Общество

Йога на смеха с Вили отново гостува в Самоков

Анна Манова

vili2Можете да опитате нещо ново и различно. И като казваме различно, то наистина е такова. Йога на смеха с Вили е едно приятно преживяване в рамките на около час. Време, в което можете да се разтоварите от натрупания стрес и умора, чрез смях.

Подобен тип занимания ще се случват за трети път на територията на град Самоков. Първите две сесии бяха в началото и края на месец март. Като Самоков  се нарежда сред 40-те града в цялата страна, където хора се събират, с единствената съзнателна идея да споделят сесия със смях. Да се смеят колективно, да се смеят по отделно, да се смеят един на друг или кой както умее. Защото няма по-хубава почивка от тази, прекарана в смях и далече от ежедневния стрес.

Наименованието йога всъщност е един ориентир и е свързано с йогисткото дишане, което се упражнява по време на тази т.нар „тренировка” по смях. И до тук свършва понятието за йога, което автоматично изниква в главата на всеки човек – разтягане, съзерцание, самовглъбение. След като прескочите условностите на думата „йога” вече сте освободили съзнанието за онова, което ще ви се случи в близкия един час, под вещото ръководство на серифицирания йога инструктура Виолетка Ваклина.

Самата тя обича да се смее над живота, над житейските случки, изобщо да използва лечителната сила на смеха. Защото научно е доказано, че 20 минути, прекарани в смях, са достатъчни да доведат до пълни физиологични ползи. А Йога на смеха е отворена за всички, без значение на пол и възраст. Тя се основава на игровия приом и превръща дори най-сериозния възрастен в малко дете. Като единственото останало, освен практиките за дишане, доближавайки я до познатата ви йога, е повтарящата се мантра: „Много добре, много добре, йеееее”. Целта е тя да се заучи, тъй като се използва често. Което всъщност е един стимулиращ рефрен, който има за цел да дава самочувствие на човека. След това често използвани са за стимулиране на смях хо-хо-ха-ха-ха и периодично пляскане с ръце.

Ако се питате какво се прави в този един час, при положение, че това не е йога в истинския смисъл на очакванията ви, отговорът е много прост – забавлявате се с ролеви игри. Имате възможност да се представите пред останалите от групата, по начин, който прецените, минете по импровизиран червен килим, или да седнете на пода и да се кикотите на човека срещу вас, да разгадавате загадки, да прекарате времето си разтоварващо. Дори да проверите доколко можете да се отпуснете, а ако се притеснявате – най –добре е да вземете за „подкрепа” някой свои близък приятел – така става още по-лесно и забавно. И да сте обути и облечени удобно.

Нищо не се изисква от вас, освен да се настроите на режим забавление и разтоварване от тежкия работен ден или седмица, пълна с различни изнервящи анжгажименти.

Йога на смеха се основава на дарение, т.е плащате колкото прецените. Като в случая има начален капитал от 3 лв., които отиват за наем на помещението. За удобство и записвания има създадена и facebook страница /Йога на смеха с Вили в Самоков/, където можете да заявите желание за участие и да станете част от социалния клуб на любителите на Йога на смеха в Самоков.

Мястото е зала „Арена Самоков”, денят е 16 юни /четвъртък/, часът е 18.00. Заповядайте!

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close