Любопитно

Каква ще е реколтата тази година?

14341510_10207697499456589_1270598098_nОтново наш гост по страниците на вестника е земеделският специалист Иван Волев, който прави свой кратък анализ на ситуацията около прибирането на реколтата в общината. Той е роден в Алино, където завършва основното си образование. Възпитаник е на ВССИ-София със специалност „Икономика и организация на земеделието”, където наред с растениевъдните и животновъдни науки основно внимание се обръща и на икономическите проблеми на кооперативното земеделие. След работа от 5 години, Иван Волев завършва задочния курс на факултета по приложно земеделие в Тимерязевската академия – Москва, а след кратко време завършва и курса по семепроизводство на картофите към ССИ – Санкт  Петербург.  Професионалният му път преминава изцяло в системата на земеделието. По думите на специалиста в последните години се обръща като че ли по-малко внимание върху селскостопанското производство в общината. Това е факт, който е обясним, както в национален мащаб, така и в регионален и причините са свързани преди всичко с използването на земята. По-голямата част от нея е арендувана, което има своите плюсове и своите много големи минуси. Втората причина се крие в някои законодателни норми и преди всичко в дейността на ДФ „Земеделие” и някои проблеми, които не се разрешават от Министерството на земеделието. Ето какво още коментира той:

Общо може да се каже, че в общината земеделието и земеделското производство са върнати години назад. Както във връзка със средните добиви, така по отношение реализацията на продукцията и в технологично отношение. Преди всичко арендаторите са се насочили към производство, което е свързано с получаването на субсидии. Ще бъде много правилно, ако това подпомагане се спре за две или три години и тогава вече ще се види кой ще остане и ще може да работи. Обработват се фиктивно много площи, особено ливадите и пасищата. Това се отнася и за много от нивите – реколтират се неправилно. Има култури, които се сеят извън оптималните срокове. Това нещо е крайно неправилно и оттам идват проблемите, които се явяват в земеделието и земеделското производство в общината.

Трябва да кажем, че наред с тези проблеми има и много голяма отстъпка от самите технологии. Да не говорим за културата на земеделие, която е сведена до минимум. Агротехниките са нарушени катастрофално. Оттам идват и самите резултати – ниски и средни добиви. Самоковска община е една от главните общини, производители на картофи – втория хляб на света. На този фон е парадоксално, че средните добиви са силно занижени, а посадъчният материал не се поддържа и е преди всичко внос. Местното семепроизводство е отдавна забравено. Алино е едно от най-големите картофопроизводителни села в България, в което се отглеждат над 3 хил. дка. Средните добиви, които се получават отстъпват на много райони. Не може райони като Кюстендилския, Гоцеделчевския, Ихтиманския, където работят самоковци да имат много по-малко площи, но с много по-голямо производство.

Напоследък има увеличение на площите със зърнени култури. Тази година общо взето жътвата приключи нормално в условията на частното, дребно земеделско производство. Добивите са между 280/300 кг. при пшеницата. Малко по-високи са при тритикалето и почти на същото ниво са при ръжта. Някога в Самоковска община се получаваха средни добиви от пшеница 500-550 и над 600 кг. Извън казаното по-горе е важно да се спомене, че няма никакво коопериране между зърнопроизводителите в района. Те не участват и в Националната асоциация. Продукцията се реализира хаотично. Увеличава се производството на ръж. Действително ръженият хляб е много хубав, диетичен. Самоков има традиции в това отношение. Доста поколения са израснали с ръжения хляб, но вече никъде в района не се приготвя такъв. Това, което се прави е имитация – с разни химикали, оцветители и т.н. И ръжта като много полезна зърнена култура не се използва така, както трябва. Съществува неколегиално отношение между самите фермери и земеделски производители. Едни на други си взимат земите, крадат си площи, посочват се с договори, без договори и това всичко създава един хаос. Няма едно сдружение, което е изключително голяма слабост.

Реализацията на продукцията зависи от самата организация. Няколко десетилетия вече се говори за Регионална борса, за сдружение, но нещата са само на хартия.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close