Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Йорданка Рогачева: „За мен е важно, това което правя да е едновременно красиво и вкусно!”

Aнна Манова

Съвременната кулинария се е превърнала в еквивалент на изкуството. Все повече дами са изкушени от това да приготвят различни вкусотии, които освен добри на вкус да бъдат и естетически красиви. И тази цялостна симбиоза да бъде наслада за сетивата. За да се получи този ефект обаче се изисква голяма доза въображение, сръчност и не на последно място умения. И както става в повечето случаи дамите предизвикват сами себе си като експериментират в домашни условия, следвайки стъпките на някой популярен кулинар.

По сходен начин се развиват нещата и при младата самоковка Йорданка Рогачева, която през годините е изкушена от това да приготвя различни сладкиши за семейството и близките си. А за да стават те всеки път по-разнообразни започва да комбинира различни рецепти, с компоненти, които се доближават до нейния личен вкус.  Резултатът почти винаги е един и същ – бързото приключване на всеки нов сладкиш и продължава с очакване за направата на следващ.

Домашно производство

Често, когато си купуваме неща за трапезата, които не можем сами да си подготвим търсим етикет – „приготвено по домашна рецепта”. Защото както казват нашите баби: „От домашното по-хубаво – няма!”  На това мнение е и Дани, която залага на домашно приготвените неща, бабините рецепти и старанието да бъде възможно най-близко до вкуса от нейното детство. Така преди 9 години по повод рождения ден на дъщеря й Никол, прави първата си торта, за която сама си приготвя тестото и украсата. „Празникът продължи в два дни, а аз бях поръчала една торта. Нямаше как тя да стигне за всички гости. Затова реших да направя още една. Приготвих розова торта с панделка отгоре. Не беше това, което очаквах, но ми хареса самият процес по направата й, както и на вкус. След това правех торти от празник на празник, само на близки хора. Имах период, в който ме напусна музата и около 3 години не съм правила торти”, спомня си Дани.

Така до 2016 година, когато близка приятелка поръчва торта за празника на нейното дете. И настоява, че Дани трябва да я направи и това е нейният шанс да доразвие своето хоби. Приятелката се оказва добра орисница и след направената торта през ноември и качена снимка в интернет, от декември започват поръчки. Понякога на човек му е необходимо тласък и някой, който наистина да вярва в успеха и таланта му.

„Критична съм към себе си, защото когато правя нещо искам да е изпипано и красиво. Приготвяла съм на семейството си различни кексове, бонбони и сладкиши, съчетавала съм разнообразни рецепти от интернет. Но, когато е поръчка е по-различно, защото желанието ми е да стане по възможно най-добрия начин и хората да не се разочароват. Трябва да са спазени два основни компонента – да е красиво и наред с това и вкусно”, пояснява Рогачева.

За всичко това се изисква талант, сръчност, търпение и голямо количество свободно време. Оказва се, че за да се направи една детска торта, която да е с любим приказен герой са необходими поне два дни усърден труд. Освен това всичко, на което залага Дани е домашно приготвено – пече блатовете, приготвя крема, моделира и рисува фигурките.

„Фигурките, които предлагам и изработвам не са от пластмаса. Нямам машина, която да ми ги прави. Поръчвам специално тесто за тях, което идва твърдо като камък и се моделира като пластилин. Рисува се на ръка. Възможно е направата на една фигурка да отнеме часове. Не използвам инстантен крем на прах, не използвам яйца на прах. Всичко пека и приготвям и това е нещото, на което много държа. Това удължава времето на приготвяне, но влияе върху вкуса и трайността. През последната година залагам на кремове, които са на основата на маскарпоне и крема сирене – създават стабилност на самата торта и издържа тежестта на фигурките. Правя и домашен крем, но с него е една идея по-трудно”, споделя опита си младото момиче.

Бутикови изкушения. Торти, бонбони и кексчета за всякакви поводи

Все по-актуални стават бутиковите торти, сладки за погача, кексчетата с декорация и бонбони с пожелания върху тях, за различни поводи. Всъщност всичко, което е изработено ръчно и не е под калъп е различно само по себе си и трудно може да се повтори. Самата Дани споделя, че не обича да се повтаря и целта и е всяка поръчка да е индивидуална сама по себе си. Обича също да експериментира и да се предизвиква. Като една от най-трудните задачи е за празника на нейните две деца, когато приготвя торта с пендари и българска шевица. Като шевицата, която обикаля цялата торта, е направена по истински модел от схема, изрисувана с четка на ръка. Изработката на тортата, която е на няколко етажа и включва различни детайли отнемат на майсторката цели 18 часа. Към тематиката на празника и интересната торта добавя сладки, които са под формата на момче и момиче в народни носии.

„Експериментатор съм по дух и непрекъснато се предизвиквам, следя всичко ново в сладкарството –  чета и се интересувам. Последната мода в английското сладкарство е бобената паста, която може да бъде компонент от украса на торта. Представлява варен и пасиран боб, към който е добавена пудра захар и масло. От това могат да бъдат направени рози. Нямам търпение да опитам какво ще се получи. Целта ми е да ставам все по-добра. Затова реших да посещавам специализирани курсове. Желанието ми е да науча различни разновидности на цветя за декорация, да се науча да рисувам с въздушна четка. А най-голямото ми предизвикателство са цветята от желатин. Такова нещо в града не се предлага като услуга, а е много красиво и интересно. Изглеждат като истински”, споделя Дани.

Всяка нейна инвестиция е обърната изцяло към хобито й, защото това и доставя истинско удоволствие. Така часовете летят неусетно, но удовлетворението идва на финала – когато човек е доволен от онова, което е произлязло от въображението и ръцете му. И е подарено на друг по специален повод. Като всеки млад човек Йорданка Рогачева има мечти, а те са свързани с малка бутикова сладкарница, я която да предлага разнообразен асортимент от лакомства и торти. Но за сега това остава план в бъдеще време.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close