ОбществоРегионални

Казусът с цената на водата в търсене на изход

Самоков 365
Началото на годината повдигна на нов глас темата с водата. От края на 2019 г. самоковци тънат в трескаво очакване и развитие във връзка с цената, която през ноември тихомълком беше повишена драстично. С близо лев повече /от 1.69 на 2.59 лв. / плащат изрядните абонати на ВиК дружеството, което представлява увеличение с около 60%. След протеста през декември се излезе с единна позиция – исканията на протестиращите да бъдат обобщени и придвижени след това от Общината до съответните институции. Месец по-късно писмото на кмета Вл. Георгиев е факт, адресирано до Петя Аврамова – министър на МРРБ, Иван Иванов – председател на КЕВР и областния управител Илиан Тодоров, който е председател на АВиК – София област.
Това, което поражда поводи за коментари и предизвиква възмущение е, че от много години Община Самоков е единственият инвеститор във ВиК мрежата на територията. Част от средствата са от европейски проекти, а останалите от бюджета. Ежегодно около 700 хил. лв. се заделят за закупуване на части за ВиК мрежата. Това са отново пари от данъците на хората, което е меко възмутително. Има проектна готовност за изграждане на водопроводна мрежа в три от най-големите села в общината –Продановци, Райово и Широки дол. Искането от страна на градоначалника към регионалния министър във връзка със създалото се напрежение е в максимално кратки срокове да бъдат отпуснати нужните средства за водопроводите в Продоновци и Широки дол, за които готовност още следващия строителен сезон да започнат строително-ремонтни-работи.
Проект и изграждане на цялостно водохващане от „Пукната скала” /с прогнозна стойност около 5 млн. лв. би намалило сериозно разходите на ВиК дружеството. „От една страна това ще доведе до намаляване на загубите по водопреносната мрежа, повишаване качеството на услугата и не на последно място ще спести ежемесечната такса, която ВиК София област заплаща на „Софийска вода” АД за ползването на „Рилския водопровод”. Само от тази икономия ще се възвърне инвестицията за по-малко от 5 години” се казва още в подготвения и изпратен документ. Друга мярка в тази насока е изграждане на водопровод и отваряне на партиди в ромския квартал на Самоков. Към днешна дата Общината е парцелирала имоти, отдадени под наем на собствениците на постройките в тях. По този начин „ЧЕЗ – България” АД разкри индивидуални партиди и този опит може да се използва и по отношение на ВиК услугите. Това ще доведе не само до намаляване размера на загубите, но и до туширане на гражданското напрежение.
Такова обаче има и то идва най-вече заради факта, че „вода газим, а жадни ходим”. Въпрос на време е да ескалира под една или друга форма, ако не се вземат някакви мерки.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close