Регионални

Казусът със стената на язовир „Бели Искър” все по-близо до развръзка

Анелия Балабанова

Въпросът за стената на язовир „Бели Искър” продължава да буди тревога и да не излиза от актуалност заради неподозираните последствия, до които може да доведе дългогодишното неглижиране на проблема. Предстоящото снеготопене го превръщат в точка едно от дневния ред за жителите на Бели Искър и всички самоковци. На поредна пресконференция пред местните медии инж. Ганчо Хитров – председател на Националния комитет за подобряване водоснабдяването на България /НКПВБ/ и Иван Терзийски – председател на сформирания Обществен инициативен комитет за неотложен ремонт на язовирната стена внесоха яснота относно актуалната ситуация към момента. Състоянието на водоема е частично неработоспособно и продължава да се следи под лупа. Срещата  отново протече в духа на това, че време за губене няма и че не е необходимо да чакаме да се случи нещо и след това да питаме кой е виновен. Крайно време е институциите да намерят начин и въпросът да бъде решен в полза на хората.

За разлика от предишното събиране през декември, това беше изпълнено с доза отпимизъм. Поводът е среща, състояла се преди около месец при главния прокурор Сотир Цацаров и уверението, че Прокуратурата разполага с методи и средства, които да заставят отговорните институции най-накрая да си свършат работата. В тази връзка е и разпореждането на главния прокурор в рамките на предоставените правомощия да се предприемат рехабилитационни мерки, свързани с безопасната експлоатация на съоръжението. „Мисля, че това ще се случи” – коментира Иван Терзийски от Инициативния комитет. „Светлина в тунела” внасят отговорите, които идват в резултат на изпратеното писмо. Инж. Хитров го определи като последен вик за помощ пред назряващ бунт. Най-важните сигнали са от МРР и Областна администрация.

Дни преди да бъде освободена като областен управител, Росица Иванова дава окончателно решение на спорния въпрос за собствеността. Поддръжката на язовир „Бели Искър” е ангажимент на концедента – Столична община и концесионера „Софийска вода” АД. Оттук нататък предстои свикване на Експертен съвет, който да избере един от предложените варианти. Настояването от страна на Националния комитет за подобряване водоснабдяването на България е това да стане до 20-ти март. При наличието на избран вече проект до 30-ти април да бъде проведен конкурс за изпълнител Идеята е да се използва активния строителен сезон. Ако това не се случи на преден план отново излиза възможността за гражданско неподчинение и активна намеса на самоковската общественост.Всички институции потвърждават лошото състояние на водоема. Назначена е проверка от ДАНС а от страна на Прокуратурата има предпоставки отлагането да бъде обявено за престъпна небрежност. „Все още изчакваме, защото искахме да дадем друг тон” –  заяви в заключение инж. Хитров. Той даде пример с Калифорния, където 180 хил. жители са били евакуирани, заради пукнатина. В България упорито мълчим, затваряме си очите и се надяваме нищо да не се случи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close