Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Казусът за дейността на Графичната база очаква положителна развръзка

Анна Манова

Очаква се казусът със затворената от близо две години Графична база в Самоков да получи положителна развръзка. Това стана ясно от проведен разговор в Самоков между кмета Георгиев и председателя на Съюза на българските художници Любен Генов.

След двегодишно очакване, през което е преустановена дейността на Графичната база, председателят на СБХ Генов предлага техен вариант на споразумение на кмета Георгиев, с което базата, заедно с оборудването, да бъдат предоставени на Общината. Методически базата е към Съюза на българските художници, а земята е на Общината. През всичките тези години се е осъществявало добро партньорство между двете институции. Базата разполага с две печатарски машини – офортна, която е предназначена за цинкови и медни плочи и литографска преса. Втората е сравнително нова, закупена е през 2001 година по проект. През 2017 година по проект „Красива България” сградата на Есовата къща, където се помещава, е реставрирана и е направена малка галерия в двора. Като цяло през всичките тези години в Графичната база се е развивала активна дейност. Представяните в нея изложби са лицето на съвременната българска графика. Благодарение на нея в Самоков са работили над 300 художници в това число и чужденци от Германия, Италия, Франция, САЩ, Япония, Русия, Куба, Чили, Норвегия, Холандия. За българските графици базата отдавна е получила признание като най-добрата и най-предпочитаната в страната. В тази връзка е и голямото желание на дългогодишния ръководител на екипа на Графична база Гено Генев тя да остане действаща. Дори след пенсионирането си той продължава да съдейства в посока на това тя да остане работеща и да привлича все повече специалисти в областта на графиката.

По думите на кмета Георгиев споразумението е предадено на юристи, предстои да бъде разгледано и произнесено окончателно становище, за да може Графичната база да премине във владение, заедно с оборудването си, на  Община Самоков. За целта трябва да бъде обсъдено на ОбС, защото в този случай Общината трябва да задели средства за първоначалното ново стартиране на дейността на Графичната база и назначаване на специалист. Желанието на кмета Георгиев, Гено Генев и Иво Масларски е да бъде поставено едно ново начало на Графичната база със серия от събития.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close