ОбществоРегионалниСамоков

Йорданка Рогачева и Десислава Тонкова с отличия от Национално състезание за торти и захарно изкуство

Анна Манова

Йорданка Рогачева и Десислава Тонкова са двете самоковки, които спечелиха бронзови отличия от сладкарски конкурс. Двете дами показаха завидни умения в изработването на дизайнерски торти и заслужено бяха отличени в Националното състезание за торти и захарно изкуство „Кейк Арт – България“.

Конкурсът се провежда за първи път в страната, а негов основен инициатор е международният сладкар и декоратор Мария Озтюрг. Тя е българка, която живее в Турция. Надпреварата премина в няколко етапа, като началото бе поставено през май месец, когато започна записването на желаещите да участват. В нeя се включиха над 160 души. Сладкарите имаха възможността да развихрят въображението си и да покажат уменията си в няколко категории – „Декоративен дисплей“, „Детска торта“, „Празнична торта“, „Сватбена торта“, декорирани бисквити и цветя. Като всеки претендент трябваше да изпрати снимков материал на изработения модел в избраната от него категория. Международно жури от доказани специалисти в областта оцени участниците по основните критерии – композиция, оригиналност, прецизност на изработката, пропорции и обща визия. В началото на август излезе класирането на финалистите, а самото им награждаване се състоя на 21 август в гр. Габрово.

Двете самоковски сладкарки премериха сили със сериозна конкуренция в категория „Сватбени торти“. Там се включиха 40 участника, а 26 успяха да стигнат до финала, сред които бяха Йорданка и Десислава. Йорданка Рогачева се занимава с изработване на различни сладки изкушения вече седем години. Но това е първо нейно явяване на подобен конкурс и първи медал.

„Това е първото ми участие в конкурс. Много се колебах дали да се запиша, но приятелите ми ме насърчиха и аз се реших. Участвах в категория „Сватбени торти“, защо се чувствам най-свободна в нея и най-комфортно. Не очаквах да получа награда. Когато разбрах бях много развълнувана. Самото събитие беше много тържествено и е изключително усещането да чуеш името си сред победителите. И да си сред доказали се имена в сферата“, сподели Рогачева.

Тортата на Йорданка Рогачева

От своя страна Десислава Тонкова се явява за втори път в конкурс за сладкарство, но това е първото й участие в Национално състезание. Малко повече от четири години се занимава с изработването на торти.

„Без много да мисля се впуснах в това предизвикателство, защото направата на торти е нещото, което умея най-добре. Избрах категория „Сватбени торти“, защото веднага ме връхлетя идеята и знаех какво точно искам да направя. Не обичам лесните неща и затова се впуснах в тази категория. За мен това е крачка напред и нагоре. Безкрайно щастлива съм, че ме оцениха високо, наградиха ме с медал и грамота, които винаги ще стоят на видно за мен място. Горда съм, че седях на едно място с доказани и невероятно добри сладкари и не на последно място се запознах с уникални хора в тази сфера“, каза Десислава Тонкова.

И двете млади дами споделиха, че това им носи удовлетворение и желание да експериментират. Пожелаха си следващото отличие да е златно.

Тортата на Десислава Тонкова

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close