Интервю

Йога с Мария Ицова

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Илияна Георгиева

Мария, какво е йога?  Колко вида йога съществуват?  Разкажи ми за йогата през твоите очи, опит и философия.

Йога е една от древноиндийските философски и научни системи за начин на живот. Артефакти (археологически находки – статуетки, барелефи, рисунки в храмове) доказват, че йога има повече от петхилядолетна история. Думата йога е на санскрит и в семантичен превод се тълкува като единение, обединяване, осъзнато волево усилие. В най-общ план, означава единение на човешката и божествената същност на Вселената.

Относно видовете йога, в съвременния свят можете да срещнете десетки наименования и модификации на определението за Йога. От една страна, това се дължи на стремежа да се нагоди йога към западния маниер на живот, а от друга – самата система на философията йога е толкова богата, обширна и трудна за разбиране в цялост, че често отделните школи се съсредоточават само върху различни нейни части. В моите търсения в областта на йога, аз се стремя да се доближа максимално до по-старите и традиционни разбирания за йога. Традиционно схващане например е, че в йога има 4 главни пътя – Карма-Йога, Бхакти-Йога, Джнана-Йога и Раджа-Йога.Последната е най-широко  разпространена като практика и метод за овладяване на тялото и ума. Тя е една цялостна система, не само за контрол върху ума, но и за превръщане на физическата и умствената енергия в духовна и творческа.

За мен йога е просто начин на живот. Древния мъдрец Патанджали(І-ІІв.пр.н.е.) е систематизирал натрупаните до тогава знания за йога в своята “Йога-сутра”. В нея той посочва осемте стъпала, или съставни части на Раджа-Йога – Яма, Нияма, Асана, Пранаяма, Пратяхара, Дхарана, Дхяна и Самадхи. Яма и Нияма са морални правила-нещо като нашите десет божи заповеди в християнството. Интересното е, че те предхождат Асана и Пранаяма-физическият аспект на йога-практиките, Пратяхара-отдръпването на сетивата, Дхарана- концентрацията и Дхяна-медитацията. Т.Е. ти не можеш да практикуваш йога без да си започнал от съзнателния елемент-изграждането на една простичка и всъщото време устойчива морална основа! Ето защо казвам, че йога е начин на живот – това  не е спорт или поредната система за отслабване, или поредното средство за запазване на кондицията и младостта на тялото. Макар че ефекта от йога е точно такъв – в моите 54 години аз имам енергията, силата и вътрешното усещане за едно младо гъвкаво и здраво тяло. Прекрасно е да се събуждаш сутрин като новороден. Прекрасно е да мислиш позитивно във всяка една ситуация, да  владееш емоциите си, да търсиш хубавото там, където никой не го вижда, да умееш да трансформираш отрицателните емоции в осъзнато състрадание и разбиране. А също и да имаш усещането, че се развиваш, че имаш потенциал …При мен йога работи, мога да кажа, че съм намерила своята лична пътечка в един свят, пълен с множество примамливи и многообещаващи системи за добра форма,  душевно благополучие и здравословен начин на живот. Убедена съм, че има и други работещи и също така много ефикасни системи и ако нашите читатели вече са открили своята в никакъв случай не ги съветвам да я изоставят и да се преориентират веднага към йога. Какъвто и път на развитие да следва човек, има едно голямо, може би единствено условие за успех и то е  ПОСТОЯНСТВО.

 

Мария, отколко време практикуваш йога и кое е това нещо, което те срещна с нея, така де – накара те да поемеш по пътя на йога?  Как стигна до тук да създадеш студио за йога  и да се превърнеш в инструктор? 

Аз практикувам йога от около 6 години-ежедневно и преподавам от 4 години-2 от тях работих предимно с деца и то в ранна възраст- от 4 до 7-8 годишни. Имам собствено йога студио от 3 години. През 2010 г. посещавах и завърших курс за обучение в йога на деца към RYE-Research on Yoga in Education. Това е една Европейска асоциация за внедряване на йога в обучението в училищата в цяла Европа. Имах прекрасни преподавателки-две много ентусиазирани и ерудирани англичанки, а през 2011г. на един семинар, имах удоволствието да присъствам на лекция на самата основателка на Асоциацията-една дама, наближаваща 90-те с изключително присъствие, интелект и обаяние! Тук е мястото да изкажа и моята огромна благодарност на моята първа преподавателка по Йога в Самоков, Димитрина Богоева-Диди, която обогати неимоверно познанията ми в областта на йога и ме стимулира да ги разширявам и обогатявам непрестанно и до ден днешен. Йога е един космос, който можеш да изследваш и изучаваш през целия си живот.

 

Каква е йогата, която практикуваме в групата за начинаещи и моля те, кажи ми защо трябва да я практикуваме, защо ни е така полезна? Как въздейства йога и на какви нива-физическо тяло, емоции, ум, дух?

И малко за живота на йога-студиото, както вече казах, то работи от малко повече от 3 години. Преподавам Шивананда Йога – един от класическите видове йога, с елементи на Виняса и Айенгар. Преведено на обикновен език, това е малко по-силова и по-динамична йога, в сравнение със Сатянанда например. Обяснението на всички тези непознати думички можете да намерите при чичко Гугъл ако са събудили интереса ви. Сеансите започват с кратка медитация за настройване на ума и тялото за асаните и Пранаяма-дихателни практики и завършват с Йога -нидра-релаксиращ сън в будно състояние. Изпълняват се по около 30-40 асани (с модификациите и често, с доста чувство за хумор). Не е необходимо човек да е в някаква супер форма,  за да се справи  с асаните, но ако иска да усети благотворното им въздействие върху тялото, ума и духа, абсолютно необходимо е да практикува редовно. Особено в началото всяко прекъсване е равносилно на започване от нула.

 

Колко са групите, които водиш?

В студиото има 3 групи, практикуваме всеки делничен ден.

 

Хората от града ни проявявят ли интерес към йога? Какво е твоето мнение повече жени ли я практикуват или мъже? 

Интересуват се повече жени естествено, като по-гъвкавата и по-любопитна част от човечеството, но има и мъже – около 10%.

 

Ще споделиш ли на мен и читателите няколко източника откъдето да се сдобием с повече информация за йога като списания, книги, интернет страници, курсове, обучения, асоциации, сбирки, семинари и мероприятия на практикуващи йога?

Една от любимите ми книги за Йога е “Светлина в Йога ” на Айенгар, “Йога” на Венцислав Евтимов-един от първите, може би и първият учител по йога в България. Препоръчвам на читателите да търсят по-стари издания по темата йога като по-автентични и да не се доверяват прекалено на прочетеното в Интернет, ако не е посочен източник и този източник не “лъха” на достоверност. Информация за курсове и семинари има на сайта на Българска йога асоциация. А клиповете в Ю-тюб обикновено предупреждават ако нещо не трябва да опитвате в къщи сами. Във всички случаи е по-добре да започнете да практикувате с учител, който да ви покаже правилното изпълнение на асаните и пранаяма , за да не бъдат напразни усилията ви и да си изградите навик да практикувате сами поне 3-4 пъти седмично.

 

Моля те, сподели ми една твоя любима мантра, за да я предам като послание на читателите на „Самоков 365”?

Моята любима мантра е дадена от учителя Дънов -“С божията любов в сърцето си, постигам всичко с лекота”.  Мантрите на санскрит събудиха интереса ми към този език и ме накараха да преведа значението на повечето на повечето от тях, но все още не съм се заела сериозно с този език. Една много красива и силна мантра е “ОМ АСАТОМА САТ ГАМАЯ, ОМ ТАМАСОМА ЙОТИР ГАМАЯ, МРИТЬОР АМРИТАТ ГАМАЯ” – ОМ е всемирната божествена същност. Обръщайки се към нея в тази мантра, я молим да ни води от мрак към светлина, от неистина към истината, от смъртността към безсмъртието на духа.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close