ИнтервюОбществоПолитика

Какво ще РОДи новият политически проект иницииран от ДБГ?

Анелия Балабанова

Преди около месец, по инициатива на местните структури на Движение България на гражданите /ДБГ/, Националният съвет на партията взе решение да им даде мандат и започнат политически консултации за създаване на широки обединения по райони за предстоящите местни избори. Идеята е в основата на Реформаторските общности за демокрация да залегнат партиите от реформаторската общност по места. По предварителни планове, консултациите трябва да бъдат проведени с местни коалиции, неправителствени организации, партии, активни на територията на дадената община и активни в политическите дебати граждани. В това общинските съветници, областните координатори и ръководството на ДБГ виждат пътя, по който да бъде разбито статуквото и разрушен монополът на ГЕРБ. Това автоматично изключва участието на партии, в момента  част от управляващото мнозинство и не само. Може ли това да се тълкува като стъпка за обединение на реформаторската общност и какво всъщност ще РОДи новият политически проект, иницииран от ДБГ? Отговорите от председателя на Движение България на гражданите – Димитър Делчев.

Г-н Делчев, по инициатива на Движение България на гражданите /ДБГ/ се взе решение за широки обединения по места за предстоящите местни избори. Каква ще бъде целта на създадените реформаторски общности за демокрация /РОД/?

Това е решение на местните ни структури. Както знаете, бях избран за председател на ДБГ в края на месец септември. На Националното събрание, което ми гласува доверие, делегатите бяха категорични, че най-важната задача на демократичната общност в България е разрушаването на модела на феодално управление на общините, на каквото все повече прилича и това  в Самоков.

След избирането ми успях да се срещна с част от структурите и навсякъде ми казаха, че провалът на последните избори е заради разцеплението, а в същото време на места хората работят добре заедно и постигат резултати за общините си.

На Националния съвет на ДБГ областните ни координатори и общински съветници, заявиха, че искат да имат свободата на места сами да преценят с кого могат да работят и че рамките на Реформаторския блок са тесни, за да бъде победено статуквото, което ГЕРБ, БСП и ДПС са изградили в българските общини. Това продиктува и решението ни да дадем мандат на местните ни структури за изграждането на Реформаторските общности за демокрация.

Кои партии и политически формации ще бъдат обхванати в новия политически проект, който подготвяте?

Това ще преценят хората ни по места. Радвам се, че този път обединението ще се случи отдолу нагоре, защото в София егото е твърде голямо. Това е проект за местните избори и ще бъде направен от местните хора, от нашата централа няма да им се казва с кого могат или не могат да работят.

Има ли такива, чието участие в РОД се изключва по една или друга причина?

До момента има заявки, че в тези обединения не могат да попаднат ГЕРБ, БСП и ДПС, чиято единствена цел е да изсмукват публичните ресурси в общините, защото именно те са източниците на феодалния модел на управление.

Кога реално се очаква да бъдат сформирани тези широки обединения и да заработят?

Нашата цел е на местните избори през 2019 година да постигнем още по-добър резултат и ще се борим за прозрачност в управлението на всяка община, но това не може да стане без силно обединение на демократичните общности по места, в което влизат не само политически партии, но и изявени личности, НПО, чиято цел е по-добро управление.

Ще бъдат ли те трамплин те към бъдеща дясна коалиция и връщането на Реформаторския блок и ДБГ в редиците на управляващите?

Целта на РОД са местните избори, които са първите сигурни към този момент. Ако хората по места могат да работят за постигане на промяна в управлението, това ще бъде добре за всички жители на общината.

Какви са Ви очакванията за Самоков?

В последно време в Самоков наблюдавам притеснителна тишина. ГЕРБ и БСП си работят заедно, решенията в Общинския съвет минават с общото им гласуване, има козметични промени във визията на града, но всички хора, с които говоря ми казват, че промяна в начина на живот няма и образованите хора бягат да търсят работа в София.

Разбирам, че на една от последните сесии отново са дали под наем на роми земя, на която те вече са си изградили незаконно къщи. Не е ли това начин да купят гласа им за следващите избори, питам аз. И ще дадат ли със същото снизхождение земя и на млад човек, но не от малцинствата, ако вече е направил незаконна къща.

Очакванията и надеждите ми са свързани с това, че Самоков ще се събуди. Реформаторската общност за демокрация има почва и тук, защото има хора, на които им пука какво се случва, които виждат, че статуквото, управляващо общината, няма възможности и голямо желание да привлича бизнес и да се създава конкуренция. И смятам, че с обединение тези хора могат да постигнат висок резултат и не само един от 29 да задава наудобни въпроси, а цяла група съветници.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close