ЛичностиОбщество

Йордан Гьошев – Йордата от „Хазарт”: Слушайте хубава музика, независимо от стила

Aнна Манова

yordan-2Когато става въпрос за рок музика и я навържем с малкото населено място, каквото е Самоков, се оказва, че има творци, но сцена и аудитория – по-малко. Но тези, които все пак пулсират с по-хард ритъма намират начини и пътища да реализират желанията си и потребностите си по един или друг начин. Точно такава е и музикалната съдба на самоковския барабанист Йордан Гьошев – Йордата, който започва своя творчески път през 2000 година, наследил таланта от баща си.  Съвсем естествено изявите му започват от тясното пространство на мазето, училищния салон, преминават през Младежкия дом, читалището и площада в Самоков и групите „Резонанс”, „Инцидент” и „Интегра”. След известно лутане и опити с различни групи късметът му се усмихва и става част от познатата рок банда „Хазарт”. От 2014 година той е член на групата и започват да пишат новата история на рок бандата. През март месец същата година промотират и първия си съвместен диск, включващ 8 парчета.

Срещаме се днес с Йордата, за да разберем как вървят нещата с „Хазарт”, записват ли нови парчета, как се развива кариерата му и какво им предстои.

 

Здравей, Йорда. Не сме се срещали на страниците на вестника ни от 2014 година. Поводът за последната ни среща беше включването ти към група „Хазарт” и албумът „Хазарт Rock Angeles”. Какво се случи през тези две години с теб и групата?

Здравей, много ми е приятно да се срещнем отново! През тези 2 години направихме някое и друго участие, но повече наблегнахме на творчеството. Записахме две нови парчета в студио и работим по албум 2017. Миналата година записахме една песен, която се казва „Ела, ела“. Заснехме клип, който може да го видите в You tube. Тя беше избрана в класация на БНР „7 в 11“, където няколко седмици, с гласовете на публиката, заемаше челно място. Тази година работихме по още едно парче – „Каквото дал“, с която участвахме в конкурс на Националното радио – „Златна пролет“. Едно от условията в тази класация беше песента да не е излъчвана никъде. Стигнахме до полуфиналите. На нея също и заснехме клип, който подлежи на обработка и монтаж.

В предишното ни интервю каза: „Ние сме „Хазарт”. Сега как се чувстваш? Станал ли си една идея повече звезда /казвам го с намигване/?

Да така е, ние сме „Хазарт“ и не мисля, че се е променило нещо в мен от преди това. С изключение на това, че съм станал по – отговорен като музикант и съм се развил малко повече като барабанист. Но не мисля, че съм повече звезда.

Как възприема семейството ти музикалната ти кариера, имаш малко момиченце? Успяваш ли да откриеш баланса между двете неща, които са ти на сърцето – семейство и музика?

Признавам си, че ми е доста трудно. Със сигурност не ми е много приятно да липсвам, но ситуацията е такава. През седмицата работя. Когато дойде време за уикенд трябва да се захващам с репетиции (самостоятелни и с групата). Също така трябва да обърна внимание и на семейството ми. Трудно е наистина, но мисля че се справям. Да, имам дъщеря на две години и половина, с която си барабанисваме от време на време. Засега има желание да бие с палките по барабаните, пък занапред ще видим. Най-важното е да ми е жива и здрава.

В предаването си Слави Трифонов понякога пуска шеги по адрес на група „Хазарт”, чийто бивш вокал е Борис Солтарийски. Как реагирате на това? И ако Слави ви покани в шоуто си ще отидете ли?

Случва се от време на време Слави да се бъзика с нас, но това е нормално при положение, че Солтарийски е бил част от тази група. Лично аз не виждам нищо лошо, а предполагам и другите от „Хазарт“ не ги притеснява това. Посмеем се и това е. Да, някой път пускат доста тежки шеги но… А за участие при покана в шоуто – защо пък не.

Все още ли смяташ, че е стеснена аудиторията, която слуша нещо различно от чалга?yordan-3

Тя може да е стеснена в малките градове като Самоков, но в големия град със сигурност има от всичко за всички. За голямо съжаление при по – младите преобладава слушането на този тип „музика“, но се надявам да премине този „вирус“, който всички знаем до какво води, да не навлизам в подробности. Рано или късно човек осъзнава грешките си.

Знам че искахте да направите клип на едно от новите ви парчета  край Самоков. Какво стана, успяхте ли да го направите тук ?

Да, имахме намерение да заснемем клипа на песента „Каквото дал“ в Самоков или около, но стана така, че не успяхме поради различни причини.  Заснехме го в София. Но ОБЕЩАВАМ, че група „Хазарт“ ще има заснет клип в родния град на барабаниста – Самоков! Да се надяваме да е следващият.

Не сте заснели клипа тук, но поне има ли шанс група „Хазарт” да раздвижи малко пластовете в родния ти град? Или е трудна задача?

Разбира се, че има шанс да посвирим в Самоков, но не всичко зависи от нас. Никой от групата няма против, даже като сме говорили по този въпрос всички бяха  ентусиазирани да направим участие в родния ми град. Аз лично съм правил опити да намеря комуникация за създаването и организирането на такова мероприятие –  рок група „Хазарт“да направи концерт в Самоков, но не намерих желание от другата страна, за съжаление. Може би не отговаряме на критерия стилово на хората, които се занимават с култура в града.

hazart-picture-2016Къде свирите в момента? Къде могат феновете на групата  и твоите приятели да ви чуят?

Свирим най-вече в клубове в София. Предстои ни участие в „Monkey Temple”. Това е нов клуб, който се намира на бул. „Христо Смирненски” 1, до ВИАС. Датата е 9 декември (петък), часът 21,00. Заповядайте да се позабавляваме заедно!

И на финала – твоето пожелание.

Като гледам в какъв свят живеем, най-важното е да сме живи и здрави. Всичко останало се нарежда. Слушайте качествена музика, независимо от стила. А на вас в редакцията ви пожелавам да имате само добри новини за отразяване. Благодаря за вниманието, което ни отделяте и до нови срещи!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close