Обща категорияРегионалниСпорт

Йорданка Благоева отвъд скока

Анелия Балабанова

Голямата българска лекоатлетка Йорданка Благоева отвъд скока. Такава, каквато е – земна, упорита, преследваща целите си, я видяхме в биографичния филм, създаден  по повод нейната 70-годишнина. Той беше прожектиран пред ученици от журналистическите паралелки в ПГ „Константин Фотинов”, които дойдоха в конферентната зала на хотел „Арена”, за да се запознаят лично с шампионката.

Йорданка Благоева е първата българска световна рекордьорка и носителка на олимпийски медали в дисциплината скок на височина. Славните и трудни моменти на атлетката, събрани в почти едночасовата продукция са нещо, което определено си заслужава да се види. „ В Самоков имам много приятели и се чувствам у дома си” – сподели Благоева пред публиката. След това разказа накратко за идеята. Тя се ражда случайно, от едно нейно участие на медицински форум. Там присъства и проф. Златимир Коларов, който става сценарист на филма. Помага му неговата съпруга – Валентина Фиданова-Коларова, която е и режисьор на документалната лента. Оператори са Симеон Григоров и Божидар Димов, а музикалното оформление е дело на Марияна Вълканова, която умело влиза в ролята на композитор. Прожекцията на филма е част от поредица срещи, които се провеждат из цялата страна. 

Йорданка Благоева е родена на 19 януари 1947 г. Тя е емблематично име за българската лека атлетика за всички времена. Участвала е в четири олимпиади, има два олимпийски медала и пет световни рекорда на висок скок. „Отвъд скока” е първият биографичен филм, акцентиращ върху волята за победа, върху непоколебимия и непреклонен спортен дух, който вярва в силите и не се предава, дори когато травмата сковава и неистово боли, а условията на стадиона са трудни и неприемливи. Един филм за патриотизма, опит да надникнем и да разгадаем формулата на успеха. Филм, представящ паралелния свят на Йорданка Благоева. Този на отличната ученичка и мъжкото момиче в залата, което освен да побеждава може и да губи. В залата беше Валентин Гетов, съпруг на Йорданка Благоева, а също така много близки и познати. Преподавателите Янка Кабадийска и Мария Коеджикова представиха инициативата, след което думите, снимките и спомените завладяха пространството. И до днес Йорданка Благоева остава свързана със Самоков и с едно уникално място – над ресторант „Камелот”, малко над Щъркелово гнездо, където имат вила от 1980 г. и живеят.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close