ОбществоРегионални

Йордановден е за смелите … Такива не липсваха в самоковско(ВИДЕО)

Анна Манова

Самоков отбеляза третият по значимост християнски празник през годината – Йордановден. По традиция на този ден смели младежи се хвърлят във водата, за да извадят кръста. Смята се, че престрашилите се да го направят ще се радват на здраве през цялата година. Освен това ако кръстът замръзне – годината ще бъде здрава и плодородна.

От 2013 година в Самоков е възродена традицията да се хвърля кръста по Богоявление при пешеходния мост на местността „Лаго”, над спортното училище в града. И тази година желаещи да участват не липсваха. Както и такива да бъдат свидетели на смелостта на нашите момчета.

Събитието беше с начален час 11:30 на 6.01.17г., като минусовите температури не повлияха на това някой да се откаже. Напротив – солиден брой момчета, около 30, се бяха подготвили да участват в надпреварата. Отец Михаил отслужи тържествения водосвет и хвърли кръста в ледените води на река Искър. Реката беше замръзнала и се наложи минути преди церемонията да бъде разбиван ледът. Така или иначе, докато кръстът летеше във мразовитите води най – бързият от младежите го извади. След това с трикольора, и въпреки мразовития студ, самоковските младежи се хванаха на едно мъжко хоро.

Тази година късметът се усмихна на Васил Драганов, който за втори път успява да се пребори за християнския символ. Първият път е през 2013 година. Драганов пожела на себе си и на всички здраве през новата година. Той получи плакет и парична сума. Смелчагата подчерта, че парите ще дари за благотворителност. Малко по-рано като час – 10:30, в село Драгушиново около 8 момчета се бяха приготвили да скачат за кръста. Отец Петър извърши традиционния водосвет. Николай Димитров, който е възпитаник на ПГ „Константин Фотинов” , пръв успя да пребори конкуренцията и да хване кръста. И той си пожела една здрава и успешна година.

По традиция в село Драгушиново се извършва и т.нар „топеница”, в която участват млади момичета и момчета, задомили се през предходната година. Целта е да не се отърват от здраве. Интересно беше и хвърлянето на кръста в село Говедарци, където той се счупи. Така се стигна до парадокса да има двама, които са успели да си го поделят – Митко Тренчев и Иван Калпачки. Освен това са роднини. Сигурен знак, че в семейството им предстои здрава година за всички членове.

Ритуалът на Богоявление беше спазен и в село Рельово на входа, на моста. Часът беше 12:30. Там смелчагите също бяха около 10. Петър Вардаров е момчето, което успя да „спаси” кръста. “Аз съм скачал два пъти в Самоков. От село Рельово съм и тази година реших да си остана в селото и тук да се хвърлям за кръста. За първи път го хващам, чувствам се много добре. Пожелавам на себе си и на останалите момчета, които скачаха с мен много здраве и късмет! Надявам се годината да е здрава за всички!”, каза пред “Самоков 365” Пепи.

От 13:30 часа беше честването на Йордановден в село Продановци. Интересното там е, че отбелязването на Богоявление става за втора поредна година след близо 50-годишно прекъсване. „Виновникът” е кметът Емилия Драганова, която беше пременена в българска народна носия. И там студът и закъснението на клисаря не повлияха на десетимата младежи, втурнали се в надпреварата за кръста. Венци Керефеин беше момчето, което го извади. Венци за втора година участва в ритуала и за първи път хваща кръста. Керефеин също се надява годината да е здрава за всички. 20 – годишният Антонио Ангелов беше щастливецът хванал кръста в село Широки дол, където беше спазен също ритуалът.

Подобен тип ритуали има в доста села около Самоков и навсякъде тръпката и очакването са големи, както и желаещите да участват. Казват, че народ, който ходи по жарава и който спасява кръста в ледени води не може да бъде унищожен! Тези неща са за смелите, а такива както става ясно не липсват!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close