Слайд категория

Какво не направихме на 2 юни?

Hristo-BotevХристо Ботев. Само при произнасянето на това име, потрепвам от уважение. Толкова е голям този българин, че не може да се сравни с никой днес. Всъщност днес ние нямаме герой, нямаме лидери, поради това сравнението става абсолютно неуместно. Ботев загива твърде млад, но воден единствено от патриотизъм и родолюбие, думи, които сме забравили или използваме повече в негативен аспект. Всяка година на един определен ден българите трябва да преклоним глава само за няколко минути и да уважим величието на един наш герой. Да си спомним, да прелистим страниците на историята ни, да препрочетем вечните му стихове. Да си направим равносметка – толкова години по-късно, ние имаме физическата свобода, но тя не ни радва, тя не ни одухотворява. Всъщност на нас ни липсва дух и уважение към делата на другите!

И точно на този ден – 2 юни – се появиха въпроси от типа: „Какви са тези сирени?” И всичко се обезсмисли. Няма как да се компенсира липсата на заинтересованост и тоталното отсъствие на знания. И колкото и цветя да поднасяме на паметници в определени дни, все ще малко.

В Самоков има един паметник на Ботев, който няколко поредни пъти беше местен и обръщан на всякакви посоки. Това даде повод на самоковските зевзеци за различни каламбури по темата и светещото слънце в очите му. Преди това същият този Ботев беше наричан расист и предложен за премахване от учебниците. Някак неудобен идва. А на втори юни на местно ниво беше почетен сред кал и камъни – поради течащия ремонт в градинката, в която се намира.

И тук наум ми идва едно сравнение, което може би ще ви изненада – паметник на Ботев има в арт галерия в центъра на Пекин и е дело на китайски скулптор! И там на 2 юни са поднесени цветя от българи и е цитирано делото и творчеството му. И ний сме дали нещо на света! И светът го уважава повече от самите нас!

Но това си е чисто български патент и манталитет.

Така че моят въпрос е: „За кого вие сирената?” като сме народ със съзнание на европейци, но с Байганьовски разбирания и тесногръдие.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close