Седмицата

Йорданка Георгиева е новото попълнение в СОУ „Отец Паисий” по програма „Заедно в час”

zaedno-v-chasАнелия Балабанова

Вече трета година СОУ „Отец Паисий” работи в партньорство с фондация „Америка за България” по програма „Заедно в час”. Директорката Лили Минкова не скри задоволството си от факта, че млади и амбициозни преподаватели отново ще станат част от педагогическия екип. Най-новото попълнение е Йорданка Георгиева. Тя е от София. Току-що е завършила университета „Нюкасъл” специалност право и ще преподава английски език в училището. Паралелно с това ще провежда извънкласни занимания по фотография и кариерно ориентиране. Като кадър на ансамбъл „Веселие”, Йорданка е доста добра в танците и хората. Почти сигурно е, че тя ще успее предаде, макар и мъничка частица от усвоените знания, умения и сръчност, на своите ученици. През тази учебна година още един млад и амбициозен учител – Филип Ляпов ще работи в СОУ „Отец Паисий” в изпълнение на втората година от своя договор с училището по програма „Заедно в час”. Той е възпитаник на Оксфорд и ще преподава история на английски език. Това е безспорен плюс за възпитаниците на учебното заведение – единственото в града, в което даден предмет се изучава и преподава на чужд език.

Важно е да спомене, че учителите на „Заедно в час” се отличават от останалите. Най-вече по иновативните методи на преподаване, които те използват широко в практиката си. В началото момичетата и момчетата трудно ги приемат, но постепенно свикват с новия начин, по който преминават уроците. Родителите също. Такъв е случаяt с Мая Стоянова, които всички накратко наричат просто Мис Мая. Тя си тръгна в края на миналата учебна година, но раздялата беше тежка и болезнена. В подобна ситуация се озова и още една преподавателка по програма „Заедно в час” – Альона Денякина, която всички от училището ще запомнят с вечерното кино на открито. Амбициите са тази традиция да продължи в лицето на следващите …

Другото нещо, което отличава педагозите, получили шанс за развитие благодарение на програмата, е тяхната креативност и различния поглед върху образователната система. Те са носители на коренно различно виждане за нещата и една от причините е строгата селекция и предварителните обучения, през които преминават. Тази година от над 1700 кандидати и след 4 кръга на селекция са одобрени 55 преподаватели, които ще бъдат разпределени в десетки български школа. Що се отнася до СОУ „Отец Паисий”, ръководството на училището в лицето на директорката Лили Минкова не крие намеренията си работата по тази обещаваща програма да продължи и в бъдеще.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close