Регионални

Какво стана с православния храм в центъра?

/Предизвикано/

Христо Христов

Надявам се да бъда правилно разбран, въпреки деликатността на проблема, който подхващам.

Първо, Самоков никак не е малък град въпреки нихилизма, който ни притисна, а средностатистически град в съвремието, но в миналото, по време на Възраждането, е заемал важно място в българската култура и особено в борбата за църковна независимост като първа стъпка към национална независимост. Не са малко имената в тази епоха, достатъчно е да споменем името на митрополит Авксентий Велешки, за който обаче в Самоков няма достоен паметник /само една паметна плоча на училищна сграда/, нямаме дори паметник и на покровителя на града ни епископ Симеон Попович /Самоковски/.

В Самоков и сега има пет православни църкви, паметници на духовността, посещавани смирено от миряните, уважаващи вековната традиция във вярата в Бога и в доброто.

Имало е и еврейска синагога, даваща духовна опора на многобройното еврейство в града.

Имало е и 12 /!/ джамии за не толкова многобройните турски семейства.

След Освобождението обаче свободният Самоков наследява административния център, в близосът до който са били джамиите – Байракли джамия, тази зад читалище-паметник „Отец Пеисий – 1859” /на мястото на сегашния музей/, Пашовата джамия – близо до моста на Искъра по пътя за Дупница и още джамии пак в този район.

Православните църкви са в периферията на града с изключение на Девическия манастир, но и той е отдалечен от центъра. Митрополитската църква-катедралната на Самоковската епархия – е съвсем в края на града.

Тогава – в онова робско време, е нямало как да бъде другояче.

Но сега какво е? В центъра на значимия в историческо и духовно отношение град има ислямски обекти, така че много туристи, идвайки за първи път в Самоков мислят, че са попаднали… в Ориента! И че в града живеят предимно турци…

Моля да бъда извинен! Нямам нищо против тези обекти – Байракли джамия, Голямата чешма или Чадър чешма – опазил ме Бог! Още повече, че те са строени от български майстори – джамията е единствена и различна от всички джамии по света, и вероятно е построена на мястото на православна църква. Голямата чешма е по подобие на друга такава в Цариград, описана е през 1662 година от миналия от тук турски пътешественик Евлия Челеби като построена наскоро. Самият той пише, че българин я е построил…

…Цялата тази, извинявайте, аномалия, беше на път да се коригира. Имаше чудесна идея източно от автогарата да се построи православен храм! Дори на определеното за тази цел място доста време стоя паметна плоча!

По-късно тя бе счупена и някой я прибра в старата сграда на съвета. По –късно, доколкото знам, наш съгражданин съхрани отломките от плочата в дома си, за да не се затрият… А поставките за плочата останаха в сградата низгвернати. Като проклятие!

Ако бе осъществена идеята, щеше да бъде чудесно! В близост щяха да бъдат два различни храма, непротиворечащи си в своята духовност. Още повече, че вече над 150 години в Самоков не е изграждана православна църква. Атеизмът май продължи доста дълго, въпреки традициите в културния живот на самоковци. Или на управляващите!

Няма лошо в това, че сега районът около Джамията се благоустроява. Но къде е правосланият храм, който щеше да бъде в близост? В центъра на православен християнски, достоен в историческо и духовно отношение град?! Дали в това няма някои да намерят опасен символ?

Подписите за запазване на Байракли джамия като паметник на културата не са достатъчни. В някое друго време нещата може да се променят.

Защото и сега официално в Турция наричат държавата ни Булгаристан, т.е че сме мюсюлманска страна. Не дай си, Боже, някакви претенции да изрази и „Ислямска държава”…

Не искам да питам има ли  в някоя мюсюлманска страна град, в чийто център да има православен храм, а в покрайнините – джамии. Не питам, защото няма. Но това е друг въпрос!

Междувременно в България се изградиха много джамии в района на Родопите. Създадоха се много протестантски църкви, включително и в Самоков.

Та, на фона на всичко това убеден съм, че беше задължително, подчертавам – задължително, в центъра на града ни да се издигне православен християнски храм. Заради духовното достойнство, заради традицията и съвременността, заради дългия „официален” атеизъм!

Но какво стана? Ние, простосмъртните, не знам!…

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close