажно? Напротив – личните ни финанси са ключът към нашия собствен успех или провал. Помагат ни да пресметнем по-точно за какво ще ни стигнат парите. Големият въпрос е как да бъдат разпределени, на кого и по колко. Оттам тръгва всичко – самодисциплината, увереността, дори предприемаческият дух може да бъде събуден по този начин. Защото колкото по-добри ставаме в някаква сфера, толкова повече се поражда у нас желанието да се развиваме още и още. Колкото повече, толкова повече! Апетитът идва с яденето! 

Първата крачка към това да сме добре с парите е да направим точен разчет на личните си финанси. „Повишете финансовата си култура, това ще ви даде тласък да си осигурите допълнителен доход, работа на свободна практика, а защо не и собствен бизнес?” – съветват специалистите 

Ако в началото ви се струва трудно започнете с малки стъпки промяната, записвайте доходите и разходите си, вижте как можете да ги оптимизирате и непременно си поставете цели, които да ви водят напред. Изключително важно е да определите приоритетите си. Дали те ще са краткосрочни – подобрения в дома, които ще ви спестят пари, или дългосрочни – планове за инвестиране или стартиране на бизнес, зависи от нагласата ви.

Важно е да си повярвате, но това не винаги става изведнъж, често трябва да извървим дълъг път в една посока с малки стъпки, за да посмеем да стигнем до голямата промяна.

При финансовото благополучие всичко е точно както при останалите сфери в живота. Новото начало трябва да дойде отвътре – първо да се оправим с личните си проблеми, а след това стъпка по стъпка да продължим напред. Затова именно е толкова важно да сложим в ред първо бюджета си.

И помнете – колкото повече богати хора има, толкова по-жива ще бъде икономиката като цяло. Така че вашият успех, е успех за всички останали!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close